ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικεί τη μονιμοποίηση του προσωπικού στις δομές για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών

Οι εργαζόμενοι απειλούνται με ανεργία και οι δομές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό καθώς οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες

Τη μονιμοποίηση του προσωπικού στις δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) διεκδικεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, καταγγέλλει την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει τις δομές «να λειτουργούν με τις επιδοτήσεις διαφόρων προγραμμάτων με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να δουλεύουν με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης!».

Το δίκτυο δομών περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε «συνθήκες ομηρίας», με συμβάσεις, πολλοί από αυτούς ακόμα και για 10 χρόνια, «σε ένα τόσο ευαίσθητο δίκτυο δομών για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών», σχολιάζει η ΟΓΕ. Οι ισχύουσες σήμερα συμβάσεις λήγουν άλλες στις 30/6/2023 και άλλες στις 30/9/2023, «μιας και το 2023 αποτελεί έτος ολοκλήρωσης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 - 2020», από το οποίο συγχρηματοδοτείται το δίκτυο δομών. «Η κυβέρνηση τηρεί "σιγή ιχθύος", εγκαταλείποντας τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια, να ζουν με τον εφιάλτη της απόλυσης!», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

«Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), εξαντλείται σε διακηρυκτικού χαρακτήρα ευχολόγια. Παρά τις αυξανόμενες ανάγκες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για μέτρα οικονομικής, κοινωνικής, νομικής και ψυχολογικής στήριξης των γυναικών - θυμάτων βίας και των παιδιών τους, όχι μόνο δεν έχει αναπτυχθεί το δίκτυο των δομών, αλλά αντίθετα συρρικνώνεται, καθώς δύο ξενώνες έκλεισαν (το 2018 και το 2020)», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

«Δεν συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων "φιλάνθρωπων". Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια σ' αυτούς που γεννούν τη βία κατά των γυναικών και την τρέφουν, ενάντια σε ΕΕ και κυβερνήσεις που θεωρούν κόστος τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, προστασίας και στήριξης των γυναικών που υφίστανται κάθε μορφής βία, όπως θεωρούν κόστος και τη στελέχωση των συμβουλευτικών κέντρων και των ξενώνων», προσθέτει.

Η ΟΓΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στις δομές της ΓΓΔΟΠΙΦ και διεκδικεί:

  • Αμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, στους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους και στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.
  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους (όπως ξενώνων, συμβουλευτικών κέντρων κ.λπ.), προστασίας του παιδιού και στήριξης της οικογένειας, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.
ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
«Οι εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα - γράμματα»

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Παρασκευή η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χανίων, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας, στην Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλοντας τα τραγικά εργατικά «ατυχήματα» και την υποστελέχωση του ελεγκτικού δυναμικού του ΣΕΠΕ. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού και εκπρόσωπος του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μανόλης Ξανθουδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων Χανίων, «τον τελευταίο μήνα θρηνήσαμε 6 νεκρούς συναδέλφους μας στον κλάδο σε χώρους δουλειάς, που επιβεβαιώνουν με τον πιο θλιβερό τρόπο όλες τις προειδοποιήσεις μας για την κατάσταση και τις συνθήκες που αναγκάζονται οι οικοδόμοι να εργάζονται. Εδώ στα Χανιά, μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο σοβαρά εργατικά "ατυχήματα" όπου οι συνάδελφοι πέσανε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους».

Ο συνδικαλιστής προειδοποίησε ότι η κατάσταση χειροτερεύει αφού μπροστά στο άνοιγμα της σεζόν μεγαλοεργολάβοι και ξενοδόχοι κάνουν λάστιχο τις ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στις κατασκευές να φεύγουν ξημερώματα από το σπίτι τους και να γυρίζουν το βράδυ διαλυμένοι από την κούραση. «Τα ελλιπή μέτρα προστασίας στις οικοδομές και τα γιαπιά, καθώς και η ανασφάλιστη "μαύρη" εργασία που επικρατεί στον κλάδο εδώ και χρόνια έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε γαλέρες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Το Σωματείο μεταφέρει στοιχεία των εγκλημάτων στους χώρους δουλειάς, σημειώνοντας ότι ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του κάθε τρεις μέρες, και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι για τον νομό Χανίων τα μέλη της Επιθεώρησης Εργασίας που είναι επιφορτισμένα με τους ελέγχους είναι μόνο δύο!

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, άλλο ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» μετράνε οι εργαζόμενοι, αυτήν τη φορά στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης ΚΔΑΥ Ηρακλείου (Creta Recycling ΜΟΝ ΙΚΕ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 4 καταγγελίες για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοστάσιο.

Ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της διαλογής απορριμμάτων, το προηγούμενο Σάββατο, τραυματίστηκε στο χέρι από γυαλί με αποτέλεσμα το σκίσιμο αρτηρίας. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ζωή του αφού έγκαιρα διακομίστηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Κλιμάκιο του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου βρέθηκε εκεί από την πρώτη στιγμή για να συμπαρασταθεί στον εργαζόμενο και για να ζητήσει την άμεση διερεύνηση των αιτιών του συμβάντος.

Το Σωματείο θυμίζει ότι από τις 17 Γενάρη έχει γνωστοποιήσει στη δημοτική αρχή τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο ΚΔΑΥΗ, ζητώντας να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα για τη συνολική λειτουργία του Κέντρου, «ωστόσο μας έχουν ακόμα στο περίμενε. Τόσο ο δήμος Ηρακλείου όσο και ο εργολάβος αγνοούν επιδεικτικά τις καταγγελίες τόσο του Σωματείου όσο και των ίδιων των εργαζομένων».

Καλεί τη δημοτική αρχή και τους υπεύθυνους να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους εργαζόμενους και τις οικογένειες, απαιτώντας την άμεση διερεύνηση των αιτίων του «ατυχήματος» και τη στελέχωση των ελεγκτικών φορέων, την εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση και ρεύμα!

Οργανώνονται και στην Κρήτη ενάντια στους πλειστηριασμούς

Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη προγραμματίζουν σήμερα Τρίτη εργατικά σωματεία, στήνοντας ασπίδα προστασίας σε λαϊκές οικογένειες που μένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους στις εταιρείες της Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης οργανώνει κινητοποίηση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της εταιρείας «Ζενίθ» (26ης Οκτωβρίου, Σφαγεία), απαιτώντας να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι εργαζόμενης που δουλεύει με σύμβαση 4ωρης εργασίας.

Οπως ενημερώνει η εργαζόμενη, ειδοποιήθηκε ότι πρόκειται να διακοπεί η παροχή αερίου, αφού αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμό 1.900 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.300 αφορούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής! Η Ενωση απαιτεί εδώ και τώρα να διαγραφεί το ποσό της κλοπής μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής και να μην τολμήσουν να κόψουν τη θέρμανση και το ρεύμα της εργαζόμενης.

Στην Κατερίνη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία» οργανώνει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, απαιτώντας να μη μείνει κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Οπως καταγγέλλει, τις προηγούμενες μέρες ο ΔΕΔΔΗΕ για 378 ευρώ (!) προχώρησε στη διακοπή ηλεκτροδότησης σε σπίτι ζευγαριού χαμηλοσυνταξιούχων με σοβαρές ασθένειες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Και ενώ τελικά ο άνεργος γιος της οικογένειας κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό και να αποπληρώσει τη ...θεόρατη οφειλή, η εταιρεία προχώρησε στην επανασύνδεση μόνο έπειτα από παρέμβαση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ ν. Πιερίας και αφού είχαν περάσει κάμποσες ώρες, επικαλούμενη ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό ώστε οι επανασυνδέσεις να γίνονται άμεσα.

Σωματεία Ηρακλείου: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό!»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Παρασκευή η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατά των πλειστηριασμών και της ακρίβειας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Για τη συγκρότηση της Επιτροπής από σωματεία, συνδικαλιστές και φορείς μίλησε ο Γιάννης Ξημεράκης, μέλος των ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της ΕΙΥΗ. Οπως εξήγησε, πρόκειται για πρωτοβουλία που σκοπό έχει να στηθεί ένα τείχος προστασίας για τα λαϊκά νοικοκυριά από τους τραπεζίτες και τα διάφορα «κοράκια». Και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους «να μην αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω, να στηριχθούν στα σωματεία τους και να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με αυτά, να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με την Επιτροπή, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τα σπίτια μας, εμείς θα υπερασπιστούμε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό».

Τηλέφωνα επικοινωνίας με την Επιτροπή: 2810280300, 6974153158, 6979151174, 6942957843

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς συγκροτήθηκε και στην Ιεράπετρα από σωματεία, με τρόπους επικοινωνίας: Τηλέφωνα 6932632656, 6979923003 και mail pleistiriasmoi1@gmail.com

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συνεχίζει με συσκέψεις για υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ

Συνεχίζει τη δράση του για να υπογραφεί τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, απαιτώντας αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα, ρεπό, ανθρώπινα ωράρια και αντίστοιχες συνθήκες διαμονής για τους εργαζόμενους εκτός νησιού.

Μετά από πρόσφατη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε, ομόφωνα εγκρίθηκαν σχέδιο δράσης και κάλεσμα για διαπραγμάτευση στις τέσσερις Ενώσεις Ξενοδόχων του νησιού. Αποφασίστηκε επίσης πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων, όπως και η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου.

Οι πρώτες συσκέψεις σε χωριά έχουν ως εξής: Σήμερα Τρίτη στις 8 μ.μ. στην Κυψέλη. Αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. στον Αγιο Κήρυκα (κοινοτικό γραφείο).

  • Σύσκεψη για τον προγραμματισμό αγωνιστικών πρωτοβουλιών πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στο Αργοστόλι.
Στάση εργασίας στα λεωφορεία της Αθήνας

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8.30 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Πρόκειται για συνέχεια των στάσεων εργασίας της προηγούμενης βδομάδας με αιτήματα: Λήψη μέτρων ασφαλείας για εργαζόμενους και επιβάτες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανανέωση του στόλου, τήρηση των όρων της ΣΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ