ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα του λαού της Β. Εύβοιας

Από την περιοδεία στους δασεργάτες
Από την περιοδεία στους δασεργάτες
Σε δυνατό ΚΚΕ, για να δυναμώσει και ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού της Βόρειας Εύβοιας, κάλεσε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Εύβοιας και εκ νέου υποψήφιος, σε περιοδεία και ομιλία που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, προχτές Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, στο οποίο συμμετείχε και ο Βασίλης Παπασωτηρίου, επίσης υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, πραγματοποίησε αρχικά περιοδεία σε σημεία όπου εργάζονται συνεργεία δασεργατών, ενώ το απόγευμα ο Γ. Μαρίνος μίλησε σε μαζική συγκέντρωση στον Νέο Πύργο Ιστιαίας. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πτέραρχος ε.α., υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή.

Στις συναντήσεις με τα συνεργεία των δασεργατών του προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών στην περιοχή των Βασιλικών, της Τσαπουρνιάς και στο χωριό Αγριοβότανο, οι δασεργάτες υποδέχθηκαν με θέρμη το κλιμάκιο του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Κόμματος στους αγώνες του λαού της περιοχής για να μπορέσει να παραμείνει στον τόπο του μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021.

Εγινε πλούσια συζήτηση, όπου αναδείχθηκαν η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τον πυρόπληκτο λαό της περιοχής και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εργασίας για την αποκατάσταση του δάσους. Ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι σήμερα είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να εδραιωθούν και να διευρυνθούν οι κατακτήσεις του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, ενώ αποφασιστικός παράγοντας θα είναι η συνέχιση του αγώνα. Στον αγώνα αυτό μπροστά θα είναι το ΚΚΕ, όπως όλα αυτά τα χρόνια, και γι' αυτό απαιτείται η αποφασιστική ενίσχυσή του στις εκλογές στις 21 Μάη, σημείωσε, τονίζοντας ότι τα προβλήματα του κλάδου των δασεργατών - ρητινοκαλλιεργητών πρέπει να λυθούν, οι εργαζόμενοι να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα εργαλεία και μέσα ασφαλείας, το πρόγραμμα να συμπεριλάβει όλους τους συναδέλφους χωρίς περιορισμούς, να διευρυνθεί στα 15 χρόνια τουλάχιστον, τα ένσημα να είναι βαρέα και ανθυγιεινά. «Τα αιτήματα αυτά το ΚΚΕ επανειλημμένα τα έχει θέσει, έχει αγωνιστεί με όλους τους τρόπους και μορφές, και η αποφασιστική ενίσχυσή του στην κάλπη θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα», υπογράμμισε ο Γ. Μαρίνος.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με μαζική συγκέντρωση στον Νέο Πύργο, όπου ο Γ. Μαρίνος έθεσε το πραγματικό δίλημμα των εκλογών για τον λαό: Να είναι όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που θα συγκροτήσουν - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - την αυριανή αντιλαϊκή κυβέρνηση και να ενισχυθεί αποφασιστικά και χωρίς δισταγμούς το ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση για τον λαό. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, πρόσθεσε, υπάρχει σημαντική πείρα για τη στάση όλων των άλλων αστικών κομμάτων, η οποία πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τον λαό της περιοχής.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Δυνατό ΚΚΕ απέναντι στο εχθρικό για τον λαό κράτος

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στην Ιθάκη αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ. Από τις περιοδείες σε σειρά υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Υδάτων, Καθαριότητα, Κέντρο Υγείας) επισημάνθηκαν οι ελλείψεις προσωπικού, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις που αυτή έχει.

Στην Πυροσβεστική τονίστηκε ότι το προσωπικό της τοπικά καλύπτει μόλις το 40% των αναγκών. Επισημάνθηκε ο ανύπαρκτος αντιπυρικός σχεδιασμός, ιδιαίτερα η απουσία δρόμων διαφυγής, με συνέπεια πολλά χωριά να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νέο Μάτι.

Στην Καθαριότητα αναδείχθηκαν οι ελλείψεις εργαζομένων και μέσων, ενώ στην Υπηρεσία Υδατος έγινε συζήτηση σχετικά με τον πρόσφατο νόμο για το νερό και την οργάνωση της «αγοράς του» στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και Οδηγιών της ΕΕ, για διευκόλυνση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων και στον συγκεκριμένο τομέα. Τονίστηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις για τις λαϊκές οικογένειες και τους βιοπαλαιστές αγρότες με τις αυξήσεις στις τιμές και το κόστος ύδρευσης. Επισημάνθηκε δε ότι το νερό πρέπει να προστατευθεί με τους αγώνες του λαού, εφόσον αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.

Στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και στη συνάντηση με τον δήμαρχο Ιθάκης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη κατασκευής έργων και υποδομών προστασίας του λαού από πλημμύρες, σεισμούς και φωτιές. Σημειώθηκε, ιδιαίτερα, ο κίνδυνος για τη ζωή του λαού και των επισκεπτών του νησιού, από την ανυπαρξία αντιπυρικής προστασίας, την αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα στο πλαίσιο της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης για τον λεγόμενο «ακριβό τουρισμό». Αναφέρθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις για τον λαό από την ανυπαρξία πλαισίου και σχεδίου χρήσεων γης, που ωφελεί το τουριστικό κεφάλαιο.

Στο Κέντρο Υγείας διαπιστώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όπου υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος! Τονίστηκε ότι το ΚΚΕ κάνει ό,τι μπορεί για να αναδεικνύονται τα προβλήματα, να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό το Κέντρο, επισημαίνοντας πως όσο ο τομέας της Υγείας αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και η υγεία του λαού «μετρά» ως κόστος, οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Περιοδείες έγιναν, επίσης, στα χωριά Κιόνι, Ανωγή και στα καταστήματα στο Βαθύ.

Στις συγκεντρώσεις στον Σταυρό και το Βαθύ, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δημήτρης Ματζουράτος, υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ο Αντώνης Ραλλάτος κάλεσε τα ζητήματα αυτά να γίνουν κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ, καταψήφισης των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι όλοι, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, υλοποιούν την «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ και των εγχώριων ομίλων, το «πράσινο New Deal».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους

Την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργατών στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών αποκαλύπτει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ένα φυλλάδιο που αφορά τα εργοδοτικά εγκλήματα στα κάτεργα εργασίας τα οποία σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Με αυτό το αποκαλυπτικό γράφημα από σήμερα και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεκριμένα: Σήμερα, Παρασκευή, στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Ωραιόκαστρο και στις επιχειρήσεις τροφίμων «Δέλτα», «Τουμπουρλέκας». Αύριο, Σάββατο, στην «Μπάρμπα Στάθης». Τη Δευτέρα σε «Cosmos», «Σκλαβενίτης», «ΟΝΕ Salonika», ΚΔΑΥ Θέρμης, ΜΕΒΓΑΛ και «DS Smith». Την Τρίτη σε «Μενεξόπουλος» και «Παπαδόπουλος».

Με τίτλο «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Οι ζωές μας έχουν αξία! Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους» στο φυλλάδιο γίνεται αναφορά στα εργατικά «ατυχήματα» που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Ολοι οι χώροι εργασίας "κοιλάδες των Τεμπών". Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της εργασίας τους από το 1999 έως το 2019. Τετρακόσιοι εργαζόμενοι κάθε χρόνο πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες.

Σαράντα έξι νεκροί εργάτες το 2018. 51 το 2019. 41 το 2020. 102 το 2022.

Ενας νεκρός εργαζόμενος περίπου κάθε τρεις μέρες.

14.000 εργατικά "ατυχήματα" μόνο για το 2022.

Στη Θεσσαλονίκη το 2022: 7 νεκροί και 13 σοβαρά τραυματίες.

120 εργατικά "ατυχήματα" στον δήμο Θεσσαλονίκης 2020 - 2023.

Δεν είναι "ατυχήματα"! Είναι διαχρονικά εγκλήματα!», τονίζει μεταξύ άλλων και αποκαλύπτει τους ενόχους, την εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ: «1990 - 2011: Μαζικός αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και κλάδων από Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση: Νόμος Γιαννίτση (ΠΑΣΟΚ) / νόμος Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) / νόμος Βρούτση (ΝΔ) / νόμος Χατζηδάκη (ΝΔ)

Εντατικοποίηση της εργασίας: Διευθέτηση χρόνου εργασίας, τηλεργασία, μείωση προσωπικού, μερική απασχόληση.

Αποψίλωση της Επιθεώρησης Εργασίας: Με ευθύνη όμως των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι εκθέσεις πεπραγμένων των ετών 2018, 2019, 2020 και 2021.

259 Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας

Στον κάθε επιθεωρητή αντιστοιχούν γύρω στις 660 επιχειρήσεις για έλεγχο.

Για διερεύνηση γύρω στα 250 εργατικά "ατυχήματα".

Απαιτούνται 17 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις!

Για όλο τον νομό Θεσσαλονίκης και τον νομό Πέλλας αντιστοιχούν 10 περίπου επιθεωρητές για την υγεία και την ασφάλεια!».

Το έγκλημα συμπληρώνεται και με τη διαταγή που εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και το Λιμενικό κατ' εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) και αναφέρει: «Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να μη δίνουν παραγγελία για "έρευνα αιτιών και συνθηκών" εργατικών "ατυχημάτων", αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία "ήσσονος σημασίας" (μεταξύ άλλων αυτά που "δεν είναι θανατηφόρα", αυτά που "δεν υπάρχει κάταγμα ή ακρωτηριασμός", "μεγάλος αριθμός θυμάτων" (!), "ορισμένοι τύποι εξαρθρώσεων" κ.ά.)»!

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύει ότι «μόνο με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΚΚΕ μπορεί να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς! Στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής οργάνωσης της παραγωγής, με κοινωνική ιδιοκτησία και επιστημονικό σχεδιασμό, η ασφάλεια και η υγεία στους χώρους δουλειάς δεν αποτελούν κόστος, αφού βγαίνει από τη μέση το κέρδος των λίγων. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και των ορίων συνταξιοδότησης, πρόληψη των εργατικών ασθενειών, αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων, έρευνα για την ασφάλεια σε κάθε κλάδο και επάγγελμα, οργάνωση της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού, με ιατρικό δυναμικό στους χώρους δουλειάς.

Γι' αυτό το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα:

- Την άμεση στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

- Την επανένταξη στα ΒΑΕ κλάδων και ειδικοτήτων, τη διεύρυνσή τους.

- Την εξασφάλιση με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας ιατρών Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, την ίδρυση Κέντρων Υγείας σε χώρους όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Τεχνολογικό Πάρκο.

-- 7ωρο, 5ήμερο για όλους, σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα για τα ΒΑΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ