Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στην απαράδεκτη δίωξη φοιτητή - μέλους του ΔΣ

Απαιτεί να παρθεί πίσω η κλήση σε πειθαρχική ακρόαση για τις κινητοποιήσεις της 24ωρης απεργίας στις 8 Μάρτη

Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη στην Πάτρα
Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη στην Πάτρα
Σε κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πάτρας, απαιτώντας να μην προχωρήσει η απαράδεκτη κλήση σε πειθαρχική ακρόαση φοιτητή, μέλους του ΔΣ. Επιπλέον, καλεί στις 9.30 π.μ. στην Πρυτανεία και στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, απαιτώντας να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη και τονίζοντας ότι η τρομοκρατία, η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσουν.

Στη δίωξη κατά του φοιτητή προχώρησε ο πρόεδρος του Τμήματος, με αφορμή την πραγματοποίηση μονοήμερης κατάληψης στη σχολή μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, για τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 8ης Μάρτη, προκειμένου να εκφραστεί η δικαιολογημένη οργή των φοιτητών για το έγκλημα στα Τέμπη.

Οπως τονίζει στο ψήφισμά του ο Σύλλογος, η απόφαση «κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο και τη Γραμματεία του Τμήματος ώστε να είναι ενήμεροι», ενώ την ίδια μέρα τελούσαν υπό κατάληψη και άλλες σχολές του Πανεπιστημίου με ανάλογες αποφάσεις.

Στις 8 Μάρτη, ορισμένοι φοιτητές βρίσκονταν στον χώρο του Τμήματος εφαρμόζοντας την απόφαση της ΓΣ. Την ίδια μέρα ορίστηκε συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος που «ο πρόεδρος επιχείρησε να τη διεξαγάγει διά ζώσης, μέσα σε κατειλημμένη σχολή, η οποία θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο ή την επόμενη μέρα», αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος, υπογραμμίζοντας: «Συνειδητά επέλεξε να στρέψει τους καθηγητές ενάντια στους φοιτητές, και με αφορμή αυτό το γεγονός, να απαγγείλει ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος του συμφοιτητή μας».

Καταδικάζοντας την ενέργεια του προέδρου, δηλώνει ότι στρέφεται «ενάντια στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών, στο κοινό αίσθημα δικαίου όλων των φοιτητών, όλης της κοινωνίας». Κάνει λόγο για απαράδεκτο γεγονός την ώρα που η χώρα βράζει από αγανάκτηση και οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη θρηνώντας 57 νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι οι φοιτητές δεν αποδέχονται την ποινικοποίηση.

«Την ώρα που με ταχύτητα στρέφονται ενάντια στις αποφάσεις των φοιτητών, δεν δείχνουν τα ίδια αντανακλαστικά για τα ιδρύματα που βουλιάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, για τους εκατοντάδες φοιτητές που αποκλείονται από τη δωρεάν σίτιση, που το κόστος στέγασης εκτοξεύεται, που η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι τεράστια», δηλώνει ο Σύλλογος, υπογραμμίζοντας ότι η επαναφορά των πειθαρχικών και των «φοιτητοδικείων» ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

«Προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να βάλουν εμπόδιο στη συλλογική διεκδίκηση, χτυπάνε ακόμα και το δικαίωμά μας να συζητάμε και να κινητοποιούμαστε για τα προβλήματά μας. Οσο τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι μόρφωσης, χώροι που οι φοιτητές θα μπορούν να συζητούν ελεύθερα, που θα μπορούν να αποφασίζουν συλλογικά χωρίς τον φόβο επιβολής κυρώσεων από τα Τμήματα που σπουδάζουν. Με την κλήση σε πειθαρχικό δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον συγκεκριμένο φοιτητή. Στρέφονται ενάντια σε κάθε φοιτητή που κινητοποιείται, που αγανακτεί με το άδικο, που διαδήλωσε προκειμένου να μη μείνει αναπάντητο το έγκλημα στα Τέμπη», αναφέρει και καλεί τον πρόεδρο του Τμήματος να πρωτοστατήσει στην έρευνα για ασφαλείς μεταφορές, στην ανάδειξη των ευθυνών των ενόχων στα Τέμπη, όχι να καλεί σε απολογία έναν φοιτητή που κινητοποιήθηκε μαζί με άλλους για να αποδοθούν ευθύνες και να μην υπάρξουν άλλα παρόμοια θύματα στο μέλλον.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απαράδεκτη κλήση σε απολογία φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πατρών ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας:

«Η προσπάθεια να μπει στο γύψο η πάλη του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, πιθανώς γιατί τα συνθήματά του ενοχλούν την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου ΑΕ που χτίζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, δεν θα περάσει. Ηδη, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι ερευνητών κ.λπ. έχουν πάρει θέση απαιτώντας να παρθεί πίσω η κλήση σε απολογία του εκπροσώπου των φοιτητών», σημειώνουν οι βουλευτές Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Δελής και Ν. Παπαναστάσης που υπογράφουν την Ερώτηση, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη. Είναι υπόλογη απέναντι στους φοιτητές και τον λαό μας για τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στις απαράδεκτες διώξεις (2024-04-04 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα στην Πρυτανεία (2024-04-03 00:00:00.0)
«Αποφασισμένοι να συνεχίσουμε βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες» (2024-02-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες διώξεις (2023-04-25 00:00:00.0)
Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν εμπόδια και αποκλεισμούς από την εξεταστική (2020-06-17 00:00:00.0)
Κλήθηκαν στην Τροχαία «δι' υπόθεσίν» τους! (2002-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ