Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Αγωνιστικά απαιτούν να πάψουν να χρυσοπληρώνουν για τις ανάγκες τους

«Αύξηση» - κοροϊδία έταξε χτες ο πρωθυπουργός, προκαλώντας την οργή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους

Δωρεάν τεχνολογικά βοηθήματα και άλλες παροχές απαίτησαν χτες οι ανάπηροι

Eurokinissi

Δωρεάν τεχνολογικά βοηθήματα και άλλες παροχές απαίτησαν χτες οι ανάπηροι
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, χτες το μεσημέρι, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων διεκδίκησε γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κόντρα στην πολιτική που αναγκάζει τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις να πληρώνουν αδρά για την αγορά μιας σειράς άκρως απαραίτητων τεχνολογικών βοηθημάτων αλλά και τεχνητών μελών.

Την ίδια περίπου ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε «αυξήσεις» 8% στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες κατήγγειλαν ότι αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για θεραπείες, αποκατάσταση, τεχνολογικά βοηθήματα, να χρησιμοποιούν ακατάλληλα και επικίνδυνα βοηθήματα (π.χ. αμαξίδια), να πουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να εξασφαλίσουν μια ποιότητα ζωής. «Τέρμα στο εμπόριο με την αναπηρία, δημόσια και δωρεάν Πρόνοια - Υγεία», απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι με τα συνθήματα και τις πικέτες τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ απόφαση στήριξης πήρε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στα πλυντήρια του συγκεκριμένου νοσοκομείου, επτά μήνες πριν, μια εργαζόμενη είχε τραυματιστεί σοβαρά σε εργατικό «ατύχημα», με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το ένα της χέρι. Σήμερα, η ίδια καλείται να πληρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ, πέρα από αυτά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, για το τεχνητό μέλος που έχει ανάγκη! Το γεγονός κατήγγειλε ο Νίκος Γκότσης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, και απαίτησε να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της υγείας της εργαζόμενης, χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Πρόκληση χαρακτήρισε το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν ή να στερούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη ζωή τους η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Με την παρέμβασή της ενημέρωσε πως μετά από τις παρεμβάσεις φορέων του κινήματος ικανοποιήθηκε το αίτημα της οικογένειας παιδιού 3 ετών με βαριά κινητική αναπηρία, για την προμήθεια μιας ειδικής περιπατητούρας, για την οποία αρχικά καλούνταν να πληρώσει αδρά προκειμένου να ...συμπληρώσει το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι, παρά την έγκαιρη ειδοποίηση για τη διαμαρτυρία και το αίτημα για συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία. «Απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική μόνο με τον αγώνα του μπορεί ο λαός να προστατέψει τη ζωή, τους ανθρώπους του, την οικογένειά του», τόνισε ο Χάρης Χουρδάκης και κάλεσε στη νέα κινητοποίηση που οργανώνει η ΣΕΑΑΝ μαζί με φορείς του γονεϊκού κινήματος στις 24 Απρίλη για ασφαλή κτίρια στα Ειδικά Σχολεία.

Οι ανάπηροι δεν είναι ζητιάνοι!

«Ε όχι, κύριοι της κυβέρνησης, οι ανάπηροι της χώρας δεν είναι ζητιάνοι», σημειώνει σε ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αναπηρικά επιδόματα.

Η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει χαρακτηριστικά ότι η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ξεπερνάει καν τα ...50 εκατ. ευρώ που δίνουν χάρισμα κάθε χρόνο στην «Hellenic Train» για την «άγονη γραμμή» Αθήνα - Θεσσαλονίκη! «Αφορά μόνο το πολύ 180.000 ανάπηρους που παίρνουν επίδομα μέσω του ΟΠΕΚΑ, ενώ εξαιρεί τους ανάπηρους που παίρνουν επίδομα αναπηρίας από τα ασφαλιστικά τους ταμεία». Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ που καλύπτεται 100% από το κράτος είναι μειωμένος για το τρέχον έτος κατά 185 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

«Οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν πάθει και έχουν μάθει. Δεν τσιμπάνε ούτε στα σόου των πρώην κυβερνώντων που ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει αύξηση 20%», προσθέτει η ΣΕΑΑΝ, θυμίζοντας ότι ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια με κάθε κυβέρνηση είδαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε φάρμακα, εξετάσεις κ.λπ.

«Σας μάθαμε καλά!», απαντά η ΣΕΑΑΝ και με σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» καλεί σε οργάνωση και αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ