Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΔΙΑΣ
Νέο έγκλημα σχεδιάζεται με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ

Σε διαβούλευση βρίσκονται τα σχέδια εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματικού Ομίλου Κοπελούζου για την εγκατάσταση ενός αιολικού σταθμού 10 ανεμογεννητριών των 5 MW εντός του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου, στη θέση Τρίκορφο, στο νοτιοδυτικό του άκρο.

Οπως κατήγγειλε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών, για τα οποία το Εθνικό Πάρκο αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, απειλούνται ήδη από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Εβρο και τη Ροδόπη. Μάλιστα, στον Εβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 14 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών και εκατοντάδες νυχτερίδες.

Το αίτημα της εταιρείας μάλιστα κατατέθηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιούλη του 2022, ενώ ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών. Μάλιστα, ορισμένοι αρμόδιοι φορείς, όπως η Διεύθυνση ΑΠΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στη σχετική διαβούλευση.

«Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς»

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί τον λαό, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να ξεσηκωθούν και να μην επιτρέψουν να περάσει το νέο έγκλημα που επιχειρείται στο Δάσος της Δαδιάς.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, και ενώ δεν προχώρησε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας, έρχεται μία "πράσινη" επένδυση που θα επιφέρει περαιτέρω καταστροφή».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της "πράσινης ανάπτυξης", για την οποία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υλοποιήσει αποτελεσματικότερα», σημειώνει η ανακοίνωση, τονίζοντας και τις ευθύνες των πλειοψηφιών στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια που την στηρίζουν εγκρίνοντας δεκάδες άδειες αιολικών πάρκων σε όλη την περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση με μήνυμα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών (2023-04-25 00:00:00.0)
Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Σκύρο (2023-04-07 00:00:00.0)
Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το περίφημο δάσος της Δαδιάς (2022-07-23 00:00:00.0)
Απόρριψη αδειών για ανεμογεννήτριες (2022-04-20 00:00:00.0)
Να ακυρωθεί η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων (2021-12-01 00:00:00.0)
Στο Φεγγάρι των... ορέων (2000-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ