Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«Καταιγίδα» απολύσεων σε μεγάλα μονοπώλια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «καταιγίδα» απολύσεων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε μονοπώλια διαφόρων κλάδων.

Χαρακτηριστικά, μόνο τις τελευταίες μέρες:

-- Η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε πως μετά την εξαγορά της Credit Suisse σκοπεύει να απολύσει το 20% - 30% του προσωπικού διεθνώς. Περίπου 36.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους σε διάφορες χώρες, ενώ στην Ελβετία θα μείνουν άνεργοι τουλάχιστον 11.000 άλλοι.

-- Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες υπάλληλοι του μονοπωλιακού ομίλου «Google» στα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, στο φόντο των εξελίξεων μετά το νέο κύμα 12.000 απολύσεων παγκοσμίως που ανακοινώθηκε τον Γενάρη. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις για περαιτέρω απολύσεις σε πολλά τμήματα της «Google» στην Ευρώπη. Τον Μάρτη εκατοντάδες εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας στη Ζυρίχη έκαναν επίσης στάση εργασίας. Παράλληλα με τις απολύσεις, η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε περικοπές κονδυλίων που αφορούν σε παροχές προς τους εργαζόμενους.

-- Η αμερικανική μεγάλη αλυσίδα λιανικής «Walmart» ανακοίνωσε την απόλυση 2.000 εργαζομένων σε πέντε αποθήκες, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται οι πελάτες της που κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου. Οπως αναφέρει το «Bloomberg», οι περισσότερες απολύσεις αφορούν κέντρο στο Τέξας.

-- Η εργοδοσία της «McDonald's» ετοιμάζεται να ανακοινώσει σειρά απολύσεων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «αναδιάρθρωσης». Εργαζόμενοι της εταιρείας σε ΗΠΑ και άλλες χώρες ειδοποιήθηκαν να αναστείλουν τις εργασίες τους σε γραφεία κ.τ.λ. μέχρι αύριο, ενώ ζητήθηκε επίσης από υπαλλήλους να ακυρώσουν όλες τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με πωλητές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες στα κεντρικά της γραφεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ