Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν.

Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και υγειονομικό προσωπικό μετέβησαν στο αεροδρόμιο του Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σχετική επιχείρηση.

Αργότερα χθες έγινε γνωστό ότι αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε από το Ασουάν και έφτασε στο Τζιμπουτί, για να παραλάβει τους Ελληνες που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Σουδάν.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν από το Σουδάν αρχικά 12 Ελληνες και μέλη των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες ομογενείς, με πτήση με γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος προς το Τζιμπουτί. Κατόπιν έφυγε για εκεί με ιταλικό αεροσκάφος άλλη μία ομάδα 11 «πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος», ενώ ακολούθησαν, ξανά με ιταλική βοήθεια, 5 ακόμα Ελληνες.

Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, σε συνάντηση που θα έχει στο ΥΠΕΞ με εκπροσώπους τους.

Η κατάσταση στο Σουδάν συζητήθηκε χθες και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, με «παρέμβαση» της ελληνικής κυβέρνησης και τον Ν. Δένδια να θέτει «τον απεγκλωβισμό των πολιτών της ΕΕ από τη χώρα ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Ελληνας υπουργός, προσερχόμενος στο ΣΕΥ, έβαλε θέμα ότι «είναι κατ' ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η "Στρατηγική Πυξίδα", και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους, και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του ύπατου εκπροσώπου, να οργανώσουμε μία πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης».

Η αναφορά του στο κείμενο - πολεμικό δόγμα της ΕΕ (εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτη του 2022), κατ' αντιστοιχία με τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, κουμπώνει πάνω στην ανάγκη τους να διατηρούν στρατιωτικές μονάδες ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμες για ανάπτυξη και δράση όπου Γης, όπου αντιπαρατίθενται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, όπως είπε ο Ν. Δένδιας, η ΕΕ «κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Σημειωτέον, μόλις την προηγούμενη βδομάδα ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκθεση για την ενίσχυση της ικανότητας ταχείας εμπλοκής της ΕΕ σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπου με μπούσουλα την «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ (την οποία επικαλείται ο Ν. Δένδιας) τέθηκε στόχος για τη «δημιουργία μιας ευρωενωσιακής "Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης" (RDC), που θα επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει έως και 5.000 στρατιώτες στο πεδίο σε περίπτωση κρίσης, καθώς θα συγκροτηθεί ως μόνιμη στρατιωτική δύναμη, πάντοτε διαθέσιμη, βασισμένη σε εκ περιτροπής μονάδες με περίοδο εναλλαγής 12 μηνών». Στην κατεύθυνση αυτή, θέτει ως στόχο η RDC της ΕΕ να έχει αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το αργότερο μέχρι το 2025, για να αντιδρά γρήγορα σε «καταστάσεις κρίσης» εκτός της ΕΕ, όπως και στο εσωτερικό των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ ζητάει την αξιοποίηση του άρθρου 44 της ΣΕΕ, που προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών της ΕΕ χωρίς ομοφωνία στο Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ