Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Τρέχουν» ενεργειακοί ανταγωνισμοί και «αναπροσανατολισμοί»

Ενώ μεγαλώνουν η ενεργειακή φτώχεια και η επισιτιστική ανασφάλεια για τους λαούς

Διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών οργανισμών συγκάλεσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, με αντικείμενο την «παγκόσμια αντίδραση» στην «κρίση διατροφικής ασφάλειας» που επιδεινώνει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επίσης και υπουργοί που εκπροσωπούν το G7 και το G20, με τη συμμετοχή και τεχνικών συμβούλων από διεθνείς οργανισμούς.

Η Γέλεν παραδέχθηκε ότι υπήρχε μια «ήδη δεινή κατάσταση» στα θέματα της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία ευθύνεται για την παραπέρα επιδείνωσή της. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι και πριν από τον πόλεμο, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ ανέφερε ότι και μόνο οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να ωθήσουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η «κρίση επισιτιστικής ασφάλειας» αύξησε την πίεση στο 60% των φτωχότερων χωρών με υπερβολικό χρέος και προέτρεψε την Κίνα και τις ιδιωτικές τράπεζες να «εντείνουν επειγόντως τη συμμετοχή τους» στο κοινό πλαίσιο του G20 για τη διαχείριση του χρέους.

ΗΠΑ: Επιτάχυνση αδειών γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις «πράσινες» μπίζνες, η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί και τα συμφέροντα των μονοπωλίων υδρογονανθράκων.

Χτες αποφάσισε να προσφέρει δικαιώματα εκμετάλλευσης γεωτρήσεων για ομοσπονδιακές εκτάσεις σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 8 πολιτείες.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα ενεργοποιήσει και πάλι τις πωλήσεις μίσθωσης περιοχών ενεργειακής εκμετάλλευσης σε ομοσπονδιακά εδάφη, για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανάφερε ότι θα προχωρήσει με τις πωλήσεις, αλλά με δραστική μείωση των διαθέσιμων εκτάσεων και πιο ακριβά δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Επίσης το Γραφείο Διαχείρισης Εδαφών των ΗΠΑ (BLM) που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εκτάσεις 1.317,71 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ουαϊόμινγκ, δρομολογώντας τη μεγαλύτερη προγραμματισμένη πώληση δικαιωμάτων ενεργειακής εκμετάλλευσης μέσω της σχετικής διαδικασίας εκμίσθωσης.

To BLM προχώρησε στη μείωση της έκτασης των εδαφών που θα προσφερθούν προς εκμετάλλευση στο Κολοράντο, στη Γιούτα, στη Μοντάνα και στη Νεβάδα, από το εμβαδόν των εκτάσεων που είχε ανακοινώσει ότι εξέταζε την προηγούμενη χρονιά. Η εκμίσθωση δικαιωμάτων ενεργειακής εκμετάλλευσης προγραμματίζεται και για πακέτα εδαφών στο Νέο Μεξικό, στην Οκλαχόμα, αλλά και τη Βόρεια Ντακότα, σύμφωνα με το ίδιο γραφείο διαχείρισης εδαφών.

Υπέρ πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας η Γαλλία

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ανέφερε ότι η χώρα του είναι υπέρ της επιβολής ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο ΕΕ, τονίζοντας πως αυτό το επιθυμεί και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν. Ο Λε Μερ είπε πως «είναι πιο απαραίτητο από ποτέ» να σταματήσουν οι εισαγωγές στην Ευρώπη ρωσικού πετρελαίου.

Προ ημερών Ευρωπαίοι αναλυτές προειδοποίησαν εκ νέου πως η προετοιμασία για πιθανό ευρωενωσιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσε να διαρκέσει «μήνες», γιατί τέτοια μέτρα απαιτούν τη λύση των υφιστάμενων συμβάσεων, την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και την «αποφυγή της καταστρατήγησής τους».

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Απρίλη η ΕΕ αποφάσισε να σταματήσει τις αγορές άνθρακα από τη Ρωσία από τις αρχές Αυγούστου.

Περισσότεροι υδρογονάνθρακες και από την «πράσινη» Δανία

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον εφοδιασμό της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και προσωρινά θα αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά της στη Βόρεια Θάλασσα, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη γρήγορη απεξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες.

Ο Δανός υπουργός Ενέργειας και Κλίματος Νταν Γιέργκενσεν τόνισε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από τα υπάρχοντα κοιτάσματα της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσε να αυξηθεί έως 25%.

Η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε επίσης σχέδια για δραστική αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, όπως και για την εισαγωγή ενός ενιαίου φόρου άνθρακα στις εκπομπές των εταιρειών. Επιδιώκει επίσης να τετραπλασιάσει εντός 8 ετών την παραγωγή Ενέργειας από χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και να ενισχύσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας από θαλάσσια πάρκα κατά 1 με 4 γιγαβάτ.

Στο μεταξύ η αυτοκινητοβιομηχανία «Stellantis», που παρήγαγε και πουλούσε αυτοκίνητα Peugeot, Citroen, Opel, Jeep και Fiat στη Ρωσία, ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Ρωσία λόγω δυσκολιών σε επίπεδο επιμελητείας και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Η «Stellantis», η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανία, έχει μερίδιο μόλις 1% στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου.

Σε παράλληλη εξέλιξη, οι αρχές των Φίτζι ζήτησαν να απαγορευθεί ο απόπλους ενός σούπερ γιοτ, που ανήκει σε Ρώσο «ολιγάρχη», έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ. Πιθανολογείται πως το σκάφος ανήκει στον Ρώσο Σουλεϊμάν Κερίμοφ.

Επίσης ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις στις δύο κόρες του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και άλλους 14 «στενούς συνεργάτες», ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών.

Φουντώνει η ενεργειακή φτώχεια στη Βρετανία

Στο μεταξύ, οι βρετανικές εφημερίδες χτες κατέγραφαν το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν τους επόμενους μήνες να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος 4 στους 10 Βρετανούς λόγω της νέας αύξησης των τιμολογίων.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από τον ερχόμενο Οκτώβρη, οπότε έχει αποφασιστεί νέα αύξηση των τιμολογίων.

Ο Μάικλ Λιούις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΟΝ Βρετανίας, εκτίμησε χτες πως το 30% με 40% των ανθρώπων στη χώρα δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει Ενέργεια (ηλεκτρική, θέρμανση κ.α.) από τη νέα αύξηση των τιμολογίων που έχει προαποφασίσει η αρμόδια αρχή Ofgem.

Αυξημένα έσοδα της Ρωσίας από τις ενεργειακές εξαγωγές

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, τους επόμενους μήνες άλλες επτά ρωσικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το προ τεσσάρων μηνών παράδειγμα πέντε ρωσικών τραπεζών για δοκιμή πληρωμών σε ψηφιακό ρούβλι.

Στο μεταξύ, Ρώσοι και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συζήτησαν προχτές τη δυνατότητα ενεργοποίησης συμβολαίων για την αγορά ρωσικών πυρηνικών καυσίμων με στόχο την λειτουργία του δεύτερου ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Αιγύπτου έως το 2030.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το τρέχον πλεόνασμα της Ρωσίας ξεπέρασε το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα 58,2 δισ. δολάρια παρά τις κυρώσεις, γεγονός που θεωρείται ρεκόρ 30ετίας και αυτό λόγω των υψηλών τιμών της Ενέργειας διεθνώς. Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg εκτίμησε μάλιστα ότι φέτος η Ρωσία θα έχει 36% περισσότερα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας σε σχέση με πέρσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ