ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμική κινητοποίηση για αντιπλημμυρικά έργα στο Ληλάντιο

Με δυναμική παρουσία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, την περασμένη Πέμπτη, οι κάτοικοι του Ληλάντιου Πεδίου απέρριψαν τη μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στον Λήλαντα Ποταμό που εκπόνησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, απαιτώντας ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση και όχι «μπαλώματα».

Τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και πλημμυροπαθείς στο Ληλάντιο Πεδίο συνεχίζει να εκφράζει το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιώργο Μαρίνο και Διαμάντω Μανωλάκου να καταθέτουν νέα Ερώτηση στη Βουλή.

Με τη δυναμική κινητοποίηση και τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατοίκων και Πλημμυροπαθών συνέβαλαν στο να αποκαλυφθεί ότι το σχέδιο της περιφερειακής αρχής για αντιπλημμυρικά έργα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα και αφήνει τελικά απροστάτευτο τον λαό της περιοχής από τον κίνδυνο νέας πλημμύρας.

Στην τοποθέτησή της η Γρανέττα Τσιβίκα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαλκίδας, τόνισε ότι «η μελέτη πρέπει να απορριφθεί αφού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης κύρια γιατί αφορά μόνο την πεδινή κοίτη του ποταμού και αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποσπασματικά. Δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους». Εκανε επίσης αναφορά στην υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής που ψήφισε θετικά για τη μελέτη της Περιφέρειας, ενώ ο συνεργαζόμενος με αυτή μηχανικός έκανε εκτεταμένες παρατηρήσεις που ουσιαστικά αμφισβητούν τη μελέτη!

Επίσης, σημείωσε ότι «ευθύνη βέβαια δεν έχουν μόνο όσοι κυβερνούν σήμερα αλλά και όσοι προηγούμενα κυβέρνησαν αφού το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Ολες οι κυβερνήσεις υποτάσσονται στην πολιτική που "ζυγίζει" τις ανάγκες του λαού για να μπορεί απλόχερα να μοιράζει επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους να "αναπτυχθούν" ("πράσινη ανάπτυξη", τουριστικές επιχειρήσεις κ.ά.) Γι' αυτό άλλωστε προτιμούν τα αποσπασματικά εκ των υστέρων έργα, παρά την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία. Τους κοστίζει φτηνότερα, όπως κυνικά ομολογεί η ίδια η ΕΕ».

Κλείνοντας τόνισε ότι «οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" συνένοχοι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν θα γίνουμε! Αντίθετα, θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, τις διεκδικήσεις των κατοίκων για ολοκληρωμένα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής και των περιουσιών τους».

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε ο Κώστας Μπασδέκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 4 Απρίλη τη μελέτη που εκπόνησε η περιφερειακή αρχή, κάνοντας λόγο για μελέτη - αίσχος που εξαντλεί την αντιπλημμυρική προστασία σε ένα τμήμα μόνο της πεδινής κοίτης του Λήλαντα, δημιουργώντας πιο επικίνδυνη κατάσταση.

Την αμέριστη στήριξη στον αγώνα των κατοίκων του Ληλάντιου Πεδίου εξέφρασε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με γραπτή δήλωσή του.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δολοφονική επίθεση με οπαδικά κίνητρα

Αγρια συμπλοκή με οπαδικά κίνητρα σημειώθηκε στα Γιάννενα το απόγευμα της Παρασκευής. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συνολικά 8 συλλήψεις, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και άλλα 3 άτομα για τη συμμετοχή τους στη συμπλοκή και αναζητούνται. Ολοι οι εμπλεκόμενοι είναι ημεδαποί, ηλικίας 19 έως 30 ετών. Δύο από τους συλληφθέντες νοσηλεύονται, εκ των οποίων ο ένας στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, την Κυριακή το πρωί σημειώθηκαν σκηνές έντασης, με αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς, στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες, ενώ επικρατεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο γενίκευσης της βίας ως αντίποινα.

Οι εγκληματικές ομάδες συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή το περιστατικό, η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων της ΚΝΕ τονίζει:

«Η δολοφονική επίθεση φέρνει για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο την οπαδική βία. Η αγνή αγάπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων της πόλης για τον αθλητισμό, ανεξαρτήτως ομάδας προτίμησης, δεν έχει καμία σχέση με τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα.

Η πείρα δείχνει ότι η οπαδική βία συνδέεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, με την εγκληματική δράση διαφόρων συμμοριών και εγκληματικών ομάδων, που δρουν με την ανοχή του κράτους και της αστυνομίας. Ολοι έβλεπαν, όλοι ήξεραν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να φτάσουμε σε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός.

Είναι πρόσφατα στη μνήμη των Γιαννιωτών τα γεγονότα του "Market In" το 2017. Τότε η εργοδοσία προσέφυγε στη στρατολόγηση μπράβων της νύχτας, που "εντελώς τυχαία" είναι οι ίδιοι που αναλαμβάνουν την προστασία σε διαφόρους παράγοντες του ποδοσφαίρου και είχαν σαν στόχο την καταστολή και την τρομοκράτηση του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων. Τέτοιες ομάδες αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως από ένα σύστημα που πασχίζει να κρατά τον λαό και τη νεολαία με σκυμμένο κεφάλι».

Δίωξη στον υπεύθυνο της «Κιβωτού»

Εξι μήνες μετά την έναρξη της ποινικής έρευνας που ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2022, για τις καταγγελίες που έγιναν, ασκήθηκε ποινική δίωξη για σοβαρότατα αδικήματα σε βάρος του ιδρυτή αλλά και εργαζομένων στην «Κιβωτό του Κόσμου», την ιδιαίτερα προβεβλημένη ΜΚΟ, με βραβεύσεις από το κράτος και «τηλεμαραθώνιους». Ο ιερέας Αντώνης Παπανικολάου είναι κατηγορούμενος για κακουργηματικού βαθμού σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος δύο ανηλίκων, έναν 19χρονο σήμερα, πρώην φιλοξενούμενο σε σπίτι της «Κιβωτού» σε πόλη της επαρχίας, και ένα αγόρι 15 χρονών, καθώς και για πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα, ενώ κατηγορούμενοι είναι και επτά υπάλληλοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίωξη αφορά το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Βαρύνεται επίσης και με το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε όσες πράξεις καταλογίζονται στους εργαζόμενους - συγκατηγορούμενούς του. Οι 7 υπάλληλοι της προβεβλημένης ΜΚΟ είναι οι τρεις από χώρους στην Αθήνα, δύο από τον Βόλο και δύο από τη Χίο, που κατηγορούνται για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν φιλοξενούμενοι σε δομές της «Κιβωτού» και κλήθηκαν σε εξηγήσεις ως ύποπτοι τόσο ο ιερέας όσο και οι υπάλληλοι. Ο επικεφαλής της «Κιβωτού», σε υπόμνημα που παρέδωσε στην Εισαγγελία Ανηλίκων, αρνήθηκε πλήρως όσα του καταλογίζουν, κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητες».

Επίσης διενεργείται ποινική έρευνα για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά τα οικονομικά πεπραγμένα της ΜΚΟ.

SUPER LEAGUE
Απέκτησε ... αέρα το δίδυμο κορυφής

Αποσπάστηκαν από τους διώκτες τους ΠΑΟ και ΑΕΚ

Βαθμολογικό ...αέρα έναντι των αντιπάλων τους στην κόντρα για τον τίτλο του πρωταθλητή της Super League απέκτησε το δίδυμο της κορυφής, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, μετά τις σημαντικές νίκες στις έδρες τους επί Ολυμπιακού και Αρη αντίστοιχα για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν έδαφος στη μάχη του τίτλου, ενώ παραμένει ανοιχτή η κατάσταση σε ό,τι αφορά την 5η θέση, που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στη μάχη για την παραμονή βαθμολογικές ανάσες πήραν Λεβαδειακός και Ιωνικό.

Την αγωνιστική πάντως σημάδεψε το περιστατικό αλλαγής της τετράδας των Πολωνών ρέφερι που επρόκειτο να διευθύνουν τον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας, εξαιτίας επεισοδίου στο αεροδρόμιο (φέρονται να είχαν καταναλώσει και αλκοόλ). Η αλλαγή διαιτητών από την ΚΕΔ προκάλεσε την αντίδραση των ΠΑΕ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που αμφισβήτησαν τους λόγους που γνωστοποιήθηκαν ως αίτια.

Στο ντέρμπι στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 2-0 (Σπόραρ 28', Ελ Αραμπί 36' αυτογκόλ), φτάνοντας σε μία από τις σημαντικότερες νίκες του επί του «αιώνιου» αντιπάλου του τα τελευταία χρόνια. Σε ένα ματς μοιρασμένο όσον αφορά την κατοχή και τις τελικές προσπάθειες, οι «πράσινοι» έδειξαν περισσότερο πάθος και ένταση, εκμεταλλευόμενοι και τα αρκετά λάθη του Ολυμπιακού.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ, αν και πιέστηκε αρκετά, έφτασε στη νίκη επί του Αρη με 3-1 (Λιβάι Γκαρσία 31' πέναλτι, Τσούμπερ 82', 95' - Ιτούρμπε 47'), συνεχίζοντας στην κορυφή. Η «Ενωση» βρήκε τις λύσεις στο β' μέρος, όταν χάρη και στις αλλαγές του Αλμέιδα και ιδίως αυτή του Τσούμπερ πήρε τον έλεγχο, κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα και πίεσε με περισσότερες αξιώσεις.

Χωρίς να συναντήσει προβλήματα στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Βόλου με 4-2 (Ινγκασον 6', Νάρεϊ 16', 27', Ντάντας 49' - Τσοκάνης 58', Οζντέγκοβιτς 88'), πλησιάζοντας την 3η θέση.

  • Η βαθμολογία: ΠΑΟ 69, ΑΕΚ 69, Ολυμπιακός 63, ΠΑΟΚ 60, Αρης 41, Βόλος 40.
Πλέι άουτ

Τα αποτελέσματα (3η αγωνιστική): Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα 1-1, ΟΦΗ - Λαμία 4-1, Αστέρας Τρίπολης - Λεβαδειακός 0-1, Παναιτωλικός - Ιωνικός 0-1.

  • Η βαθμολογία: Ατρόμητος 34, ΟΦΗ 33, Παναιτωλικός 29, Αστέρας Τρίπολης 28, ΠΑΣ Γιάννινα 24, Ιωνικός 24, Λαμία 23, Λεβαδειακός 22.
BASKET LEAGUE
«Πέταξε» στο φινάλε το Περιστέρι

Η σπουδαία νίκη του Περιστερίου επί του Παναθηναϊκού με 96-89, χάρη στην οποία σφράγισε την 3η θέση, ξεχώρισε στην 22η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Basket League. Οι «πράσινοι» έφτασαν τις 6 ήττες στη σεζόν, που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοσή τους μετά τις 8 που είχαν υποστεί τη σεζόν 1997 - 1998. Στα της μάχης για τη σωτηρία, η Καρδίτσα νίκησε 85-83 τον Ιωνικό και εξασφάλισε την παραμονή της στην κατηγορία, ενώ η ομάδα της Νίκαιας υποβιβάστηκε.

  • Αλλα αποτελέσματα: Προμηθέας Πάτρας - ΠΑΟΚ 65-88, ΑΕΚ - Ολυμπιακός 75-85, Λαύριο - Κολοσσός Ρόδου 82-97, Αρης - Προμηθέας 95-79.
  • Η τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου: Ολυμπιακός 44, Παναθηναϊκός 38, Περιστέρι 36, ΠΑΟΚ 35, Προμηθέας Πάτρας 34, ΑΕΚ 34, Κολοσσός Ρόδου 33, Αρης 33, Λαύριο 29, Καρδίτσα 27, Απόλλων Πάτρας 27, Ιωνικός 26.
Πλέι οφ

Τα ζευγάρια (1ος γύρος): Ολυμπιακός - Αρης, Παναθηναϊκός - Κολοσσός Ρόδου, Περιστέρι - ΑΕΚ, ΠΑΟΚ - Προμηθέας Πάτρας.

Η πρόκριση στον επόμενο γύρο κρίνεται στις 2 νίκες, με το πλεονέκτημα έδρας στην ομάδα που τερμάτισε ψηλότερα στη βαθμολογία.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΑΔΗΝ
Πρωτιά και σπουδαία επίδοση για την Ντρισμπιώτη

Την εξαιρετική της πορεία στο βάδην συνεχίζει η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η οποία κατέκτησε την 1η θέση στα 20 χλμ. του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Βάδην της Αττάλειας, με χρόνο 1 ώρα, 29 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα. Η επίδοση αυτή αποτελεί την τρίτη καλύτερη στην καριέρα της Ντρισμπιώτη, μετά το πανελλήνιο ρεκόρ με 1.28.12 και το 1.29.03 στο περσινό Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Στον ίδιο αγώνισμα εξαιρετική ήταν η εμφάνιση και της Κυριακής Φιλτισάκου, η οποία τερμάτισε 3η με 1.34.08.

Στα 20 χλμ. βάδην των ανδρών, ο Κώστας Ντεντόπουλος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με 1.29.56, ενώ 5ος τερμάτισε ο Ανθιμος Κελεπούρης με 1.34.51.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ