Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Σχολικές εκδρομές με μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών

Η ανάγκη για λήψη και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για ασφαλείς σχολικές εκδρομές, σε μια περίοδο που πραγματοποιούνται μετακινήσεις χιλιάδων μαθητών με λεωφορεία, αναδείχθηκε επιτακτικά κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας.

Παρουσιάζοντας την Ερώτηση, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής μετέφερε τον προβληματισμό και την ανησυχία εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για την ασφάλεια αυτών των μετακινήσεων, η οποία επιτείνεται μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν, συνέχισε, καθώς βρέθηκαν ακατάλληλα λεωφορεία, καθυστέρησαν ή ακόμα και ακυρώθηκαν εκδρομές επειδή λεωφορεία δεν πληρούσαν τους όρους ασφαλείας. Μετέφερε επίσης καταγγελίες από γονείς για αύξηση του κόστους των εκδρομών, καθώς καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκδρομή του σχολείου με ασφάλεια. Σ' αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να τηρηθούν με ευλάβεια οι έλεγχοι που προβλέπονται από τις σχετικές ΚΥΑ, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα, με ελέγχους σχολαστικούς και όχι τυπικούς, να μη γίνει μετακύλιση του κόστους των μέτρων ασφαλείας στους γονείς και να υπάρχουν κυρώσεις προς ιδιοκτήτες οχημάτων ή τουριστικά γραφεία, όταν αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη κρίνεται ένα όχημα ακατάλληλο ή ακυρώνεται η εκδρομή, αφού αποτελεί και κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι γονείς δεν μπορούν να ανεχθούν τη λογική «πάμε κι όπου βγει», πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών τους, ούτε να γίνονται μπαλάκι για την ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους, όχι μόνο στις εκδρομές αλλά και στις καθημερινές μετακινήσεις από και προς το σχολείο, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη, στις εκδρομές που γίνονται και στο πλαίσιο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων, με υψηλό κόστος που αποκλείει μαθητές, να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και να χρηματοδοτούνται από το κράτος. «Είναι μία διαφοροποίηση που κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνεται ανεκτή από το υπουργείο Παιδείας», τόνισε, ενώ παράλληλα έθεσε και το ζήτημα του παιδαγωγικού πλαισίου των σχολικών εκδρομών.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή παρέθεσε τα όσα ισχύουν για την οργάνωση, την πραγματοποίηση, την ευθύνη και τους ελέγχους στη διάρκεια σχολικών εκδρομών. Αναφέρθηκε στις Υπουργικές Αποφάσεις που ισχύουν για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και απαρίθμησε τους ελέγχους που έχουν γίνει από την τροχαία, υποστηρίζοντας πως «δεν έχουν φτάσει καταγγελίες στο υπουργείο» ότι οι έλεγχοι γίνονται προσχηματικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ