ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απροκάλυπτη προώθηση αιολικών πάρκων στη Ζάκυνθο από την Κομισιόν

Το ελεύθερο να παρακαμφθεί κάθε παράγοντας που μπορεί να βάλει εμπόδια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ζάκυνθο δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαιώνεται από την απάντηση του επιτρόπου Σινκεβίτσιους στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, την οποία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, για την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων για σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο, με επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς και σε αγρότες - κτηνοτρόφους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της προτάσσει την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, που σημαίνει fast track αδειοδοτήσεις και «ζεστό» κρατικό χρήμα στις εταιρείες για τις επενδύσεις τους.

Η Επιτροπή «νίπτει τας χείρας της» για το αν οι εγκαταστάσεις θα υποβληθούν σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη στοιχειοθετημένες καταγγελίες για τις επιπτώσεις από τους φορείς της περιοχής. Η δε κατεύθυνσή της είναι οι ενεργειακοί όμιλοι να ...αυτοαξιολογουνται, με τις λεγόμενες εκθέσεις «δέουσας εκτίμησης», και προκλητικά να ...διαπιστώνουν ότι οι ανεμογεννήτριές τους δεν πλήττουν το περιβάλλον. Ούτε καν τα προσχήματα των υποχρεωτικών ελέγχων δεν κρατιούνται, για να πιαστούν οι στόχοι της «πράσινης ανάπτυξης» και της απολιγνιτοποίησης, όπως αποδεικνύει και η ανάκληση τμήματος αντίστοιχου έργου στα Αγραφα, όπου στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Αλλωστε ομολογεί ότι με τη διάταξη - λάστιχο της γνωστής Οδηγίας 92, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβλάπτει την ακεραιότητα του τόπου», αίρονται όλα τα εμπόδια για την άλωση ακόμα και των λεγόμενων περιοχών Natura.

Οσο για τον ισχυρισμό ότι «οι ΑΠΕ μπορούν να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους από υψηλότερες τιμές Ενέργειας», αρκεί για να τον καταρρίψει η σημερινή κατάσταση, όπου η υποτιθέμενη «αποκλιμακωμένη τιμή» της κιλοβατώρας παραμένει υψηλή και ανοιχτή σε νέες αυξήσεις, με βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Είναι η στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, την προώθηση των ΑΠΕ, του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που αυξάνει τις τιμές, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις. Επιβάλλεται υπέρογκη φορολόγηση του λαού για την επιδότηση με δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες των ΑΠΕ, στους παραγωγούς Ενέργειας από φυσικό αέριο, στους μεγαλοκατασκευαστές που εγκαθιστούν ΑΠΕ.

«Οι κάτοικοι της Ζακύνθου οργανωμένα με τους μαζικούς φορείς τους να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, με ορθή κατανομή και χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Να παλέψουν με όλο τον λαό για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές Ενέργειας που διαθέτει η χώρα, να απαιτήσουν Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό, ενάντια στην "απελευθέρωση", στην "πράσινη στρατηγική", για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του συστήματος εμπορίας ρύπων», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Σκύρο

Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στη Σκύρο, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

«Η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επανέρχεται στην προκλητική προσπάθεια προώθησης της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί της Σκύρου, παρά την καθολική αντίθεση του σκυριανού λαού και των μαζικών φορέων. Πρόκειται για σχέδιο εγκατάστασης "αιολικών πάρκων", 58 ανεμογεννητριών, στο νότιο τμήμα του νησιού, στο όρος Κόχυλας, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου "Natura", περιοχή όπου φωλιάζουν ή διέρχονται άγρια και άλλα πτηνά», σημειώνουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν:

«Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθούν στη Σκύρο και σε όλη τη χώρα την εγκατάσταση ΑΠΕ, στο πλαίσιο της "πράσινης μετάβασης", καθώς αποτελεί κερδοφόρα διέξοδο των τεράστιων κεφαλαίων επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, των Κατασκευών και άλλων κλάδων.

Μάλιστα το ΥΠΕΝ επικαλείται την πρόσφατη κοινοτική Οδηγία, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με την Οδηγία, όλες οι περιοχές θεωρούνται εν δυνάμει "κατάλληλες" να αξιοποιηθούν για τέτοιες εγκαταστάσεις, ενώ άδειες και εγκρίσεις θα δίνονται πλέον με fast track διαδικασίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, περιοχές "Natura" κατατέμνονται και ουσιαστικά αίρεται η όποια προστασία παρέχουν.

Τις προτεραιότητες και τις "στρατηγικές επιλογές" των κυβερνήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων στην Ενέργεια τις βιώνει καθημερινά ο λαός, που πληρώνει πανάκριβο ρεύμα την ώρα που τα κέρδη ζαλίζουν, τις βιώνουν οι κάτοικοι σε μέρη όπου καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, προκαλείται ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, πλήττονται η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία κ.ά.».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι «το ΚΚΕ εκφράζει σταθερά την αντίθεσή του με την εγκατάσταση "αιολικών πάρκων" στη Σκύρο και στηρίζει την πάλη των κατοίκων και των μαζικών φορέων του νησιού, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους της επέλασης των μεγάλων ομίλων στην περιοχή και αναδεικνύοντας τις αρνητικές συνέπειες της εγκατάστασης εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην Εύβοια». Και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα και να ακυρωθεί το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Σκύρο, όπως απαιτεί ο λαός του νησιού».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΔΥ
«Δεν είμαστε δεσμοφύλακες ανθρώπων»

«Κυβέρνηση και υπουργείο, πιστοί στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ, προχωρούν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους για το Προσφυγικό, αυτήν τη φορά μετατρέποντας τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε πραγματικές φυλακές. Μετά τη Σάμο και την Κω, ήρθε η σειρά της Λέρου», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Οπως ενημερώνει το Σωματείο, «πρόκειται για δομές που διαθέτουν διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, πύλες εισόδου με ταυτόχρονη χρήση κάρτας και δακτυλικού αποτυπώματος, συστήματα ελέγχου εισόδου και εξόδου, ωράριο λειτουργίας κλειστό κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήματα παρακολούθησης. Δηλαδή, οι αιτούντες άσυλο θα ζουν "μαντρωμένοι" σε αυτά με περιορισμό της ελευθερίας τους, φυλακισμένοι χωρίς όμως να έχουν να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα!».

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα από αυτά που προσλήφθηκαν. «Προσλήφθηκαν σε δομές με ευάλωτο πληθυσμό για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, από την επαγγελματική του ιδιότητα ο καθένας! Είναι αδιανόητο να περνάνε από τουρνικέ, να δίνουν το δακτυλικό τους αποτύπωμα, να περνάνε από σωματικό έλεγχο, μαγνητικές πύλες και έλεγχο των πραγμάτων τους από μηχανήματα X-Ray, καταργώντας κάθε έννοια προστασίας προσωπικών δεδομένων, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και μεταχειριζόμενοι ως ύποπτοι αξιόποινων πράξεων ή ως δεσμοφύλακες σε φυλακές υψηλής ασφαλείας», καταγγέλλει το Σωματείο.

Αντί αυτός ο πακτωλός χρημάτων να δίνεται για να φτιαχτούν αυτά τα υπερσύγχρονα τερατουργήματα με όλο αυτόν τον μηχανισμό παρακολούθησης, ελέγχου και καταστολής, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να υπάρχουν γιατροί, διερμηνείς, φροντιστές για τα ασυνόδευτα παιδιά και γενικά όλες οι απαραίτητες ειδικότητες με μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν σε φάρμακα και φαγητό της προκοπής και σε επαρκείς ποσότητες. Να πάνε σε προγράμματα μετακίνησης και στέγασης των ευάλωτων ανθρώπων στα αστικά κέντρα όπου θα καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες τους και θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά που τόσο χρειάζονται. Τα χρήματα αυτά που απλόχερα μοιράστηκαν σε μεγαλοεργολάβους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη δημιουργία - ενίσχυση δομών προστασίας και πρόνοιας με ευθύνη του κράτους, για να βρουν θαλπωρή και υποστήριξη κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Θα μπορούσαν να πάνε σε προγράμματα ένταξης του πληθυσμού στην κοινωνία και όχι περιθωριοποίησής του.

Δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά, όταν το υπουργείο έχει καταργήσει τα προγράμματα στέγασης και έχει στοιβάξει ανθρώπους με ευαλωτότητες σε ανθρωπο-αποθήκες με κάμερες, επιτήρηση και συνεχή έλεγχο της καθημερινότητας λες και είναι εγκληματίες».

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ να μην αποδεχτούν αυτές τις συνθήκες ούτε για τους ίδιους, ούτε για τους αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες/μετανάστες και καλεί όλα τα σωματεία στο πεδίο του Προσφυγικού σε κοινό αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των προσφύγων/μεταναστών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΕΡΡΩΝ
Να σταματήσουν οι διακοπές νερού σε λαϊκά νοικοκυριά

Την «απαράδεκτη κίνηση της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ) να προχωρήσει σε διακοπές νερού σε λαϊκές οικογένειες» καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών.

«Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς καν να ειδοποιήσουν, χωρίς να έχει γίνει διακανονισμός σε νοικοκυριά του δήμου μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, που έχουν μέλη υπέργηρα, με κινητικά προβλήματα. Βέβαια, χωρίς νερό οδηγούν τις οικογένειες αυτές σε βέβαιο θάνατο», σημειώνει και προσθέτει:

«Ντρέπεται και η ντροπή σε τέτοιες περιπτώσεις, που είναι πλέον τακτικές που ακολουθεί η ΔΕΥΑΣ τιμωρώντας και εκβιάζοντας τους αδύναμους, τους πιο ευάλωτους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλοοφειλέτες, που για χρόνια δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ.

Η πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΥΑΣ φυσικά δεν μας ξαφνιάζει.

Είναι η ίδια πολιτική που ακολουθεί και ο δήμος Σερρών, που αντί να διεκδικεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του, χαρατσώνει τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών, υποβαθμίζει περαιτέρω την ποιότητα ζωής τους.

Αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα παίρνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και όλες οι προηγούμενες, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που χτυπάνε αλύπητα μέσα από τη φορολογία τον λαό, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος ζωής του, αφήνοντάς τον απροστάτευτο μπροστά στις αυξήσεις των λογαριασμών σε ρεύμα και νερό, τρόφιμα, καύσιμα. Από την άλλη μεριά, όμως, αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών (όπως της Ενέργειας, του Φαρμάκου, των Μεταφορών, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ), μιας που γι' αυτές είναι οι "ευεργέτες" και οι "στρατηγικοί επενδυτές", που "κινούν" την ελληνική οικονομία».

Και καταλήγει: «Καλούμε όλη τη σερραϊκή κοινωνία, όλα τα εργατικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο, τους συλλόγους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος να υπερασπιστούν κάθε οικογένεια, κάθε λαϊκό σπίτι που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Σήμερα είναι η διακοπή του νερού, αύριο θα είναι η διακοπή ρεύματος, οι πλειστηριασμοί κατοικιών, οι εξώσεις.

Καλούμε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και να αποτρέψει τέτοιες πρακτικές που συμβαίνουν σε συμπολίτες μας.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ