Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα απεργία στο αεροδρόμιο του Βερολίνου

Νέα απεργία έγινε χτες, αυτήν τη φορά των εργαζομένων στην ασφάλεια επιβατών, επισκευών και εμπορευμάτων στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, μετά την 48ωρη απεργία Πέμπτη και Παρασκευή σε άλλα τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια.

Την Παρασκευή, και το συνδικάτο μεταφορών EVG πραγματοποίησε προειδοποιητική απεργία, σταματώντας τα δρομολόγια των τρένων.

Το συνδικάτο Ver.di κάλεσε τα μέλη του που εργάζονται στο αεροδρόμιο του Βερολίνου να απεργήσουν διεκδικώντας αυξήσεις στις πληρωμές των υπερωριών, των Σαββατοκύριακων και των αργιών.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, «πανηγύριζε» για την «υπεύθυνη μισθολογική συμφωνία» που υπέγραψε η κυβέρνηση με το συνδικάτο Ver.di και την Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στους δήμους της Γερμανίας.

Ο μισθός για περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενους θα αυξηθεί κατά 5,5% ή τουλάχιστον κατά 340 ευρώ μηνιαίως... από τον Μάρτη του 2024. Από τον Ιούνη του 2023 θα τους καταβληθεί σε αρκετές δόσεις αφορολόγητο ποσό 3.000 ευρώ για ...«την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», την ώρα που ο πληθωρισμός στη Γερμανία «τρέχει» με 8%, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 22,3%.

Το Ver.di και η Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων ζητούσαν μισθολογική αύξηση 10,5% και τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως για 12 μήνες.

Μεγάλος συνασπισμός SPD - CDU στο Βερολίνο

Στον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για τη διακυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου κατέληξαν τα δυο κόμματα που συγκυβέρνησαν για τρεις τετραετίες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ έχουν συγκυβερνήσει και σε άλλα κρατίδια.

Ο υποψήφιος της CDU, Κάι Βέγκνερ, νικητής των εκλογών της 12ης Φλεβάρη, θα είναι πιθανότατα ο νέος κυβερνήτης/δήμαρχος του Βερολίνου, έπειτα επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες διακυβέρνησης είτε από SPD και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Η Αριστερά» είτε από SPD, Αριστερά και Πράσινους.

Με ποσοστό 54,3%, η βάση των μελών του SPD του Βερολίνου υπερψήφισε την πρόταση για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού», ενώ υπήρξε και μεγάλη αποχή.

Η απερχόμενη σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης/δήμαρχος, Φραντσίσκα Γκίφαϊ, δήλωσε «ανακουφισμένη» και εξέφρασε τη διάθεσή της να εργαστεί για τα θέματα «για τα οποία κάναμε εκστρατεία».

Σήμερα το CDU συνεδριάζει προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή του στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τη διαδικασία να θεωρείται πλέον μάλλον τυπική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ