ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
Συνέχεια των κινητοποιήσεων για ασφαλή σχολεία

Κάτω από την πίεση των φορέων ξεκινούν σήμερα οι δευτεροβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι στο 1ο και στο 6ο Δημοτικό

RIZOSPASTIS

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Βύρωνα, σήμερα στις 7 μ.μ. στην Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το δημαρχείο, και σε πολύμορφες δράσεις καλούν γονείς και εκπαιδευτικοί της περιοχής, συνεχίζοντας τον αγώνα για ασφαλή σχολεία, μετά την αποκάλυψη ότι τα κτίρια του 1ου και του 6ου Δημοτικού Βύρωνα κατατάχθηκαν στην κατηγορία Α (υψηλή προτεραιότητα) στη βαθμονόμηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ωστόσο εδώ και 14 μήνες δεν έχει γίνει καν ο απαιτούμενος δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Η Ενωση Γονέων Βύρωνα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και άλλοι φορείς και κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν χθες το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο για το θέμα. Οπως καταγγέλλουν η Ενωση Γονέων και ο ΣΕΠΕ: «Ο δήμαρχος απουσίαζε (!) και ο αντιδήμαρχος, κος Κόκκαλης, μας ρώτησε αν έχουμε κλείσει ραντεβού... για να εισπράξει την αγανάκτηση των παρευρισκόμενων. Μετά από πολλές δικαιολογίες και προσπάθεια να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, τελικά μας είπαν (...) "θα δούμε τι θα βγάλουν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα 1ο και 6ο Δημοτικά" (οι οποίοι όπως είπαν θα ξεκινήσουν σήμερα) "και βλέπουμε..."».

«Εμείς όμως δεν δεχόμαστε να "πάμε κι όπου βγει"», ανταπαντούν γονείς και εκπαιδευτικοί, «δεν κλείνουμε ραντεβού με τον σεισμό», καθώς οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στα δύο σχολεία έδειξαν «ύπαρξη σεισμογενούς ρωγμής στην οροφή του β' ορόφου, η οποία απαιτεί άμεσα επισκευή με δομικά μέσα». Παράλληλα επισημαίνουν ότι μετά την πτώση σοβάδων στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο οι μαθητές θα κάνουν μάθημα μέσω Webex για 3 τουλάχιστον βδομάδες, καθώς επίσης ότι αυτήν τη στιγμή πάνω από 1.000 μαθητές και 200 εκπαιδευτικοί στην πόλη βρίσκονται σε ακατάλληλα σχολεία.

Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο

RIZOSPASTIS

Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο
Γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούν άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματά τους και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να επιστρέψουν σε ασφαλή σχολεία μετά το Πάσχα. Διεκδικούν επίσης έκτακτη χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή δευτεροβάθμιων προσεισμικών ελέγχων σε όλα τα σχολεία της πόλης, μέσα στις γιορτές του Πάσχα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση

Με φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών συζήτησε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Η επικίνδυνη κατάσταση των κτιρίων της Σχολής Καλών Τεχνών που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στη Θέρμη, αλλά και τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, και τον Οδυσσέα Μαάιτα, υποψήφιο βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές της Σχολής αναδείχθηκε ο σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των κτιρίων με τις καθιζήσεις, τις διαβρώσεις, τις υγρασίες, τις πλημμύρες, που υφίστανται σχεδόν από την πρώτη ώρα λειτουργίας της σχολής, εδώ και σχεδόν 23 χρόνια και χρόνο με τον χρόνο εντείνονται. Τα 4 κτίρια της Σχολής είναι χτισμένα πάνω στο μπαζωμένο ρέμα της περιοχής. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν, δόθηκε εντολή, από την Κοσμητεία, οι φοιτητές να μπαίνουν στα κτίρια με υπεύθυνη δήλωση, δηλαδή ότι έχουν γνώση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν!

Στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκε το 2021 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν προβλήματα καθιζήσεων εντός των κτιρίων που τα καθιστούν μη λειτουργικά, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Δύο χρόνια μετά την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, βρισκόμαστε στο σημείο που εκπονείται γεωλογική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία των καθιζήσεων. Ακόμα, δηλαδή, πολύ μακριά από την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα αναδείχτηκαν μια σειρά ζητήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, ενώ οι φοιτητές πολλές φορές καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά των υλικών, αλλά και για τη σίτισή τους, αφού δεν εξασφαλίζονται.

Τα ζητήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και κτιριακής ασφάλειας ανέδειξε και ο πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Δ. Ζουρούδης. Ενδεικτικό της οικονομικής ένδειας είναι το στοιχείο πως η ετήσια επιχορήγηση για τα αναλώσιμα υλικά των 10 εργαστηρίων ανέρχεται σε περίπου 20.000 ευρώ. Την ίδια ώρα εκβιάζονται να επιβάλουν δίδακτρα στο δωρεάν διατμηματικό μεταπτυχιακό, μέσα από την ουσιαστική κατάργηση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης.

Ο Γιάννης Δελής δεσμεύτηκε για κοινοβουλευτική παρέμβαση σε σχέση με το επείγον κτιριακό πρόβλημα, όμως σημείωσε πως παράλληλα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από τους ίδιους τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Σημείωσε ότι η υποστελέχωση συνδέεται με την υποχρηματοδότηση, η οποία αξιοποιείται ως μοχλός, ως εργαλείο πίεσης ώστε οι σχολές, τα τμήματα, τα πανεπιστήμια να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δράση. «Αυτή η πολιτική είναι διαδοχική, ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, διαχρονικά», είπε. Ενώ με αφορμή την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή των εργολάβων σε σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα κ.α., σημείωσε ότι «αυτό το κράτος υπάρχει και λειτουργεί έτσι ώστε να δημιουργεί πεδία επενδυτικά και κερδοφόρα στους ιδιώτες».

Το Γυμνάσιο - Λύκειο Αγ. Κηρύκου Ικαρίας εκπέμπει SOS

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το δικαίωμα των μαθητών του Αγίου Κηρύκου σε ένα σύγχρονο σχολείο, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή με θέμα τα προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Παρουσιάζοντας την Ερώτηση, η Μ. Κομνηνάκα μετέφερε την αγωνία της κοινωνίας και μαζικών φορέων της Ικαρίας, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τοπικής Διοίκησης και ειδικότερα της προηγούμενης δημοτικής αρχής με τη διεκδίκηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων για επισκευές, σημειώνοντας πως μολονότι έχουν παρέλθει όλοι οι συμβατικοί χρόνοι εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών, η κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα είναι απογοητευτική και πρέπει να ελεγχθεί και να αποκατασταθεί, χωρίς άλλη αναβολή. Τόνισε ακόμα η βουλευτής του ΚΚΕ ότι η σημερινή κατάσταση αποτυπώνει την υποχρηματοδότηση, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, τα ελάχιστα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση και συντήρηση σχολείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στα κονδύλια που κατευθύνονται σε δημόσια κτίρια και σχολεία για προσεισμικό έλεγχο και στην πρόσφατη σχετική διάταξη, ενώ για μία ακόμα φορά θύμισε ότι αρμόδιοι για τη σχολική στέγη, τη συντήρηση και επισκευή των κτιρίων είναι οι δήμοι.

Η Μ. Κομνηνάκα περιέγραψε εικόνες από το σχολείο, με σωληνώσεις που χάσκουν, πεσμένους σοβάδες και υγρασία, κολόνες όπου φαίνονται τα σίδερα. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση «πραγματικά εκπέμπει SOS» και ζήτησε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση. «Δεν μπορεί να συνεχίζεται η μετάθεση ευθυνών, γιατί ιδιαίτερα σε αυτόν τον νομό έχουμε θρηνήσει ήδη δύο μαθητές, στη Σάμο, από αντίστοιχη μετάθεση ευθυνών, όταν έβλεπαν τα μισογκρεμισμένα κτίρια να χάσκουν», επεσήμανε, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης στο κτιριακό συγκρότημα και για τυχόν τραυματισμό. «Είναι γνωστές οι συνθήκες, πρέπει να παρέμβετε άμεσα, να λυθούν τα προβλήματα, να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες ιδιαίτερα σε αυτές τις ακριτικές περιοχές», κατέληξε.

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Εξασφαλίστηκε έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες εξαερισμού των εργαστηρίων

Συνάντηση με τον αντιπρύτανη Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπο Φείδα, είχαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού μαζί με τον πρόεδρο και καθηγητές του Τμήματος Χημείας, με αφορμή το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο εργαστήριο Φυσικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια μαθήματος έσπασε παράθυρο στο εργαστήριο (ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός), το οποίο ήταν ανοιχτό για να προστατευτούν οι φοιτητές από τις αναθυμιάσεις, γιατί στη συγκεκριμένη αίθουσα και άλλες 2 ακόμη δεν λειτουργούν οι επαγωγοί για τον εξαερισμό.

Το ζήτημα ανέδειξε από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωση ο Φοιτητικός Σύλλογος Χημικού του ΑΠΘ, απαιτώντας μεταξύ άλλων έκτακτη χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των επαγωγών στις αίθουσες 224, 225 και 227.

Ο αντιπρύτανης δεσμεύτηκε να παραχωρήσει στο τμήμα 30.000 ευρώ από τη χρηματοδότηση που υπάρχει για τις έκτακτες ανάγκες του ΑΠΘ, για την εγκατάσταση απαγωγών αλλά και για την πραγματοποίηση ελέγχου των παραθύρων σε όλο το Τμήμα Χημείας.

Από την πλευρά του Φοιτητικού Συλλόγου, οι φοιτητές σημείωσαν στη συνάντηση πως δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά για ένα ακόμη περιστατικό το οποίο έρχεται να προστεθεί στα ήδη αρκετά «ατυχήματα» στις σχολές, που έρχονται ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των τμημάτων και των υποδομών που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως μέσα από τον Φοιτητικό μας Σύλλογο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τώρα ήρθε η ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη τον 21ο αιώνα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Φοιτητικός Σύλλογος Χημικού του ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ