Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις και κόμματα που ευθύνονται για τις αιματοχυσίες

Σε εκδήλωση της ΚΟ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς

Σε εκδήλωση της ΚΟ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ, στο Δώμα του Νοσοκομείου, μίλησε χτες το μεσημέρι ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

«Είναι ανάγκη πρώτα απ' όλα αυτήν την περίοδο των γιορτών να κουβεντιάσουμε και να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας, αλλά και με άλλους συναδέλφους και φίλους, τις πραγματικές αιτίες και το τι πρέπει και μπορεί να κάνει ο καθένας μας και όλοι μαζί για να σταματήσει αυτό το μακελειό. Για να μπορέσουν οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά, με αξιοπρέπεια και ευημερία», σημείωσε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία για τις επικίνδυνες εξελίξεις που διαδραματίζονται εδώ και σχεδόν δύο μήνες στην Ουκρανία.

Οπως τόνισε, αυτές «διεξάγονται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της επέμβασής τους στην περιοχή στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας, και μπορεί αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία να είναι μόνο τα "πρωτοβρόχια" ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σε αυτό παραπέμπουν και οι δηλώσεις του Μπάιντεν, με τις οποίες φωτογραφίζεται η επόμενη μεγάλη σύγκρουση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα».

Βεβαίως η κάθε πλευρά της σύγκρουσης ντύνει με διάφορα προσχήματα τον πόλεμο: Η Ρωσία π.χ. λέει πως τα όπλα που θα έβαζε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία την απειλούν, μιας και εκεί κυβερνάνε οι ναζί. Οπότε ισχυρίζεται πως διεξάγει "αντιφασιστικό αγώνα" και αγώνα για την "αποστρατιωτικοποίηση" της Ουκρανίας, της Ευρώπης, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ, που προβλέπουν πως η άμυνα του ενός δεν μπορεί να θίγει την άμυνα του άλλου. Οι δυτικές δυνάμεις προτάσσουν πως η Ουκρανία υπερασπίζεται τις αρχές του ΟΗΕ, την "ελευθερία επιλογής συμμάχων", είναι φραγμός στον "αναθεωρητισμό" των διεθνών σχέσεων από τη Ρωσία. Πρόκειται για προσχήματα που επιδιώκουν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης».

Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ζήτημα της εμπλοκής της χώρας μας, «με την κυβέρνηση της ΝΔ ενεργά να συμμετέχει στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντισμού, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο (...) Δεν δυσκολεύτηκε και πολύ για τους σχεδιασμούς αυτούς, μιας και για τα δύο παραπάνω σκέλη είχε "οργώσει" το έδαφος και είχε "ιδρώσει" γι' αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογράμμισε τη σημασία τού ότι σε αυτές τις συνθήκες «με πρωτοβουλία των κομμουνιστών πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και άλλες αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές δράσεις από την Κρήτη έως τον Εβρο, στις οποίες πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας», τονίζοντας πως «επιδιώκουμε να εκφραστεί η συνειδητή φωνή του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν και σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, που σε τελική φάση εμπλέκουν τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Οι δράσεις αυτές εκφράζουν τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας της χώρας μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Επεσήμανε δε ότι «εσείς, που εδώ και δύο χρόνια δίνετε μια μάχη ευθύνης ενάντια στην πανδημία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση, πρέπει να γνωρίζετε πως οι ισχυρισμοί ότι δεν μπορούν να διατεθούν επαρκή κονδύλια για τις ανάγκες της υγείας του λαού, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, καταρρέουν όταν βλέπουμε το αστικό κράτος, διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις να δίνουν δισεκατομμύρια για όπλα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, πότε στη Σαουδική Αραβία, πότε στον Περσικό, στα Βαλκάνια, σήμερα στην Ουκρανία, αύριο στη ζώνη του Σαχέλ κ.ο.κ.

Για εμάς είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις και κόμματα που ευθύνονται για αυτές τις αιματοχυσίες. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που βγαίνουν χαμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που τον πληρώνουν με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την υπέρογκη φορολογία, την ανεργία και συχνά και με το αίμα τους. Είναι ανάγκη να συμπορευτούν σήμερα με το ΚΚΕ, να παλέψουν με όλα αυτά που καθημερινά χαντακώνουν τη ζωή τους, να θέσουν τους δικούς τους στόχους για μια καλύτερη ζωή, για την ανατροπή της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ