Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Βόρεια Θάλασσα στο επίκεντρο «πράσινων» σχεδιασμών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Ο στόχος να καταστεί η Βόρεια Θάλασσα ο «μεγαλύτερος πράσινος σταθμός παραγωγής Ενέργειας στην Ευρώπη» βρέθηκε στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων της δεύτερης «Συνόδου Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας», καθώς εντείνονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για τις μπίζνες της «πράσινης» ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Οστάνδης του Βελγίου, συζητήθηκε η αύξηση του στόχου δυναμικότητας παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στα 120 GW το 2030 και στα 300 GW έως το 2050.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 9 χωρών (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Νορβηγία), η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργοί Ενέργειας και η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, καθώς και αντιπροσωπεία διευθυντικών στελεχών από περίπου 100 ενεργειακά μονοπώλια και άλλες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «L'Echo», στα σκαριά ήταν η υπογραφή δήλωσης των 9 χωρών προκειμένου να συνδέσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και να αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θάλασσα, ενσωματώνοντας παράλληλα την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου στη διαδικασία. Τίθεται επίσης ο στόχος της δημιουργίας ενός κόμβου ανταλλαγής Ενέργειας.

Οι συμμετέχουσες χώρες προωθούν την «απλοποίηση» των σχετικών διοικητικών διαδικασιών, ιδίως τη χορήγηση αδειών σε μονοπώλια του κλάδου, ενώ στο πλαίσιο «διευκόλυνσης» των εταιρειών προωθείται η δημιουργία ενός σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι στην ΕΕ έγινε εξοικονόμηση πέρσι κατά 20% στην κατανάλωση Ενέργειας και έγιναν μαζικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παρά την «ενεργειακή κρίση». Πρόσθεσε πως για πρώτη φορά πέρσι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικά και ηλιακά πάρκα ήταν μεγαλύτερη από τους σταθμούς παραγωγής Ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο (με φόντο βέβαια τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο). Αναφέρθηκε επίσης στο «ανανεώσιμο υδρογόνο», εκφράζοντας ικανοποίηση για τους πιο φιλόδοξους στόχους της ΕΕ και εκτιμώντας πως η παραγωγή του μπορεί να αλλάξει τους όρους του «παιχνιδιού» για τις «βιομηχανίες και τις οικονομίες της Ευρώπης». Προέβλεψε έτσι ότι «η Ευρώπη έχει γίνει ο οίκος των ΑΠΕ» και η Βόρεια Θάλασσα «το εργοστάσιο παραγωγής Ενέργειας της Ευρώπης».

Ουγγαρία - Σερβία: Σχέδια για αγωγό μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες, Ουγγαρία και Σερβία ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει στη Σερβία ρωσικό πετρέλαιο από τον αγωγό «Druzhba», μέσω ουγγρικού εδάφους.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στο πλαίσιο σερβο-ουγγρικής συνόδου κορυφής, τον ερχόμενο Ιούνη.

Οι πρώτες πληροφορίες για το σχέδιο αυτό ανέφεραν πως ο αγωγός θα περάσει από την ουγγρική πόλη Αντιο και τη σερβική Νόβι Σαντ.

Το ρωσικό πετρέλαιο του αγωγού «Druzhba», μετά από έντονα παζάρια εντός της ΕΕ, έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις της λυκοσυμμαχίας.

Πιέσεις και παζάρια για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Νίλσον, και η υφυπουργός αρμόδια για τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας και οικονομικών εγκλημάτων, Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, πραγματοποιούν από τα μέσα του μήνα περιοδεία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, στο επίκεντρο της οποίας τίθεται μεταξύ άλλων η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», οι δύο αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να απειλήσουν «συμμάχους» με κυρώσεις εάν δεν πατάξουν όσους παρακάμπτουν τις αντιρωσικές κυρώσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι στόχος της περιοδείας είναι «οι κυρώσεις και ο έλεγχος στις ρωσικές εξαγωγές από τον συνασπισμό άνω των 30 χωρών (που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του διεθνούς ΑΕΠ) προκειμένου αφενός να αρνηθούν στη Ρωσία εισαγωγές εξοπλισμού που χρειάζεται στα πεδία συγκρούσεων και αφετέρου να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου για τη χρηματοδότηση του πολέμου».

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται ζυμώσεις και παζάρια στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο για ακόμα πιο γενικευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το G7 εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες του ιαπωνικού πρακτορείου ειδήσεων «Kyodo» που μεταδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» μετέδωσε πως οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβληθεί «απαγόρευση της εξαγωγής των περισσότερων ειδών στη Ρωσία».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι σε περίπτωση που προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, η Μόσχα θα απαντήσει μεταξύ άλλων με διακοπή της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ