ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Μια μεγάλη γιορτή για τα 50 χρόνια του στην ελληνική δισκογραφία

Πενήντα χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία και τα γιορτάζει μαζί μας, με μια μεγάλη συναυλία - γιορτή στο Καλλιμάρμαρο την Τετάρτη 14 Ιούνη.

Μια συναυλία αναδρομή στο παρελθόν με την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από την πενηντάχρονη πορεία του Βασίλη. Μια συγκινητική, αλλά και γεμάτη ορμή συναυλία, που θα μας ταξιδέψει σε δίσκους σταθμούς, ιστορικές συναυλίες, διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια, ιστορίες και παρέες που έγραψαν ιστορία.

Ενα ταξίδι στον χρόνο με πυξίδα τη λυρική, δυναμική, βαθιά αισθαντική φωνή του Βασίλη και συνοδοιπόρους τους σπουδαιότερους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς που γέννησε αυτός ο τόπος: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Θάνο Μικρούτσικο, Τάσο Λειβαδίτη, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκο Καββαδία, Νικόλα Ασιμο, Σταμάτη Μεσημέρη, Κώστα Τριπολίτη, Γιάννη Νεγρεπόντη, Αλκη Αλκαίο, Οδυσσέα Ιωάννου, Λίνα Δημοπούλου και τόσους άλλους.

Συνοδοιπόροι στο μουσικό ταξίδι του Βασίλη πάντα οι μόνιμοι συνεργάτες του, με τον Ανδρέα Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο, τον Βαγγέλη Πατεράκη στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Στέφανο Δημητρίου στα drums, την Μαίρη Μπρόζη στο βιολί, τον Γιάννη Αυγέρη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Απόστολο Μόσιο στην ακουστική κιθάρα και τον Γιώργο Θεοδωρόπουλο στα πλήκτρα. Μετά από πολλά χρόνια στη σκηνή μαζί με τον Βασίλη θα βρεθούν και δυο αγαπημένοι φίλοι, ο Χριστόφορος Κροκίδης και η Τάνια Κικίδη, για να γιορτάζουν μαζί του και να τραγουδήσουν.

Τη συναυλία θα συνοδεύσει το φωνητικό σύνολο «Ρυθμός» με τη μουσική του πολυφωνία, με μαέστρο τον Νικόλαο Χιώτογλου.

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr. Προσφορά έως την Κυριακή 30 Απρίλη, 9 ευρώ.

Σπάνια έργα Ελλήνων συνθετών από τη «Φιλαρμόνια» και τον Φιδετζή

Ενα ενθουσιώδες - μουσικό και μη - κοινό παρακολούθησε την τελευταία συναυλία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, υπό την μπαγκέτα του καλλιτεχνικού της διευθυντή Βύρωνα Φιδετζή, στο αμφιθέατρο «Ιω. Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών, την Κυριακή 2 Απριλίου. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες συναυλίες που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό και γενικώς, αλλά και της «Φιλαρμόνιας».

Ακούσθηκαν έργα που καλύπτουν όλο τον 20ό αι. μέχρι το 2021! Δόθηκαν, λοιπόν, μια μικρή σουίτα από το μουσικό παραμύθι «Ο Ρικές με το Τσουλούφι» του Αιμίλιου Ριάδη (1880-1935), σε ποίηση του δραματουργού Τεοντόρ ντε Μπανβίλ, ένα έργο μεταξύ «φθίνοντος ιμπρεσιονισμού και ανατέλλοντος νεοκλασσικισμού», όπως γράφει στο σημείωμά του ο μαέστρος, Βύρων Φιδετζής, και πριν το διάλειμμα, σε Παγκόσμια Πρώτη, το «Κοντσέρτο Γκρόσσο για βιολί, βιόλα και ορχήστρα εγχόρδων, έργο 122» (2021), του Φίλιππου Τσαλαχούρη (γενν. 1969). Σολίστες ήταν οι κορυφαίοι στα β' βιολιά και στις βιόλες της «Φιλαρμόνιας», Κωνσταντίνος Λούστας και Αντώνης Μανιάς. Η εκτέλεση των δύο και της ορχήστρας ήταν υποδειγματική. Σε υψηλό επίπεδο η δεξιοτεχνία και η μουσικότητα των σολίστ.

Μετά το διάλειμμα ακούσθηκε το έργο «Ενώ Χιονίζει...» ένα συμφωνικό ιντερμέδιο του Μυκονιάτη, γεννημένου στη Μαριούπολη, Γεωργίου Αξιώτη (1875-1924), πατέρα της κομμουνίστριας λογοτέχνιδος Μέλπως Αξιώτη. Σπουδαγμένος και ο Αξιώτης στην περίφημη Σχολή συνθέσεως της Νεαπόλως, απομονώθηκε από το αθηναϊκό κατεστημένο της εποχής του, προεξάρχοντος του τότε διευθυντή του Ωδ. Αθηνών, Γεωργίου Νάζου, κυρίως λόγω των επικριτικών του γραπτών στο περιοδικό «Κριτική», για τα έργα και ημέρες του τελευταίου. Δυστυχώς τα έργα του Αξιώτη ακούγονται σπάνια, ακόμη και σήμερα.

Η βραδιά έκλεισε με έργα του ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος, μαέστρου, δασκάλου και συνθέτη, Κεφαλλήνα Διονυσίου Λαυράγκα (1860-1941). Συγκεκριμένα δόθηκαν τα «Δύο λυρικά intermezzi και κανόνας για άρπα και έγχορδα», η «Σουίτα για άρπα και έγχορδα» και η «Εισαγωγή και φούγκα επί Ελληνικών θεμάτων». Και ο Λαυράγκας μαθήτευσε στη Νάπολη, αλλά και στο Παρίσι με τους μεγάλους «μάστορες» της σύνθεσης και της αρμονίας Ντελίμπ, Μασσνέ, Ντυμπουά, Αντιόμ και τον Σεζάρ Φρανκ. Ο Λαυράγκας μας άφησε αρκετές όπερες, οπερέτες, λειτουργίες, τραγούδια κ.ά., το «Πένταθλον» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, αλλά και την «Αγράμπελη», ενώ η «Πρώτη του ελληνική σουίτα» θεωρείται το πρώτο ελληνικό έργο της Εθνικής Σχολής (1904). Η Ελλάδα τού χρωστάει δικαίως τη δημιουργία, εγκαθίδρυση και συνέχιση της Οπερας ως Οργανισμού, παρόλο που δεν τον τίμησε έστω με μια θέση στο 1ο ΔΣ της νεοσύστατης Λυρικής Σκηνής προπολεμικά. Μάλλον θα έφταιγε, όπως έγραφε ο Καλογερόπουλος, ότι ο Δάσκαλος ήταν ο μόνος γνωστός μουσικός της εποχής του, που υπέγραψε τη διαμαρτυρία για να χαριστεί η ζωή στους δυο κομμουνιστές φαντάρους που αρνήθηκαν στο Καλπάκι, στα 1931, να ποτίσουν το τηλεγραφόξυλο για να ανθίσει...

Πρόσφατα ο Βύρων Φιδετζής ηχογράφησε με τη «Φιλαρμόνια» τα αποψινά κ.ά. έργα των Αξιώτη και Λαυράγκα και σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε CD.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός
Αρχιμουσικός

Ο «Αρης» στη σκηνή

Συνεχίζεται έως τις 22 Απρίλη στο θέατρο «Olvio» (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός) ο «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου, με τον Τάσο Σωτηράκη στον ομώνυμο ρόλο.

H Σοφία Αδαμίδου αποκαλούσε αυτό το θεατρικό έργο το αγαπημένο της παιδί. Ηταν ο παιδικός της ήρωας από τα χρόνια του σχολείου στην Κοζάνη, το σύμβολο που αγκάλιαζε με τον λόγο του, τους αγρότες και τους εργάτες. Ενα πανανθρώπινο σύμβολο. Η παράσταση έκανε μια μεγάλη και πολύ πετυχημένη διαδρομή...

Ο Τάσος Σωτηράκης επιστρέφει και φέτος στον «Αρη». Ο ηγέτης της Αντίστασης, ο πρωτοκαπετάνιος του θρυλικού ΕΛΑΣ που ελευθέρωσε τη χώρα από τους ναζί, ο φόβος και ο τρόμος των ντόπιων συνεργατών «γύρισε». Ισως γιατί ποτέ δεν έφυγε, αφού ο «μύθος» του μένει ζωντανός από γενιά σε γενιά, σαν ένα διαχρονικό κάλεσμα αγώνα...

Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 και Σάββατο 8 Απριλίου στις 18.30, Σάββατο 22 και 29 Απριλίου στις 21.00.

Στη συνέχεια θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Αμαλία» από 6 έως 14 Μάη.

Βραβείο «Στο Πικεφί» της Μ. Παπαγιάνννη

Το έργο «Στο Πικεφί» της Μαρίας Παπαγιάννη, με εικονογράφηση της Ιριδας Σαμαρτζή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη», έλαβε από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2023 το βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου.

Δυο αδέρφια μετατρέπουν το δωμάτιό τους σε θάλασσα και μαζί καβαλάνε τα κύματα για να περάσουν στην απέναντι ακτή... Μέσα στο παιχνίδι τους χωράνε τον κόσμο όλο... Ενα παραμύθι με τη βαθιά ανθρώπινη και τρυφερή γραφή της Μαρίας Παπαγιάννη. Ενα παραμύθι που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε με τα παιδιά μας... «στο Παντού στο Πάντα και στο Πικεφί»...

Μέσα στο πέλαγος βαθιά, μια βάρκα ταξιδεύει. Δυο παιδιά, δυο αδέλφια, τραβάνε κουπί κι όλο ξεμακραίνουν απ' την ακτή. Κρατάμε τα κουπιά γερά, κοιτάμε πάντα μακριά... Εεεοπ! Εεεοπ! Ξεμακραίνουν απ' την ακτή κι όλο τραβάνε κουπί στα κύματα, τον φόβο, το άγνωστο. Εχουν ο ένας τον άλλο κι ό,τι κι αν συμβεί είναι μαζί. Και ολοένα παίζουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Ο αγώνας των καλλιτεχνών συνεχίζεται»

Η ΤΟ Καλλιτεχνών της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ο αγώνας των καλλιτεχνών συνεχίζεται» την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στη Σχολή Σταυράκου (Πατησίων 65).

Απευθύνουν κάλεσμα στους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, στους νέους καλλιτέχνες να έρθουν στην εκδήλωση για να συζητήσουν για τις Θέσεις του ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο Παραστατικών και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

Θα μιλήσει Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

«Αναζητώντας τη Μέλπω»

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136), θα προβληθεί η ταινία της εικαστικού και σκηνοθέτη Βουβούλας Σκούρα, «Κοντραμπάντο: Αναζητώντας τη Μέλπω».

Ενας λαβύρινθος της ιστορίας και της έκφρασης της σπουδαίας Ελληνίδας λογοτέχνιδας Μέλπως Αξιώτη, το έργο της οποίας συγκαταλέγεται μεταξύ των αριστουργημάτων της σύγχρονης λογοτεχνίας, μέσα από την ανάλυση του ψυχιάτρου Σπήλιου Αργυρόπουλου. Από τη Μύκονο στο Παρίσι και το Βερολίνο... Μια ταξιδιώτισσα στις γειτονιές του κόσμου...

Προλογίζει η Μαρία Κακαβούλια, Λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Είσοδος ελεύθερη για φοιτητές/σπουδαστές.

Εκκενώθηκε από την αστυνομία η κατάληψη του «Ολύμπια»

Εφοδος της Αστυνομίας έγινε το πρωί της Πέμπτης στο θέατρο «Ολύμπια», που ήταν κατειλημμένο από εργαζόμενους και σπουδαστές στον χώρο του χορού, αντιδρώντας στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας «προσήχθησαν 10 άτομα (5 άνδρες και 5 γυναίκες), στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που διενεργεί την προανάκριση, τα οποία και συνελήφθησαν».

Την καταδίκη της αστυνομικής επέμβασης και την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ζητούν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών και ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ