Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινή επίθεση και απειλές

Αμείωτες παραμένουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Χτες πριν τα χαράματα ισραηλινά αεροπλάνα προχώρησαν σε νέο βομβαρδισμό θέσεων της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και σε φυλάκιο του συριακού στρατού, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Αφησαν δε πίσω τους προπαγανδιστικό υλικό για να αποθαρρύνουν τη στενή συνεργασία ανάμεσα στον συριακό στρατό και στη «Χεζμπολάχ» στην περιοχή.

Στις 18 Απριλίου ο ισραηλινός στρατός είχε βομβαρδίσει την ίδια περιοχή, στοχοποιώντας και πάλι θέσεις φιλοϊρανικών ομάδων, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Επιπλέον, τη νύχτα της 8ης προς 9η Απριλίου το Ισραήλ έπληξε τη Συρία, σε απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών προς την προσαρτημένη πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, έπειτα από άλλα πυρά που εξαπολύθηκαν από τον γειτονικό Λίβανο και την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον μία από αυτές τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλες δύο έπεσαν σε άδειους αγρούς στο προσαρτημένο κομμάτι των Υψιπέδων.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967 μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών με τους Αραβες γείτονές του. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση των Υψιπέδων από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ