Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε»

Μέρα δράσης για να συνεχίσει να πληρώνεται η πρακτική άσκηση

«Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε», δηλώνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, που προχώρησε χτες το μεσημέρι σε συμβολική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή ζητώντας πρακτική άσκηση με δικαιώματα - μισθό - Ασφάλιση. Θυμίζοντας ότι η αμοιβή κατά την πρακτική άσκηση ήταν κάτι που κατακτήθηκε μετά από κινητοποιήσεις, οι σπουδαστές διεκδικούν να μη μείνει χωρίς μισθό κανένας σπουδαστής, μετά την ενημέρωση πως όσοι έκαναν τα χαρτιά τους την 1η Μάρτη δεν θα πληρωθούν λόγω της λήξης του προγράμματος.

«Να μπει τέλος στην ανασφάλεια»

Η παραπάνω κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μέρας δράσης του Συλλόγου, ο οποίος κάλεσε σε Γενικές Συνελεύσεις και ανάδειξη του ζητήματος. «Δεν σταματάμε τον αγώνα μας, δεν τσιμπάμε σε υποσχέσεις, μέχρι να καταφέρουμε να μπει τέλος στην ανασφάλεια, να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας (...) Η μέρα δράσης αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς αγωνιστικών προσπαθειών του Συλλόγου μας, αλλά και των σπουδαστών όλης της Αττικής. Οι Γενικές Συνελεύσεις, οι συζητήσεις με εκατοντάδες σπουδαστές, οι δεκάδες ερωτήσεις και καταγγελίες που δέχεται ο Σύλλογός μας, είναι η δικιά μας δημοσκόπηση: Ενα μεγάλο ΟΧΙ στις απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας να γίνουμε σκλάβοι - τζάμπα εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα», τονίζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ.

Τις προηγούμενες μέρες ο Σύλλογος είχε αποστείλει επιστολή στα κόμματα του Κοινοβουλίου κάνοντας γνωστά τα αιτήματά του, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να μην αμείβονται σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των σπουδαστών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ κατά την πρακτική εργάζονται κανονικά. «Απαιτούμε το αυτονόητο: Να μη γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω. Να έχουμε δικαιώματα και αμοιβή ίδια με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου που εργαζόμαστε», σημειώνουν οι σπουδαστές και ζητούν:

- Να μη μείνει χωρίς μισθό κανένας σπουδαστής που ξεκίνησε την πρακτική του από 01/03/2023 και έπειτα.

- Να πληρώνονται οι «πρακτικάριοι» σπουδαστές ανά μήνα και όχι εφάπαξ.

- Να καθιερωθεί άμεσα, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους, η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ από το κράτος και την εργοδοσία.

- Να πληρώνονται οι σπουδαστές κανονικά στο 100% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ή του κατώτατου μισθού. Οπου υπάρχουν πιο ευνοϊκές κλαδικές, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να αμείβονται με βάση αυτές.

- Να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και όχι για το 1% που προβλεπόταν έως τώρα και αφορούσε μόνο την περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Τα ένσημα να μετράνε ως προϋπηρεσία, να είναι μετρήσιμα για το Ταμείο Ανεργίας, να είναι συντάξιμα.

- Η εύρεση της πρακτικής άσκησης να μην είναι ατομική υπόθεση του σπουδαστή, αλλά ευθύνη των υπουργείων όπου υπάγονται τα διάφορα ΔΙΕΚ καθώς και των διευθύνσεών τους, με ουσιαστική εποπτεία.

- Να καταργηθούν οι άθλιες «ειδικές» συμβάσεις της πρακτικής άσκησης και να συνάπτουν οι σπουδαστές κανονικές συμβάσεις εργασίας.

Οπως σημειώνει ο ΣΥΣΔΙΕΚ, απάντηση στην επιστολή είχε μόνο από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Να εξασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση των πληρωμών των πρακτικών σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και να καθιερωθεί άμεσα η υποχρεωτικότητα στην πληρωμή τους ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.

«Τo συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με κωδικό ΟΠΣ 5131399, που αφορούσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ λήγει 30/11/2023. Πιο συγκεκριμένα:

Για το οικονομικό έτος 2022 η δαπάνη ανέρχεται σε 58.643.320 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2023 η δαπάνη ανέρχεται σε 10.316.900 ευρώ. Το ποσό που προβλέπεται για το 2023 είναι το 1/6 από το 2022. Επιπλέον, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής με το υπουργείο Παιδείας έγινε η ενημέρωση ότι σπουδαστές που θα ολοκληρώσουν την πρακτική τους τον Ιούλη θα είναι οι τελευταίοι που θα πληρωθούν. Ταυτόχρονα, σπουδαστές από διάφορα ΙΕΚ που έκαναν τα χαρτιά τους την 1η Μαρτίου - κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών τους στις διευθύνσεις των τμημάτων τους - οι διοικήσεις τούς ενημέρωναν ότι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα και δεν θα πληρωθούν.

Το ζήτημα αυτό, όπως είναι λογικό, προκαλεί έντονες ανησυχίες στην κοινότητα των σπουδαστών, όπως άλλωστε αυτές καταγράφονται και σε ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής στις 28/03/2023», σημειώνεται στην Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, μεταφέροντας τα αιτήματα των σπουδαστών και καλώντας το υπουργείο να τοποθετηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ