Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ επιταχύνουν την παράδοση πυρομαχικών και αρμάτων μάχης στο Κίεβο

«Χρειαζόμαστε δεκαπλάσια στρατιωτική βοήθεια» για την ήττα της Ρωσίας, διακηρύσσουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Από τη συνέντευξη Τύπου των Λ. Οστιν και Μ. Μίλεϊ μετά την πρόσφατη σύνοδο της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνέντευξη Τύπου των Λ. Οστιν και Μ. Μίλεϊ μετά την πρόσφατη σύνοδο της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου
Με τη Δύση να επιταχύνει την αποστολή πυρομαχικών και εξοπλισμών στην Ουκρανία και να εκφράζει την ελπίδα ότι το Κίεβο θα αποσπάσει εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, εντείνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως υπογράμμισε χτες, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Π. Χααβίστο, η ΕΕ οφείλει να επιταχύνει την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποστολή τεθωρακισμένων: Τα 6 άρματα μάχης «Leopard» και περίπου 20 οχήματα μεταφοράς, που έχει υποσχεθεί η Ισπανία, αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία αυτές τις μέρες, ενώ άλλα 4 «Leopard» επισκευάζονται και, όταν ολοκληρωθεί η επισκευή τους, θα φύγουν κι αυτά για την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την πεποίθηση κατά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» στο Ραμστάιν, την περασμένη Παρασκευή, ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να ανακτήσει εδάφη κατά την αναμενόμενη αντεπίθεσή της. Στη σύνοδο αυτή, με τη συμμετοχή σχεδόν 50 κρατών, οι ΗΠΑ, τα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλοι «σύμμαχοί» τους εξέτασαν διάφορα συστήματα και προμήθειες που χρειάζονται οι Ουκρανοί για να ανακτήσουν περισσότερα εδάφη, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό δήμαρχο της Μελιτόπολης, μεγάλες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια που ελέγχει η Μόσχα και υποτίθεται ότι σχεδιάζεται ουκρανική αντεπίθεση, ενώ οι ρωσικές τοπικές διοικήσεις προετοιμάζονται για απομάκρυνση αμάχων.

Εναν χρόνο μετά τη συγκρότησή της, η «Ομάδα Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας «έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετική κοινότητα δράσης», που επέτρεψε να επιτευχθεί «εντυπωσιακή πρόοδος» επί του πεδίου, τόνισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν.

Πάντως, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει κάποια «ασημένια σφαίρα» που μπορούν να δώσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν ότι θα νικήσει τη Ρωσία.

Ωστόσο «πιστεύω ότι το άρμα μάχης M1, όταν παραδοθεί, θα κάνει τη διαφορά», πρόσθεσε ο Μίλεϊ, καθώς ουκρανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να εκπαιδευτούν στο εν λόγω άρμα. Τα αμερικανικά άρματα μάχης έφτασαν στη Γερμανία, όπου θα εκπαιδευτούν περίπου 250 Ουκρανοί στρατιωτικοί τις επόμενες τουλάχιστον 10 βδομάδες.

Από την πλευρά του, ο Οστιν δήλωσε ότι η πιο πιεστική ανάγκη της Ουκρανίας είναι η επίγεια αεράμυνα.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει επίσης σύγχρονα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη, αίτημα στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει αρνητικά.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Μέλνικ, επισήμανε ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση προκειμένου να νικήσει τη Ρωσία.

Ο Μέλνικ ζήτησε από τους «συμμάχους» να προσφέρουν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ίση με το 1% του ΑΕΠ της χώρας τους. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με γιγαντιαία αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Είμαστε ευγνώμονες στους συμμάχους μας για τη στρατιωτική τους βοήθεια. Αλλά δεν αρκεί! Η Ουκρανία χρειάζεται δεκαπλάσια, για να τερματίσει φέτος τη ρωσική εισβολή», έγραψε ο Μέλνικ σε ανάρτησή του.

Στην περίπτωση μόνο της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε περισσότερα από 39 δισ. δολάρια.

Μέχρι σήμερα, η εκτιμώμενη αξία της στρατιωτικής βοήθειας των κρατών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία υπολογίζεται σε σχεδόν 65 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, επικρίσεις δέχεται η Ελβετία για την άρνησή της να επιτρέψει να επανεξαχθούν στην Ουκρανία ελβετικής κατασκευής πυρομαχικά για αντιαεροπορικά πυροβόλα «Gepard» από τη Γερμανία.

Ο πρεσβευτής της Ελβετίας στη Γερμανία υπερασπίστηκε την άρνηση της χώρας του να εξαγάγει όπλα που κατασκευάζονται στην Ελβετία σε εμπόλεμα μέρη, τονίζοντας ότι η «ουδετερότητα» είναι «μέρος του DNA μας».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προμηθεύσει με 34 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα «Gepard» την Ουκρανία, αλλά της έστειλε μόλις 60.000 βλήματα, ποσότητα που θεωρείται πολύ μικρή.

«Τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Ελβετία θα είναι συνένοχη αν ο Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο. Ομως 12.000 οβίδες δεν πρόκειται να επηρεάσουν, πόσο μάλλον να κρίνουν την έκβαση του πολέμου», τόνισε ο Ελβετός πρέσβης.

«Δεν είναι δυνατόν να μας ζητούν να παραβούμε τους νόμους μας», είπε ο Ελβετός Πρόεδρος, Αλ. Μπερσέ, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Ο. Σολτς, στο Βερολίνο, την περασμένη βδομάδα.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο σύνθετων αντιθέσεων και «ισορροπιών», η Ελβετία συμμετέχει σε ευρωατλαντικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εγκαταλείποντας την «ουδετερότητά» της σε αυτόν τον τομέα.

Η Πολωνία οικοδομεί τον «ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη»

Η Πολωνία - που βλέπει μια τεράστια ευκαιρία στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία για να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο - οικοδομεί σταθερά έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη και θα έχει τον ισχυρότερο χερσαίο στρατό στην ήπειρο σε δύο χρόνια, ισχυρίστηκε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλάστσακ.

Ο Πολωνός υπουργός, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), έκανε την εξαγγελία αυτή σε προεκλογική ομιλία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου. Προϋπόθεση για να αποκτήσει η Πολωνία μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ είναι να παραμείνει το PiS στην εξουσία, ισχυρίστηκε.

Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ και του NATO, όχι μόνο έχει προμηθεύσει το Κίεβο με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πλειάδα οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών και έχει γίνει ο βασικός κόμβος μεταφοράς δυτικών εξοπλισμών και εκπαίδευσης Ουκρανών, αλλά ενισχύει ραγδαία τις δικές της Ενοπλες Δυνάμεις, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες, εντείνοντας παράλληλα την «αμυντική» συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη δήλωση του Γ. Στόλτενμπεργκ από το Κίεβο την περασμένη βδομάδα ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί κάποια στιγμή στο μέλλον στο ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, σχολίασε ότι το «εν καιρώ» του Στόλτενμπεργκ σημαίνει «θα ενταχθούν στη Συμμαχία τα τμήματα της Ουκρανίας που έως τότε θα ανήκουν στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία».

Αποτροπή επίθεσης με drones στη Σεβαστούπολη

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας απώθησε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες επίθεση με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης.

Ενα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος επιφανείας καταστράφηκε και το δεύτερο εξερράγη μόνο του, ισχυρίστηκε, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Η Σεβαστούπολη, όπως και η υπόλοιπη Χερσόνησος της Κριμαίας, προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ενώ το Κίεβο διακηρύσσει πως θα την «απελευθερώσει» μαζί με τα υπόλοιπα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Σεβαστούπολη.

Στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, την οποία προσπαθεί η Ρωσία να καταλάβει εδώ και μήνες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του κατέλαβαν περισσότερα εδάφη, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων «Βάγκνερ», τα στρατεύματά του ελέγχουν το 80% της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ