ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
KINA - EE
«Μείωση κινδύνων» χωρίς αποσύνδεση ψάχνουν οι Βρυξέλλες

Από τη πρόσφατη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κίνα
Από τη πρόσφατη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κίνα
«Θέλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους, χωρίς ωστόσο να αναζητούμε μία αποσύνδεση των οικονομιών μας με την Κίνα. Αρα, πρέπει να προσδιορίζουμε πώς θα παρέμβουμε σε αυτό το θέμα συγκεκριμένα», σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με παρέμβασή του στη γαλλική «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς» και με φόντο τη διεύρυνση του προβληματισμού για το πώς οι Βρυξέλλες θα διαχειριστούν τις σχέσεις τους με την Κίνα σε ένα περιβάλλον όξυνσης των αντιθέσεων, ειδικά μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου, αλλά όχι μόνο, και ενώ παραμένουν σημαντικές διαφορές και ανάμεσα σε ΕΕ - Κίνα.

Ενδεικτικό του πόσο σύνθετη είναι η αντιμετώπιση της συνεργασίας ΕΕ - Κίνας είναι ότι ο Μπορέλ από τη μία επέστησε την προσοχή σε προειδοποιήσεις οικονομικών επιτελείων (βλ. δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η διαμόρφωση «δύο μπλοκ που θα οργανωθούν γύρω από δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις» εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη και των εμπορικών - οικονομικών συνεργασιών των Ευρωπαίων) και από την άλλη υπογράμμισε ότι «αυτή η ισορροπία ανάμεσα στο άνοιγμα (σ.σ. τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Κίνα) και την ασφάλειά μας είναι αναμφισβήτητη».

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό για την ετοιμότητα των Ευρωπαίων να συστρατευθούν με κινήσεις όξυνσης - στις οποίες οι ΗΠΑ πρωτοστατούν - το κάλεσμα του Μπορέλ «στις ναυτικές δυνάμεις των Ευρωπαίων να περιπολούν στο Στενό της Ταϊβάν, για να σηματοδοτηθεί η αφοσίωση της Ευρώπης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτήν την πολύ κρίσιμης σημασίας ζώνη».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου της Κίνας στην ΕΕ, Φου Κονγκ, ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά δεν πρέπει να εξετάζει τις σχέσεις Κίνας - Ευρώπης μέσα από το πρίσμα της ουκρανικής κρίσης, να αφήσει να αναπτυχθούν οι σχέσεις της με την Κίνα σε βάρος των κινεζικών συμφερόντων». Υπερασπιζόμενος δε τις σχέσεις Κίνας - Ρωσίας, είπε ότι αυτές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με «ορισμένες παρεξηγήσεις και προκαταλήψεις» στην Ευρώπη, αλλά και ότι «η συνεργασία Κίνας - Ρωσίας δεν έχει "ανώτατο όριο", ούτε και η συνεργασία Κίνας - ΕΕ».

Αντιδράσεις ενάντια σε δηλώσεις Κινέζου διπλωμάτη για την Κριμαία

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε συνέντευξη του Κινέζου πρέσβη στο Παρίσι, Λου Σαγιέ, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του Διεθνούς Δικαίου, διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητων χωρών». Απαντώντας δε σε ερώτηση για το καθεστώς στη Κριμαία, είπε ότι αυτό «εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το πρόβλημα. Υπάρχει η Ιστορία. Η Κριμαία αρχικά ήταν ρωσική».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ενημερώθηκε με κατάπληξη» για τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε από την Κίνα «να δηλώσει αν αντικατοπτρίζουν τη θέση της, κάτι που ελπίζουμε να μη συμβαίνει».

Ο Τσέχος ΥΠΕΞ Γιαν Λιπάφκσι έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτες» δηλώσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τα αφεντικά αυτού του πρέσβη θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους». Οι δε αρχές της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας αναμενόταν να καλέσουν τους πρέσβεις της Κίνας στις αντίστοιχες πρωτεύουσες «για να ζητήσουν μια διευκρίνιση, αν η θέση της Κίνας έχει αλλάξει αναφορικά με την ανεξαρτησία, και να τους υπενθυμίσουν ότι δεν είμαστε μετασοβιετικές χώρες, αλλά χώρες τις οποίες κατείχε παρανόμως η Σοβιετική Ενωση», όπως είπε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε για την Ουκρανία ότι «είναι πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών» και ότι «η Σοβιετική Ενωση ήταν ομοσπονδιακό κράτος και εξωτερικά ως σύνολο είχε το καθεστώς του υποκειμένου του Διεθνούς Δικαίου, άρα αντιστρόφως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης οι διάφορες Δημοκρατίες έχουν καθεστώς κυρίαρχων κρατών».

Το «αμυντικό δόγμα» της αναθεωρεί η Αυστραλία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την όξυνση της στρατιωτικής κινητικότητας στον Ειρηνικό αναδεικνύει και η αναθεώρηση του «αμυντικού δόγματος» της Αυστραλίας.

Ο υπουργός Αμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς δήλωσε ότι «για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια επαναπροσδιορίζουμε την αποστολή των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε σχετική έκθεσή του το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας εκφράζει ανησυχία και ξεχωρίζει τις «στρατιωτικές ικανότητες» του Πεκίνου, που αναπτύσσονται «χωρίς διαφάνεια και χωρίς να καθησυχάζει την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού για τις στρατηγικές προθέσεις της Κίνας».

Προσθέτει δε ότι «ο ισχυρισμός της Κίνας για την κυριαρχία της επί της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας απειλεί την παγκόσμια τάξη (...) στον Ινδο-Ειρηνικό, με έναν τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τα εθνική συμφέροντα της Αυστραλίας», ενώ τονίζει πως η επιστροφή του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ «θα πρέπει να θεωρηθεί το καθοριστικό χαρακτηριστικό της περιοχής μας και της εποχής μας».

ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινή επίθεση και απειλές

Αμείωτες παραμένουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Χτες πριν τα χαράματα ισραηλινά αεροπλάνα προχώρησαν σε νέο βομβαρδισμό θέσεων της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και σε φυλάκιο του συριακού στρατού, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Αφησαν δε πίσω τους προπαγανδιστικό υλικό για να αποθαρρύνουν τη στενή συνεργασία ανάμεσα στον συριακό στρατό και στη «Χεζμπολάχ» στην περιοχή.

Στις 18 Απριλίου ο ισραηλινός στρατός είχε βομβαρδίσει την ίδια περιοχή, στοχοποιώντας και πάλι θέσεις φιλοϊρανικών ομάδων, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Επιπλέον, τη νύχτα της 8ης προς 9η Απριλίου το Ισραήλ έπληξε τη Συρία, σε απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών προς την προσαρτημένη πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, έπειτα από άλλα πυρά που εξαπολύθηκαν από τον γειτονικό Λίβανο και την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον μία από αυτές τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλες δύο έπεσαν σε άδειους αγρούς στο προσαρτημένο κομμάτι των Υψιπέδων.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967 μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών με τους Αραβες γείτονές του. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση των Υψιπέδων από το Ισραήλ.

ΙΣΡΑΗΛ
Φονική εισβολή στην Ιεριχώ και σύλληψη Ιορδανού βουλευτή

Συνεχίζονται οι εισβολές του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη και χτες ο διοικητής της πόλης της Ιεριχούς επιβεβαίωσε πως ο νεαρός Σλάιμαν Αγίς σκοτώθηκε έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής, Ακμπίτ Τζαμπίρ. Η σορός του νεαρού κρατήθηκε από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, που συνέλαβαν στο πλαίσιο της ίδιας εισβολής και δύο αδέλφια. Από την ίδια ισραηλινή επιχείρηση τραυματίστηκαν άλλα τρία νεαρά άτομα.

Μερικές ώρες αργότερα (χτες το απόγευμα) ένας Ισραηλινός Αραβας οδηγός ΙΧ έπεσε με το ΙΧ αυτοκίνητό του στην αγορά Μαχανέ Γεχούντα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματίσει επτά άτομα (σύμφωνα με την «Jerusalem Post») και να σκοτωθεί ο ίδιος από το όπλο διερχόμενου πολίτη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, την αποφυγή περαιτέρω έντασης στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β' και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχείρησε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν, που δήλωσε πως η σύλληψη ενός Ιορδανού βουλευτή το Σαββατοκύριακο για λαθρεμπόριο 15 πυροβόλων AR-15, 200 πιστολιών και ποσοτήτων χρυσού προς τη Δυτική Οχθη «είναι μεμονωμένο συμβάν που δεν συνδέεται με την πολιτική της Ιορδανίας γενικότερα».

Στο ίδιο το Ισραήλ, στελέχη των κομμάτων του δεξιού και ακροδεξιού συνασπισμού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δραστηριοποιούνται έντονα, για να εξασφαλίσουν τις επόμενες μέρες τη συμμετοχή «ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» στη διαδήλωση που ετοιμάζουν για την Πέμπτη 27 Απριλίου εθνικιστικοί κύκλοι και φιλοκυβερνητικές οργανώσεις με αφορμή την «Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ» στις 26 Απριλίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το σχέδιο της Βρετανίας να στείλει μετανάστες στη Ρουάντα είναι παράνομο, διότι η χώρα της ανατολικής Αφρικής δεν είναι ασφαλής χώρα, δήλωσαν χτες Βρετανοί δικηγόροι που εκπροσωπούν ομάδα αιτούντων άσυλο στο Εφετείο του Λονδίνου. Υποστηρίζουν ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης πως η Ρουάντα είναι «μια ασφαλής τρίτη χώρα» είναι προβληματικό. Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση για τη δημοτικότητα του θεσμού της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει μείωση του ποσοστού ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Σε δημοσκόπηση της YouGov το 58% θεωρεί πως πρέπει να διατηρηθεί η μοναρχία, αλλά το 26% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να έχει εκλεγμένο αρχηγό κράτους. Στις πιο μεγάλες ηλικίες (άνω των 65 ετών) η στήριξη προς τη μοναρχία είναι ευρύτερη φθάνοντας το 78%, πέφτει στο 67% στους ηλικίας 50-64 ετών και μειώνεται στο 32% στους Βρετανούς μεταξύ 18 και 24 ετών.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, που φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ξεκίνησε από το Τόκιο διεθνή περιοδεία, ενόψει και της αναμενόμενης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Εξήρε τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να ενισχύσει την άμυνά της, χαρακτηρίζοντας την περιοχή «δύσκολη γειτονιά».

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η ακτοφυλακή της Τυνησίας ανέσυρε χτες 31 πτώματα Αφρικανών μεταναστών που πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ιταλία. Μεταξύ των νεκρών που ανασύρθηκαν ανοικτά των πόλεων Σφαξ, Κερκένα και Μάχντια περιλαμβάνονται δύο γυναίκες και δύο παιδιά. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες βδομάδες έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των σαπιοκάραβων που αποπλέουν από την Τυνησία, μεταφέροντας μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Δεκάδες είναι οι πιστοί της χριστιανικής αίρεσης «Διεθνής Εκκλησία Χαρμόσυνης Είδησης» (Good News International Church) στην Κένυα που έχασαν τη ζωή τους πιστεύοντας πως θα πάνε στον «παράδεισο» νηστεύοντας μέχρι θανάτου. Εως χτες το απόγευμα, η αστυνομία της Κένυας εντόπισε τα πτώματα 58 σε ομαδικούς τάφους στο δάσος Σακαχόλα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται κοντά στην πόλη Μαλίντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ