ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα ένταση στις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ

Ανακοινώθηκε η παραχώρηση άλλων 4 βάσεων από τις Φιλιππίνες - Νέες κοινές ασκήσεις με Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Από πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Φιλιππίνων - ΗΠΑ

Copyright 2023 The Associated

Από πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Φιλιππίνων - ΗΠΑ
Τις στρατιωτικές τους «κινήσεις» στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού εντείνουν οι ΗΠΑ, με το βλέμμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι νέες κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησαν χτες και προχτές ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή και αμερικανικού αεροπλανοφόρου ικανού να φέρει πυρηνικά.

Οι ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, σύμφωνα με τον Κιμ Ιν-χο, στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας, αποσκοπούσαν «στη βελτίωση των επιχειρησιακών μας ικανοτήτων στη θάλασσα», ώστε «να ανταποκρινόμαστε στις θαλάσσιες (και) στις υποβρύχιες απειλές», με φόντο πρόσφατες σχετικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα εξουδετερώσουμε κάθε είδος πρόκλησης, απαντώντας ολοκληρωτικά και αποφασιστικά».

Στο μεταξύ, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν χτες άλλες τέσσερις τοποθεσίες όπου οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν ένα είδος «προνομιακής» πρόσβασης για στρατιωτικές τους δυνάμεις - δηλαδή βάσεις - στο πλαίσιο του Διακανονισμού Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας του 2014 (EDCA). Μέχρι τώρα στον EDCA περιλαμβάνονται άλλες 5 βάσεις.

Οι τρεις από αυτές τις βάσεις θα βρίσκονται στα βόρεια του κύριου νησιού των Φιλιππίνων, Λουζόν, στην πλευρά της Ταϊβάν. Η τέταρτη βρίσκεται στο νησί Μπαλαμπάκ, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου Κίνα και Φιλιππίνες έχουν εδαφικές διαφορές.

Πριν από κάποιους μήνες στη Μανίλα είχε βρεθεί και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ενώ το επόμενο διάστημα οι δύο χώρες προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις ασκήσεις «Balikatan 23», με τη συμμετοχή 17.600 στρατιωτών.

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ αναβάθμισαν τη στρατιωτική παρουσία τους και στο Γκουάμ, μία νησίδα του Ειρηνικού μεγάλης στρατηγικής σημασίας, διασφαλίζοντας νέες υποδομές για πεζοναύτες μετά από 70 χρόνια, ικανές να φιλοξενήσουν μέχρι και 5.000 στρατιώτες...

Σήμερα η συνάντηση Μακάρθι - Τσάι

Ολα αυτά ενώ το Πεκίνο εξέφρασε και χτες έντονα τη «δυσαρέσκειά» του για τη συνάντηση που έχει οριστεί, σήμερα, ανάμεσα στον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, και την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν, στην Καλιφόρνια.

Η Τσάι αναμένεται να φτάσει σήμερα στις ΗΠΑ από το Μπελίζ, όπου ολοκλήρωσε σειρά επαφών στη Λατινική Αμερική.

Εκπρόσωπος του κινεζικού προξενείου στο Λος Αντζελες υποστήριξε ότι «ο Κέβιν Μακάρθι, περιφρονώντας τη μεγάλη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην αρχή της ενιαίας Κίνας, αγνοώντας τα διδάγματα που θα όφειλαν να έχουν αντληθεί, επιμένει ακόμη να θέλει να παίξει το χαρτί της Ταϊβάν» εναντίον της Κίνας. Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα κάνει χωρίς αμφιβολία ξανά το ίδιο λάθος, που θα βλάψει ακόμα περισσότερο τη σινο-αμερικανική σχέση. Αλλά αυτό το μόνο που θα κάνει είναι πως θα ενισχύσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού, που είναι ενωμένος στην αγανάκτησή του και στην υποστήριξή του στην επανένωση της χώρας μας». Ακόμα, ανέφερε πως η συνάντηση «θα στείλει πολύ άσχημο μήνυμα υπέρ των αυτονομιστών που τάσσονται υπέρ της λεγόμενης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και «δεν θα συνεισφέρει τίποτα στην ειρήνη, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ξεκινάει επίσημες επαφές στην Κίνα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, εστιάζοντας καταρχάς στις διεθνείς εξελίξεις, με πρώτο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο πρώτο σκέλος της επίσκεψής του, τον Μακρόν θα συνοδεύει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντιδράσεις και «ντόμινο» από την απόφαση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Εντείνονται «ανησυχίες» και αντιδράσεις μετά την απόφαση χωρών - μελών του OPEC+ να μειώσουν συνολικά την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα από τον Μάη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+ συνιστά μια «άστοχη» απόφαση και μια «μη εποικοδομητική πράξη» που θα προσθέσει αβεβαιότητα στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές σε μια περίοδο με υψηλό πληθωρισμό. Παράλληλα, με τις επιπλέον δυσκολίες που προσθέτει αυτή η απόφαση στις πολιτικές διαχείρισης του πληθωρισμού, οι ΗΠΑ αντιδρούν και επειδή αδυνατίζει τις προσπάθειες του ευρωατλαντικού μπλοκ να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, και χτες οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν μικρή άνοδο, μετά την αύξηση κατά 6% τη Δευτέρα. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ αυξήθηκε κατά 0,7%, φτάνοντας στα 85,5 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε 0,7% και ξεπέρασε τα 81 δολάρια.

Επιπλέον, η «Goldman Sachs» ανέβασε από τα 90 στα 95 δολάρια την πρόβλεψή της για την τιμή του Μπρεντ στο τέλος του 2023, ενώ αναμένει ότι αυτή θα φθάσει τα 100 δολάρια τον Απρίλη του 2024.

Αυτά ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών και μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν και οι προειδοποιήσεις στελεχών τραπεζών για πιθανή κλιμάκωση των αναταράξεων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «JP Morgan», Τζ. Ντάιμον, σε επιστολή του προς τους μετόχους της, ανέφερε ότι η «τραπεζική κρίση» στις ΗΠΑ θα παραμείνει σε εξέλιξη «με επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια». «Οι πιθανότητες που δίνει η αγορά στο ενδεχόμενο ύφεσης έχουν αυξηθεί... Αν και δεν πρόκειται για κάτι που να μοιάζει με το 2008, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τελειώσει η τρέχουσα κρίση. Εχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες στην αγορά και σαφώς θα προκαλέσει κάποια σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς οι τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα γίνονται πιο συντηρητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιαπωνία: Αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το πλαφόν

Στο μεταξύ, την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις ώστε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στο ανώτατο «πλαφόν» που έχει επιβάλει το ευρωατλαντικό μπλοκ στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου (60 δολάρια το βαρέλι), η Ιαπωνία προχώρησε στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία σε υψηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», το Τόκιο εξασφάλισε, με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, «εξαίρεση» από την εφαρμογή του πλαφόν, καθώς η ιαπωνική οικονομία εξακολουθεί να έχει σημαντική εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Πηγές στο ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εξασφάλιση υγροποιημένου φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Sakhalin-2», με «τίμημα» την αγορά ποσότητας ρωσικού πετρελαίου προσαυξημένη κατά 4,6% σε σχέση με πέρσι.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, η Ιαπωνία αγόρασε περίπου 748.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου έναντι 6,9 δισ. δολαρίων (δηλαδή λίγο κάτω από 70 δολάρια το βαρέλι).

Οι ιαπωνικές εταιρείες «Mitsui» και «Mitsubishi» έχουν από κοινού το 22,5% των μετοχών του κοιτάσματος «Sakhalin-2».

Στο μεταξύ, η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση 94,8 δισ. ρουβλιών (1,21 δισ. δολαρίων) στη «Shell» για το μερίδιό της στο έργο φυσικού αερίου «Sakhalin-2» στην Απω Ανατολή. Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Novatek» έλαβε την έγκριση του Πούτιν για τη μεταφορά των χρημάτων στη «Shell» μία μέρα αφότου ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση για την απόκτηση μεριδίου στη «Sakhalin Energy», διαχειρίστρια του έργου «Sakahlin-2».

Ανανεώθηκε η ασφάλιση στον «Nord Stream 1»

Οι γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες «Allianz and Munich Re» ανανέωσαν πριν από λίγο καιρό την ασφαλιστική κάλυψη του ρωσο-γερμανικού δικτύου αγωγών «Nord Stream 1».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ρόιτερς», η γερμανική κυβέρνηση, παρά την ένταση της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, τις εντεινόμενες αντιρωσικές κυρώσεις και τις κινήσεις για απεξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, δεν εναντιώθηκε στην ανανέωση της ασφάλισης του «Nord Stream 1».

Η εξέλιξη δείχνει πως για την ώρα δεν έχει αποκλειστεί εντελώς μια πιθανή επαναλειτουργία των αγωγών στο μέλλον.

Συμφωνία ιρακινής κυβέρνησης και αυτόνομου Κουρδιστάν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε χτες συμφωνία ανάμεσα στην ιρακινή κεντρική κυβέρνηση και την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η «οριστική συμφωνία» αφορά την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από τον βορρά της χώρας και υπογράφηκε στη Βαγδάτη από τον πρωθυπουργό του αυτόνομου Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ αλ Σουντάνι.

«Καταιγίδα» απολύσεων σε μεγάλα μονοπώλια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «καταιγίδα» απολύσεων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε μονοπώλια διαφόρων κλάδων.

Χαρακτηριστικά, μόνο τις τελευταίες μέρες:

-- Η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε πως μετά την εξαγορά της Credit Suisse σκοπεύει να απολύσει το 20% - 30% του προσωπικού διεθνώς. Περίπου 36.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους σε διάφορες χώρες, ενώ στην Ελβετία θα μείνουν άνεργοι τουλάχιστον 11.000 άλλοι.

-- Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες υπάλληλοι του μονοπωλιακού ομίλου «Google» στα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, στο φόντο των εξελίξεων μετά το νέο κύμα 12.000 απολύσεων παγκοσμίως που ανακοινώθηκε τον Γενάρη. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις για περαιτέρω απολύσεις σε πολλά τμήματα της «Google» στην Ευρώπη. Τον Μάρτη εκατοντάδες εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας στη Ζυρίχη έκαναν επίσης στάση εργασίας. Παράλληλα με τις απολύσεις, η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε περικοπές κονδυλίων που αφορούν σε παροχές προς τους εργαζόμενους.

-- Η αμερικανική μεγάλη αλυσίδα λιανικής «Walmart» ανακοίνωσε την απόλυση 2.000 εργαζομένων σε πέντε αποθήκες, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται οι πελάτες της που κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου. Οπως αναφέρει το «Bloomberg», οι περισσότερες απολύσεις αφορούν κέντρο στο Τέξας.

-- Η εργοδοσία της «McDonald's» ετοιμάζεται να ανακοινώσει σειρά απολύσεων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «αναδιάρθρωσης». Εργαζόμενοι της εταιρείας σε ΗΠΑ και άλλες χώρες ειδοποιήθηκαν να αναστείλουν τις εργασίες τους σε γραφεία κ.τ.λ. μέχρι αύριο, ενώ ζητήθηκε επίσης από υπαλλήλους να ακυρώσουν όλες τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με πωλητές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες στα κεντρικά της γραφεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ