Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ποινική δίωξη κατά του Ντ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν παρουσιάστηκε χτες βράδυ ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπου του απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων. Νωρίτερα, παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας «New York Times» στο Twitter.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτράπηκε η είσοδος μόνο σε πέντε φωτογράφους, ενώ οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη διαδικασία δεν είχαν μαζί τους ούτε καν φορητό υπολογιστή, όπως είχε αποφασίσει νωρίτερα αρμόδιος δικαστής, επισημαίνοντας πως «ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία ή πρώην Προέδρου».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε νωρίτερα «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή. Νωρίτερα είχε γράψει στους υποστηρικτές του: «Σήμερα (Τρίτη) είναι η ημέρα που ένα κυβερνών πολιτικό κόμμα ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ τον κύριο αντίπαλό του χωρίς να έχει διαπράξει ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ».

Δεν είναι η μόνη δικαστική περιπέτεια που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλες 30 υποθέσεις τόσο για το διάστημα της προεδρίας του (2016-2020), για επιχειρηματικές και για (προ δεκαετιών) οικονομικές δραστηριότητες και φορολογικές εκκρεμότητες. Σε βάρος του υπάρχουν επίσης υποθέσεις που αφορούν ζητήματα σχετικά με την παρέμβασή του στη διεξαγωγή των εκλογών του 2020 και την καταμέτρηση των ψήφων.

Η δικαστική δίωξη φαίνεται ωστόσο πως τον ευνοεί στην προσπάθεια εξασφάλισης του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2024. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των «Reuters»/«Ipsos», περίπου 48% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως Ρεπουμπλικανών λένε ότι θέλουν να είναι ο Τραμπ ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματός τους, από 44% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα 14-20 Μαρτίου. Το 51% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένου του 80% των Ρεπουμπλικανών, έκριναν πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ