ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στην απαράδεκτη δίωξη φοιτητή - μέλους του ΔΣ

Απαιτεί να παρθεί πίσω η κλήση σε πειθαρχική ακρόαση για τις κινητοποιήσεις της 24ωρης απεργίας στις 8 Μάρτη

Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη στην Πάτρα
Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη στην Πάτρα
Σε κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πάτρας, απαιτώντας να μην προχωρήσει η απαράδεκτη κλήση σε πειθαρχική ακρόαση φοιτητή, μέλους του ΔΣ. Επιπλέον, καλεί στις 9.30 π.μ. στην Πρυτανεία και στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, απαιτώντας να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη και τονίζοντας ότι η τρομοκρατία, η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσουν.

Στη δίωξη κατά του φοιτητή προχώρησε ο πρόεδρος του Τμήματος, με αφορμή την πραγματοποίηση μονοήμερης κατάληψης στη σχολή μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, για τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 8ης Μάρτη, προκειμένου να εκφραστεί η δικαιολογημένη οργή των φοιτητών για το έγκλημα στα Τέμπη.

Οπως τονίζει στο ψήφισμά του ο Σύλλογος, η απόφαση «κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο και τη Γραμματεία του Τμήματος ώστε να είναι ενήμεροι», ενώ την ίδια μέρα τελούσαν υπό κατάληψη και άλλες σχολές του Πανεπιστημίου με ανάλογες αποφάσεις.

Στις 8 Μάρτη, ορισμένοι φοιτητές βρίσκονταν στον χώρο του Τμήματος εφαρμόζοντας την απόφαση της ΓΣ. Την ίδια μέρα ορίστηκε συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος που «ο πρόεδρος επιχείρησε να τη διεξαγάγει διά ζώσης, μέσα σε κατειλημμένη σχολή, η οποία θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο ή την επόμενη μέρα», αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος, υπογραμμίζοντας: «Συνειδητά επέλεξε να στρέψει τους καθηγητές ενάντια στους φοιτητές, και με αφορμή αυτό το γεγονός, να απαγγείλει ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος του συμφοιτητή μας».

Καταδικάζοντας την ενέργεια του προέδρου, δηλώνει ότι στρέφεται «ενάντια στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών, στο κοινό αίσθημα δικαίου όλων των φοιτητών, όλης της κοινωνίας». Κάνει λόγο για απαράδεκτο γεγονός την ώρα που η χώρα βράζει από αγανάκτηση και οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη θρηνώντας 57 νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι οι φοιτητές δεν αποδέχονται την ποινικοποίηση.

«Την ώρα που με ταχύτητα στρέφονται ενάντια στις αποφάσεις των φοιτητών, δεν δείχνουν τα ίδια αντανακλαστικά για τα ιδρύματα που βουλιάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, για τους εκατοντάδες φοιτητές που αποκλείονται από τη δωρεάν σίτιση, που το κόστος στέγασης εκτοξεύεται, που η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι τεράστια», δηλώνει ο Σύλλογος, υπογραμμίζοντας ότι η επαναφορά των πειθαρχικών και των «φοιτητοδικείων» ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

«Προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να βάλουν εμπόδιο στη συλλογική διεκδίκηση, χτυπάνε ακόμα και το δικαίωμά μας να συζητάμε και να κινητοποιούμαστε για τα προβλήματά μας. Οσο τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι μόρφωσης, χώροι που οι φοιτητές θα μπορούν να συζητούν ελεύθερα, που θα μπορούν να αποφασίζουν συλλογικά χωρίς τον φόβο επιβολής κυρώσεων από τα Τμήματα που σπουδάζουν. Με την κλήση σε πειθαρχικό δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον συγκεκριμένο φοιτητή. Στρέφονται ενάντια σε κάθε φοιτητή που κινητοποιείται, που αγανακτεί με το άδικο, που διαδήλωσε προκειμένου να μη μείνει αναπάντητο το έγκλημα στα Τέμπη», αναφέρει και καλεί τον πρόεδρο του Τμήματος να πρωτοστατήσει στην έρευνα για ασφαλείς μεταφορές, στην ανάδειξη των ευθυνών των ενόχων στα Τέμπη, όχι να καλεί σε απολογία έναν φοιτητή που κινητοποιήθηκε μαζί με άλλους για να αποδοθούν ευθύνες και να μην υπάρξουν άλλα παρόμοια θύματα στο μέλλον.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απαράδεκτη κλήση σε απολογία φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πατρών ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας:

«Η προσπάθεια να μπει στο γύψο η πάλη του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, πιθανώς γιατί τα συνθήματά του ενοχλούν την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου ΑΕ που χτίζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, δεν θα περάσει. Ηδη, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι ερευνητών κ.λπ. έχουν πάρει θέση απαιτώντας να παρθεί πίσω η κλήση σε απολογία του εκπροσώπου των φοιτητών», σημειώνουν οι βουλευτές Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Δελής και Ν. Παπαναστάσης που υπογράφουν την Ερώτηση, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη. Είναι υπόλογη απέναντι στους φοιτητές και τον λαό μας για τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΟΛΟΥ
Συναυλία για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη

Συναυλία το περασμένο Σάββατο και στον Πειραιά, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της πόλης

Συναυλία για το έγκλημα στα Τέμπη διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Βόλου το περασμένο Σάββατο έξω από τον ΟΣΕ.

Στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Νικολούλης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικού, τόνισε ότι «οι φοιτητές μαζί με τον υπόλοιπο λαό δεν επιτρέψαμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα και συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια σε όλα τα "Τέμπη" που προδιαγράφονται καθημερινά, όπως η επικίνδυνη πτώση παραθύρου πάνω σε έδρανα κατά τη διάρκεια μαθήματος στο ΠΤΔΕ πριν μόλις 5 μέρες», ενώ κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη, «στέλνοντας ακόμη ένα μαχητικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που τσακίζει τις σπουδές μας».

Στη συνέχεια, εκ μέρους των εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης μίλησε ο Δημήτρης Μαριετάκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων», ενώ ακολούθησε πλήθος φοιτητικών μουσικών σχημάτων.

Η βραδιά έκλεισε από την Πολιτιστική Ομάδα ΠΤΕΑ με απαγγελία διαλόγων, σε μορφή πεζού κειμένου, μιας νεαρής επιβάτιδας της αμαξοστοιχίας «Ιntercity 62» με την μητέρα της λίγο πριν τη σύγκρουση. Οπως είχαν ήδη ανακοινώσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την κατασκευή πλακέτας προς τιμήν της Δήμητρας, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (ΠΤΠΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συναυλία από μαθητές στον Πειραιά

Βόλος
Βόλος
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

Και μ' αυτήν τους τη δράση οι μαθητές του Πειραιά έδειξαν ότι η νέα γενιά δεν ξεχνά αλλά αγωνίζεται για να διεκδικήσει μέτρα ασφαλείας, για να μην υπάρξουν άλλα «Τέμπη», όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στα σχολεία τους, στη ζωή τους.

Η Μυρτώ Μάτση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχολεία του Πειραιά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα πολλά κτίρια να είναι επικίνδυνα. Στη συνέχεια μίλησαν η Αναστασία Δελαγραμμάτικα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Κορυδαλλού, η Μάγδα Δρούγκα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και καθηγήτρια στο 1ο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, και η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Επειτα τον «λόγο» πήραν τα τραγούδια, από μαθητικά συγκροτήματα του Πειραιά, του Κερατσινίου και της Νίκαιας.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες
  • Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων της Φλώρινας οργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη, με τίτλο «'Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους», σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο Νέο Πάρκο.
  • Με σύνθημα «ΟΧΙ άλλες κοιλάδες των Τεμπών», μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σχολείων της Καλαμαριάς θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση - κινητοποίηση την Παρασκευή 7 Απρίλη στη 1.30 μ.μ., στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Δημαρχείου), με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων και τη στήριξη συλλόγων και φορέων της Καλαμαριάς.
ΜΕΝΙΔΙ
Διαμαρτυρία για ασφαλή σχολεία

Σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών αύριο στις 7 μ.μ. προχωρούν σωματεία και φορείς της περιοχής, καλώντας σε αγώνα για ζωή με δικαιώματα, για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και για μέτρα προστασίας στις μεταφορές.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα σωματεία και οι φορείς: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Ενωση Γονέων Αχαρνών, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής), Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών (μέλος ΟΓΕ), Σύνδεσμος Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού.

Συζήτηση για τη σχολική στέγη στην Εύβοια

Ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση για τη σχολική στέγη και τα προβλήματα των σχολείων διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10, Χαλκίδα), απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ