ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Προχωρά η αποκατάσταση σχέσεων Ριάντ - Τεχεράνης

Από τη συνάντηση με τη διαμεσολάβηση της Κίνας

Xinhua

Από τη συνάντηση με τη διαμεσολάβηση της Κίνας
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 6 Απρίλη στο Πεκίνο και τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 10 Μάρτη για αποκατάσταση σχέσεων που είχαν διαταραχθεί από το 2016.

Ιρανική αντιπροσωπεία διπλωματών και εμπειρογνωμόνων έφθασε την Τετάρτη το πρωί στο Ριάντ με στόχο την επαναλειτουργία της ιρανικής πρεσβείας και του γενικού προξενείου στην Τζέντα το επόμενο διάστημα, πριν από τις 23 Ιούνη, όταν ξεκινά το ετήσιο προσκύνημα μουσουλμάνων στη Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι, αναφέρθηκε και στην άφιξη διπλωματών της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ήδη από το Σάββατο 8 Απρίλη, προσθέτοντας ότι σήμερα, Πέμπτη, θα αναχωρήσουν για τη Μασχάντ προκειμένου να επαναλειτουργήσει σύντομα και το εκεί προξενείο της.

Στη σκιά της εξομάλυνσης των σχέσεων Ριάντ - Τεχεράνης με τη μεσολάβηση της Κίνας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν ρόλο αντιμετωπίζοντας τα νέα δεδομένα στην περιφέρεια του Περσικού με κάποια μικρή «αμηχανία». Το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σχετικά με εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την επανέναρξη συνομιλιών για εκεχειρία στην Υεμένη και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Ο Σάλιβαν χαιρέτισε «τις εξαιρετικές προσπάθειες» της Σαουδικής Αραβίας να βρεθεί «πολιτική λύση στον πολυετή πόλεμο» της Υεμένης, στο φόντο των νέων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, ανάμεσα σε Σαουδάραβες, Ομανέζους αξιωματούχους και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Χούθι (που κυβερνούν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης πολεμώντας την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία έχει τον έλεγχο του κεντρικού και νότιου τμήματος της χώρας).

Από τον Λευκό Οίκο επιβεβαιώθηκε επίσης η μετάβαση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, με στόχο «να υποστηρίξει τις προσπάθειες» για ειρηνευτική συμφωνία.

Χτες, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο μέχρι πρόσφατα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα με ημερομηνία 9 Μάρτη 2023 και τίτλο «Ρωσία/ΗΑΕ: Εμβάθυνση των σχέσεων μυστικών υπηρεσιών», μετέδωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέγραψαν Ρώσους πράκτορες να καυχώνται πως έπεισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συνεργαστούν μαζί τους κατά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο η πληροφορία διαψεύστηκε ως «κατηγορηματικά ψευδής» από τα ΗΑΕ το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα, χτες, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι το Ιράν μετέφερε νέα όπλα και πυρομαχικά στη Συρία υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους για να αντικατασταθούν όσα καταστράφηκαν από ισραηλινές επιδρομές. Το πρακτορείο επικαλείται «9 Σύρους, Ιρανούς, Ισραηλινούς και Δυτικούς που είπαν πως τα όπλα στάλθηκαν για να θωρακίσουν τις άμυνες του Ιράν και της Συρίας κατά του Ισραήλ».

Και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών στην Τζέντα

Για πρώτη φορά από τον πόλεμο στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ αλ Μικντάντ, μετέβη χτες στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, με πρόσκληση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν κατά πληροφορίες η πιθανή επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και η συμμετοχή της στη Σύνοδο Κορυφής του Συνδέσμου, τον Μάη, η οποία θα γίνει στη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης ο επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων και η εξασφάλιση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας.

Νωρίτερα χτες είχε ανακοινωθεί πως αποκαθιστούν τις σχέσεις τους Συρία και Τυνησία, με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας να επιβεβαιώνει ότι θα επαναλειτουργήσει σύντομα η πρεσβεία στην Τυνησία μετά την απόφαση της τελευταίας να διορίσει νέο πρέσβη στη Δαμασκό.

ΙΣΡΑΗΛ
Ελιγμός με τους Εβραίους στο Αλ Ακσα

Την απαγόρευση της πρόσβασης Εβραίων στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το προσεχές δεκαήμερο διέταξε χτες η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει έστω και για λίγο την επικίνδυνη όξυνση της έντασης που προκαλούν οι εισβολές Εβραίων ακροδεξιών και φανατικών στον χώρο, με την προστασία της αστυνομίας.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την παραπάνω απόφαση μετά από σχετικές εισηγήσεις του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, του γενικού επιτελάρχη του στρατού, υποστράτηγου Χέρτσι Χαλέβι, του επικεφαλής των δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρονέν Μπαρ, και του διευθυντή της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Γιακόβ Σιαμπετάι.

Την απόφαση αποδοκίμασαν έντονα οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι αυτό θα ενθαρρύνει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους Παλαιστίνιους της πόλης στον προαύλιο χώρο του τεμένους.

Πρόταση για αναθεώρηση των Συμφωνιών του Οσλο

Παράλληλα χτες ο Μαρουάν Μουάσερ, πρώτος πρέσβης της Ιορδανίας στο Ισραήλ μετά τη διμερή ειρηνευτική συμφωνία του 1994 και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι εφικτή η λύση των δύο κρατών και γι' αυτό η Ιορδανία θα πρέπει να αλλάξει «την προσέγγιση στις σχέσεις με την ακραία κυβέρνηση στο Ισραήλ». Πρότεινε μάλιστα «αναθεώρηση» της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1994 μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ, λέγοντας: «Μέχρι σήμερα ενεργούμε στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Οσλο, που τελείωσαν πριν 30 χρόνια και είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα λύση στο Παλαιστινιακό δεν έχουμε. Γι' αυτό και η Συμφωνία είναι εθνική ανάγκη να αναθεωρηθεί».

Τόνισε ότι τα διπλωματικά εργαλεία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα απέναντι σε μία κυβέρνηση εξτρεμιστών, για να προσθέσει ότι «ποτέ στο παρελθόν το Ισραήλ δεν είχε μία τέτοια κυβέρνηση, μέλη της οποίας πιστεύουν πως οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης και καθορίζουν σαν "γη του Ισραήλ" ακόμη και τμήματα της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ.-- Μέχρι και 20 πόντους πάχος φτάνει σε ορισμένα σημεία η ηφαιστειακή τέφρα που καλύπτει το χωριό Κλούτσι, κοντά στο ηφαίστειο Σιβέλιτς, στη χερσόνησο Καμτσάτκα της ρωσικής Απω Ανατολής, που από προχτές βρίσκεται σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας. Οι αρχές εκφράζουν ανησυχία ακόμα και για την κίνηση των αεροσκαφών στην περιοχή, εκτιμώντας ότι μπορεί να εκτοξευθεί ηφαιστειακή τέφρα ακόμη και σε ύψος 15 χιλιομέτρων ανά πάσα στιγμή. Το ηφαίστειο, από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά στην Καμτσάτκα, έχει εισέλθει περίπου 60 φορές σε επικίνδυνη εκρηκτική δραστηριότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια, πιο πρόσφατα το 2007.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μία 56χρονη Κινέζα έγινε προχτές το πρώτο θύμα που καταγράφεται σε ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών Η3Ν8. Οπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, ο ιός αυτός κυκλοφορούσε από το 2002, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε προκαλέσει θάνατο ανθρώπου. Μέχρι πέρσι την άνοιξη είχαν καταγραφεί μόνο δύο άλλα κρούσματα σε ανθρώπους, μη θανατηφόρα, πάλι στην Κίνα. Η 56χρονη ασθένησε στις 22 Φλεβάρη και νοσηλεύτηκε με σοβαρή πνευμονία στις 3 Μάρτη, ενώ «είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα».

ΙΝΔΙΑΝΑΠΟΛΗ.-- Πάνω από 2.000 κάτοικοι της ανατολικής Ιντιάνα στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν άρον άρον τα σπίτια τους εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης και τις αναθυμιάσεις τοξικών αερίων από τη φωτιά. Η φωτιά αναμένεται να καίει ανεξέλεγκτα για μέρες με αποτέλεσμα καρκινογόνους τοξικούς ρύπους.

ΚΑΪΡΟ.-- Η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση μετοχών κρατικών εταιρειών με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Οι υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες είναι εταιρείες εμφιάλωσης νερού, ζυμαρικών, τσιμέντου, αλυσίδα βενζινάδικων και ιχθυοκαλλιέργειες, και το «πακέτο» αυτό είναι προϋπόθεση για δάνειο από το ΔΝΤ.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Στην πρωτεύουσα του Νίγηρα έφτασαν χτες οι Γερμανοί υπουργοί Αμυνας Μπόρις Πιστόριους και Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε, στο πλαίσιο αφρικανικής περιοδείας στο Σαχέλ και των πρόσφατων εντάσεων με το Τσαντ έπειτα από την απέλαση του Γερμανού πρέσβη.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο δικηγόρος 11χρονου κοριτσιού που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο Μαρόκο, σε μια υπόθεση που προκάλεσε αγανάκτηση σε όλη τη χώρα, ζήτησε «να ενταθεί» η δημόσια συζήτηση για την προστασία των παιδιών απέναντι στη σεξουαλική βία, παραμονή μιας νέας δίκης των δραστών. Η 12χρονη Σαναέ, που ήταν 11 ετών την εποχή των γεγονότων, «βιάστηκε επανειλημμένα, κατόπιν απειλών» σε ένα χωριό κοντά στο Τιφέλτ, στην περιφέρεια του Ραμπάτ, και έμεινε έγκυος. Στις 20 Μαρτίου, το Κακουργιοδικείο του Εφετείου του Ραμπάτ καταδίκασε έναν από τους κατηγορουμένους σε φυλάκιση 2 ετών και άλλους δύο σε φυλάκιση 18 μηνών. Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 25, 32 και 37 ετών, κατηγορούνταν για «αποπλάνηση ανηλίκου» και «προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου με χρήση βίας».

ΗΠΑ
Ενέκριναν εξοπλιστικό πακέτο στο Μαρόκο

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, στο Μαρόκο, επιβεβαιώθηκε η επιθυμία της μαροκινής μοναρχίας για την απόκτηση 18 ρουκετοβόλων HIMARS, μαζί με πυρομαχικά 40 κατευθυνόμενων AGM-154C JSOW για μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 774,2 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, την Τρίτη το βράδυ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε «πράσινο φως» για την πώληση πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού HIMARS και σχετικού εξοπλισμού στο Μαρόκο.

ΙΤΑΛΙΑ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Μεταναστευτικό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει για τους επόμενους έξι μήνες η Ιταλία με απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, για να αντιμετωπιστεί όπως λέγεται το νέο κύμα μεταναστών που κατακλύζουν τις ιταλικές αρχές, όχι τόσο από τη Λιβύη, όσο από την Τυνησία, λόγω της αβέβαιης οικονομικής και πολιτικής κατάστασης και των ρατσιστικών διώξεων που υφίστανται Αφρικανοί μετανάστες σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμαναν ότι από την αρχή του 2023 έως τις αρχές Απρίλη κατέκλυσαν τις ιταλικές ακτές πάνω από 31.000 μετανάστες, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με πέρσι.

Η άρνηση της ΕΕ να δώσει επιπλέον βοήθεια στην Ιταλία σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές έχει δυσαρεστήσει την κυβέρνηση της χώρας, με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νέλο Μουζουμέτσι, να δηλώνουν πως πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο, που παρουσιάζει τεράστια αύξηση, ακόμη και κατά ποσοστό 300%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ