Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι εξελίξεις γεννάνε «ευκαιρίες» ενίσχυσης των δεσμών

Ενόψει νέων επαφών στην Ουάσιγκτον

Από την πρόσφατη επίσκεψη της Β. Νούλαντ στην Τουρκία
Από την πρόσφατη επίσκεψη της Β. Νούλαντ στην Τουρκία
Στον «σημαντικό ρόλο» που έχει η Τουρκία αναφέρθηκε πάλι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ενόψει και της επίσκεψης που θα κάνει τον Μάη στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την όξυνση της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα. Ο Πράις συνέδεσε τον «σημαντικό ρόλο» της Τουρκίας καταρχάς με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η Αγκυρα επιδρά «στο να θέσει προ των ευθυνών για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα ως δύο εταίροι του ΝΑΤΟ (οι δύο χώρες) έχουμε κοινά συμφέροντα σε πολλά και διάφορα θέματα με την τουρκική πλευρά». Διευκρίνισε δε ότι κατά την επίσκεψη του Τσαβούσογλου θα συζητηθούν «με περιεκτικό τρόπο οι διμερείς σχέσεις». Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, κατά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Β. Νούλαντ, στη γείτονα, εγκαινιάστηκε ο «στρατηγικός μηχανισμός» ΗΠΑ - Τουρκίας.

Στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αφού μίλησε για τη «βαθιά ριζωμένη ιστορία» τους και το πόσο ενισχύθηκαν μετά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε κοινά στρατηγικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να φέρουμε τα συμφέροντα και τις προοπτικές μας πιο κοντά (...) Οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι ευκαιρίες για να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την «επιβολή κυρώσεων» (λόγω της αγοράς των ρωσικών «S-400») που «είναι ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος ξανά στις «επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που φτάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο» υπογράμμισε ότι αυτός «έχει δείξει πως η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ κυρίως στους τομείς ασφάλειας και Ενέργειας» και επανέλαβε τις προσδοκίες του η ΕΕ «να κάνει ξεκάθαρα βήματα και να λάβει υπόψη το όραμά μας για ένταξη και να μην παραδοθεί στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών της».

Εσπευσε δε να εκφράσει την πλήρη ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου για το αλισβερίσι σε Αιγαίο κι όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που αναζωπυρώνεται, λέγοντας ότι «εμείς δίνουμε προτεραιότητα στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και καταβάλλουμε προσπάθειες για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση...». Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, ισχυρίστηκε ότι «εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης και να μοιραστούμε κοινά και δίκαια τον πλούτο», αφού βέβαια νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «μάταιο κόπο» τα «εξοπλιστικά προγράμματα» της Ελλάδας και σχολιάσει ότι «αν δούμε την αριθμητική και τους συσχετισμούς αυτά δεν έχουν καμία αξία απέναντι στην Τουρκία».

Ικανοποίηση της Λευκωσίας για την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος, εξέφρασε ικανοποίηση για την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στα περί ανοίγματος διπλωματικής αποστολής στα Κατεχόμενα.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας χαρακτηρίζει «φήμες» την «υποτιθέμενη ίδρυση ρωσικής προξενικής αντιπροσωπείας στις κατεχόμενες περιοχές» και υποστηρίζει ότι «η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει οποιεσδήποτε άλλες αρχές εκτός από αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας». Υποστηρίζει δε ότι η Μόσχα «διερευνά» απλά «τις δυνατότητες» «να δώσει βοήθεια σε χιλιάδες Ρώσους υπηκόους που ζουν στα εδάφη επί των οποίων η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο».

Σημειωτέον, η ρωσική πρεσβεία υπενθύμιζε πάντως ότι «προξενικές αντιπροσωπείες αριθμού δυτικών χωρών, περιλαμβανομένων αρκετών μελών της ΕΕ, για χρόνια διεξάγουν παρόμοιες δραστηριότητες στη λεγόμενη "ΤΔΒΚ"».

Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο Μ. Πελεκάνος έκανε λόγο για «σημεία εξυπηρέτησης πολιτών» που διατηρούν στα Κατεχόμενα «εδώ και χρόνια» κράτη όπως οι Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι αυτά «δεν έχουν όμως καμία θεσμική σχέση με το παράνομο καθεστώς».

Πηγές του κυπριακού ΥΠΕΞ σημείωναν ακόμα ότι το σχετικό αίτημα της Μόσχας έχει υποβληθεί από τα τέλη του 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ