Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση

Με φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών συζήτησε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Η επικίνδυνη κατάσταση των κτιρίων της Σχολής Καλών Τεχνών που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στη Θέρμη, αλλά και τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, και τον Οδυσσέα Μαάιτα, υποψήφιο βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές της Σχολής αναδείχθηκε ο σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των κτιρίων με τις καθιζήσεις, τις διαβρώσεις, τις υγρασίες, τις πλημμύρες, που υφίστανται σχεδόν από την πρώτη ώρα λειτουργίας της σχολής, εδώ και σχεδόν 23 χρόνια και χρόνο με τον χρόνο εντείνονται. Τα 4 κτίρια της Σχολής είναι χτισμένα πάνω στο μπαζωμένο ρέμα της περιοχής. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν, δόθηκε εντολή, από την Κοσμητεία, οι φοιτητές να μπαίνουν στα κτίρια με υπεύθυνη δήλωση, δηλαδή ότι έχουν γνώση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν!

Στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκε το 2021 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν προβλήματα καθιζήσεων εντός των κτιρίων που τα καθιστούν μη λειτουργικά, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Δύο χρόνια μετά την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, βρισκόμαστε στο σημείο που εκπονείται γεωλογική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία των καθιζήσεων. Ακόμα, δηλαδή, πολύ μακριά από την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα αναδείχτηκαν μια σειρά ζητήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, ενώ οι φοιτητές πολλές φορές καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά των υλικών, αλλά και για τη σίτισή τους, αφού δεν εξασφαλίζονται.

Τα ζητήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και κτιριακής ασφάλειας ανέδειξε και ο πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Δ. Ζουρούδης. Ενδεικτικό της οικονομικής ένδειας είναι το στοιχείο πως η ετήσια επιχορήγηση για τα αναλώσιμα υλικά των 10 εργαστηρίων ανέρχεται σε περίπου 20.000 ευρώ. Την ίδια ώρα εκβιάζονται να επιβάλουν δίδακτρα στο δωρεάν διατμηματικό μεταπτυχιακό, μέσα από την ουσιαστική κατάργηση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης.

Ο Γιάννης Δελής δεσμεύτηκε για κοινοβουλευτική παρέμβαση σε σχέση με το επείγον κτιριακό πρόβλημα, όμως σημείωσε πως παράλληλα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από τους ίδιους τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Σημείωσε ότι η υποστελέχωση συνδέεται με την υποχρηματοδότηση, η οποία αξιοποιείται ως μοχλός, ως εργαλείο πίεσης ώστε οι σχολές, τα τμήματα, τα πανεπιστήμια να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δράση. «Αυτή η πολιτική είναι διαδοχική, ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, διαχρονικά», είπε. Ενώ με αφορμή την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή των εργολάβων σε σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα κ.α., σημείωσε ότι «αυτό το κράτος υπάρχει και λειτουργεί έτσι ώστε να δημιουργεί πεδία επενδυτικά και κερδοφόρα στους ιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ