Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΑΝΘΗ
Απόρριψη αδειών για ανεμογεννήτριες

Την απόσυρση των σχεδιασμών για την εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών σε Λειβαδίτη και Αχλαδόβουνο (Τσαλ) στην οροσειρά της Ροδόπης κατάφεραν με τον αγώνα τους οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής.

Η ΡΑΕ απέρριψε τελικά τις αιτήσεις που κατέθεσε στις αρχές του 2020 θυγατρική μεγάλης εταιρείας εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Οι αιτήσεις αφορούσαν την εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW, με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) της Ξάνθης και 16 ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων, στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης σε δύο σταθμούς ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα. Ειδικά στην περιοχή του Λειβαδίτη, η οποία εντάσσεται στο δίκτυο «NATURA», βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων.

Στο «πράσινο» αυτό έγκλημα αντιτάχθηκαν δεκάδες σύλλογοι και μαζικοί φορείς της Ξάνθης, συντονίζοντας τον αγώνα τους και προχωρώντας σε κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, η επέλαση των «πράσινων αρπακτικών» συνεχίζεται, καθώς άλλες εταιρείες έχουν καταθέσει σχέδια για 29 νέες ανεμογεννήτριες στην περιοχή Μαυροπαίδι (Καράογλαν), πάνω από τα Κιμμέρια, σε μια πυκνοδασωμένη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ