Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στις ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε 5 ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε παιδιά από 5 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση να δηλώνει σε «αυξημένη επιφυλακή», αν και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει ρημαδιό.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 8 Απρίλη, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 6 παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος. Ενώ μετά την ανακοίνωση των παραπάνω περιστατικών, υπήρξαν άλλες 5 περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας στην Ιρλανδία, 3 επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Ισπανία και 4 στην Ολλανδία, εκ των οποίων 3 χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για 9 ακόμα κρούσματα στις ΗΠΑ, που βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με το ECDC, αυτήν τη στιγμή η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη, ενώ αποκλείονται οι ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α έως Ε. Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, «το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2 - 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου».

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί και ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, «να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει, επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες».

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά καλεί τους κλινικούς γιατρούς «να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ».

Μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα κλίνει προς το να είναι κάποια λοίμωξη που μεταδίδεται, εφόσον υπάρχει διασπορά. Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους», αναφέρει η ηπατολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο «Science».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ