Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα ένταση στις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ

Ανακοινώθηκε η παραχώρηση άλλων 4 βάσεων από τις Φιλιππίνες - Νέες κοινές ασκήσεις με Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Από πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Φιλιππίνων - ΗΠΑ

Copyright 2023 The Associated

Από πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Φιλιππίνων - ΗΠΑ
Τις στρατιωτικές τους «κινήσεις» στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού εντείνουν οι ΗΠΑ, με το βλέμμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι νέες κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησαν χτες και προχτές ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή και αμερικανικού αεροπλανοφόρου ικανού να φέρει πυρηνικά.

Οι ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, σύμφωνα με τον Κιμ Ιν-χο, στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας, αποσκοπούσαν «στη βελτίωση των επιχειρησιακών μας ικανοτήτων στη θάλασσα», ώστε «να ανταποκρινόμαστε στις θαλάσσιες (και) στις υποβρύχιες απειλές», με φόντο πρόσφατες σχετικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα εξουδετερώσουμε κάθε είδος πρόκλησης, απαντώντας ολοκληρωτικά και αποφασιστικά».

Στο μεταξύ, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν χτες άλλες τέσσερις τοποθεσίες όπου οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν ένα είδος «προνομιακής» πρόσβασης για στρατιωτικές τους δυνάμεις - δηλαδή βάσεις - στο πλαίσιο του Διακανονισμού Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας του 2014 (EDCA). Μέχρι τώρα στον EDCA περιλαμβάνονται άλλες 5 βάσεις.

Οι τρεις από αυτές τις βάσεις θα βρίσκονται στα βόρεια του κύριου νησιού των Φιλιππίνων, Λουζόν, στην πλευρά της Ταϊβάν. Η τέταρτη βρίσκεται στο νησί Μπαλαμπάκ, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου Κίνα και Φιλιππίνες έχουν εδαφικές διαφορές.

Πριν από κάποιους μήνες στη Μανίλα είχε βρεθεί και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ενώ το επόμενο διάστημα οι δύο χώρες προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις ασκήσεις «Balikatan 23», με τη συμμετοχή 17.600 στρατιωτών.

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ αναβάθμισαν τη στρατιωτική παρουσία τους και στο Γκουάμ, μία νησίδα του Ειρηνικού μεγάλης στρατηγικής σημασίας, διασφαλίζοντας νέες υποδομές για πεζοναύτες μετά από 70 χρόνια, ικανές να φιλοξενήσουν μέχρι και 5.000 στρατιώτες...

Σήμερα η συνάντηση Μακάρθι - Τσάι

Ολα αυτά ενώ το Πεκίνο εξέφρασε και χτες έντονα τη «δυσαρέσκειά» του για τη συνάντηση που έχει οριστεί, σήμερα, ανάμεσα στον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, και την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν, στην Καλιφόρνια.

Η Τσάι αναμένεται να φτάσει σήμερα στις ΗΠΑ από το Μπελίζ, όπου ολοκλήρωσε σειρά επαφών στη Λατινική Αμερική.

Εκπρόσωπος του κινεζικού προξενείου στο Λος Αντζελες υποστήριξε ότι «ο Κέβιν Μακάρθι, περιφρονώντας τη μεγάλη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην αρχή της ενιαίας Κίνας, αγνοώντας τα διδάγματα που θα όφειλαν να έχουν αντληθεί, επιμένει ακόμη να θέλει να παίξει το χαρτί της Ταϊβάν» εναντίον της Κίνας. Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα κάνει χωρίς αμφιβολία ξανά το ίδιο λάθος, που θα βλάψει ακόμα περισσότερο τη σινο-αμερικανική σχέση. Αλλά αυτό το μόνο που θα κάνει είναι πως θα ενισχύσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού, που είναι ενωμένος στην αγανάκτησή του και στην υποστήριξή του στην επανένωση της χώρας μας». Ακόμα, ανέφερε πως η συνάντηση «θα στείλει πολύ άσχημο μήνυμα υπέρ των αυτονομιστών που τάσσονται υπέρ της λεγόμενης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και «δεν θα συνεισφέρει τίποτα στην ειρήνη, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ξεκινάει επίσημες επαφές στην Κίνα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, εστιάζοντας καταρχάς στις διεθνείς εξελίξεις, με πρώτο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο πρώτο σκέλος της επίσκεψής του, τον Μακρόν θα συνοδεύει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ