ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΔΙΑΣ
Νέο έγκλημα σχεδιάζεται με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ

Σε διαβούλευση βρίσκονται τα σχέδια εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματικού Ομίλου Κοπελούζου για την εγκατάσταση ενός αιολικού σταθμού 10 ανεμογεννητριών των 5 MW εντός του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου, στη θέση Τρίκορφο, στο νοτιοδυτικό του άκρο.

Οπως κατήγγειλε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών, για τα οποία το Εθνικό Πάρκο αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, απειλούνται ήδη από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Εβρο και τη Ροδόπη. Μάλιστα, στον Εβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 14 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών και εκατοντάδες νυχτερίδες.

Το αίτημα της εταιρείας μάλιστα κατατέθηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιούλη του 2022, ενώ ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών. Μάλιστα, ορισμένοι αρμόδιοι φορείς, όπως η Διεύθυνση ΑΠΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στη σχετική διαβούλευση.

«Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς»

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί τον λαό, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να ξεσηκωθούν και να μην επιτρέψουν να περάσει το νέο έγκλημα που επιχειρείται στο Δάσος της Δαδιάς.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, και ενώ δεν προχώρησε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας, έρχεται μία "πράσινη" επένδυση που θα επιφέρει περαιτέρω καταστροφή».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της "πράσινης ανάπτυξης", για την οποία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υλοποιήσει αποτελεσματικότερα», σημειώνει η ανακοίνωση, τονίζοντας και τις ευθύνες των πλειοψηφιών στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια που την στηρίζουν εγκρίνοντας δεκάδες άδειες αιολικών πάρκων σε όλη την περιοχή.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να σταματήσουν η καταπάτηση και η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων

Μέρα δράσης η περασμένη Κυριακή

Να σταματήσει η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων της γειτονιάς και να αναβαθμιστούν ποιοτικά, απαίτησαν κάτοικοι της περιοχής του Κρυονερίου στη Θεσσαλονίκη, που την Κυριακή συμμετείχαν μαζικά στη μέρα δράσης για τα παιδιά, στον χώρο του πλατώματος του Αγίου Γεωργίου. Μια δράση που οργάνωσαν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου και η Ενωση Γονέων Μαθητών Δ' Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης.

Φορείς και κάτοικοι αντιδρούν στην καταπάτηση και υποβάθμιση ενός από τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους που έχουν μείνει στην περιοχή του ρέματος Πολυγνώτου, στην περιοχή του Κρυονερίου.

Μαζί με τα παιδιά τους, λοιπόν, αντάμωσαν στο πλάτωμα στις αρχές του δάσους και απόλαυσαν λίγες ώρες ψυχαγωγίας. Τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες, ζωγράφισαν, συμμετείχαν σε σκυταλοδρομία και κουταλοδρομία, παρακολούθησαν την ανάγνωση του βιβλίου «Τα μυστικά του φεγγαριού» της Γιούλης Μπαχρέχ και στο τέλος ξεσάλωσαν με ελεύθερο παιχνίδι.

Μέσα από αυτήν τη δράση αναδείχθηκε η ανάγκη για ελεύθερους ποιοτικούς χώρους για τον λαό και τα παιδιά του.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των φορέων, τον τελευταίο χρόνο γίνονται προσπάθειες για την ανέγερση πολυκατοικίας δίπλα και σχεδόν πάνω στο ρέμα Πολυγνώτου, στην οδό Ιπποδρομίου 92. Ενα οικόπεδο που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ.

Ανέδειξαν τις ευθύνες της τωρινής διοίκησης του δήμου αλλά και των προηγούμενων που επέτρεψαν στο ρυμοτομικό σχέδιο της Ανω Τούμπας, οικόπεδα σαν το παραπάνω να αναγνωρίζονται και να εμφανίζονται σε οικοδομικό τετράγωνο πάνω στο ρέμα. Οπως επίσης και για το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησαν σε καμία διαδικασία για την οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος.

Η Δήμητρα Κάρταλη, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου, ανέφερε ότι η κινητοποίηση της Κυριακής αποτελεί συνέχεια των δράσεων στην πορεία κλιμάκωσης της πάλης. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 1.000 υπογραφές από τους κατοίκους της περιοχής, έχουν γίνει παρεμβάσεις στον δήμο, και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν με συσκέψεις, συναντήσεις με φορείς, συναυλία, κ.λπ. «Συνεχίζουμε τις δράσεις μας, τον αγώνα μας. Διεκδικούμε να σταματήσει η οικοδόμηση πάνω στο ρέμα και επίσης ευρύτερη αναβάθμιση και χρήση των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν στην περιοχή, οι οποίοι έχουν παρατηθεί και ρημάζουν. Δεν έχουμε παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής, ενώ υπάρχει πολύς χώρος, φύση, δάσος, χώροι ελεύθεροι», είπε.

Η Γλύκα Τζιφρή, μέλος του ΔΣ του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τούμπας, σημείωσε: «Διεκδικούμε την παραπέρα αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία ενός ποιοτικού χώρου για ψυχαγωγία για εμάς και τις οικογένειές μας.

Ζητάμε να επισπευσθούν χρονικά οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών οριοθέτησης της Περιφερειακής Τάφρου που περιλαμβάνουν φυσικά και το ρέμα Πολυγνώτου στο Κρυονέρι.

Να δεσμευτούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή ότι θα εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση η διαμόρφωση ενός περιβαλλοντικά αναβαθμισμένου χώρου πρασίνου, αναψυχής και ξεκούρασης των πολιτών.

Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και τυχόν διάβρωση της κοίτης του ρέματος για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και οι λαϊκές περιουσίες.

Να παγώσει κάθε αδειοδότηση για οικοδομική δραστηριότητα επί και παρά της Περιφερειακής Τάφρου (συμπεριλαμβανομένου του ρέματος Πολυγνώτου) μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησης».

ΚΟΖΑΝΗ
Κινητοποίηση την Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Σερβίων

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης στην κινητοποίηση που οργανώνουν στο Κέντρο Υγείας Σερβίων οι δήμοι Σερβίων και Βελβεντού, την Παρασκευή 7 Απρίλη στις 7 μ.μ., διεκδικώντας την άμεση στελέχωση με προσωπικό των δομών Υγείας στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού, συνολικότερα στην ΠΕ Κοζάνης.

Οι ήδη υποστελεχωμένες δομές δημόσιας Υγείας των δύο δήμων έχουν επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο μετά το κλείσιμο της υψηλής γέφυρας Σερβίων, που συνέδεε την περιοχή με την Κοζάνη και το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί επίσης και άμεσες ενέργειες ενίσχυσης και αναβάθμισης του επαρχιακού δικτύου που θα επωμιστεί το βάρος των μετακινήσεων χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων.

Περιοδεία στο Δασαρχείο Σερρών

Η καταστροφική πολιτική για τα δάση, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, βρέθηκε στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ στο Δασαρχείο Σερρών.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ενημερώθηκε για την πολυσχιδή και πολυεπίπεδη δραστηριότητα του Δασαρχείου Σερρών (π.χ. εκτροφείο θηραμάτων, ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή, πεστροφο-γεννητικός σταθμός στο Αγκιστρο, φυτώρια, σημάνσεις, δασικοί δρόμοι κ.ά.).

Αναδείχθηκαν τα ειδικά προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει η υπηρεσία κυρίως σε προσωπικό και τονίστηκε η ανάγκη προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες (δασοφύλακες, δασοπόνοι, δασολόγοι, διοικητικοί). Επιπλέον, αναδείχθηκε η χρόνια υποχρηματοδότηση που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής (υπολογιστές, κτίριο, φωτοτυπικά, οχήματα) και γερασμένο στόλο των απαιτούμενων οχημάτων (οχήματα προσημάνσεων). Η υποχρηματοδότηση αγγίζει και την παροχή ξυλείας σε δασώδεις και παραδασώδεις περιοχές όπου διαμένουν πληθυσμοί.

Η επικεφαλής του κλιμακίου, Φιλιώ Σαραντίδου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, παρουσίασε την επεξεργασμένη δασική πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών, σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ