ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2023
Σελ. /32
«Ως εδώ! Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για νερό - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα»

Σε εκδήλωση της ΤΕ Καρδίτσας μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, η εκδήλωση με θέμα «Ως εδώ. Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για νερό - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας, και ο Νίκος Τέγος, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα, το πρόβλημα του νερού δεν είναι καινούργιο, είναι γνωστό και το συζητάμε πάνω από 30 χρόνια. Είναι γνωστό το υδατικό έλλειμμα της περιοχής, δηλαδή ότι οι ποσότητες νερού που αντλούνται ξεπερνούν τη δυνατότητα της φύσης να τις αντικαταστήσει. Ηδη απ' το 2017 είχε εντοπιστεί έλλειμμα 3 δισ. κυβικών ετησίως και 600 εκατ. κυβικών νερού για την άρδευση. Με άλλα λόγια, αν αποφασίζαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το νερό της Θεσσαλίας, θα έπρεπε να μειώσουμε την αρδευόμενη έκταση από 2,5 εκατ. στρέμματα σε 1,5 εκατ. στρέμματα.

Γνωστοί είναι οι κίνδυνοι της ξηρασίας και των πλημμυρών, γνωστή η κατάσταση του Πηνειού κάθε καλοκαίρι, γνωστή και η υπερβολική άντληση νερού απ' τους υπόγειους υδροφορείς, απ' τα μόνιμα αποθέματά τους, που δεν ανανεώνονται.

Στη Θεσσαλία έχουμε συνολικά, με τα επίσημα στοιχεία, 21.894 γεωτρήσεις και στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας 6.312. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερες. Οι γεωτρήσεις πηγαίνουν πιο βαθιά και το πρόβλημα οξύνεται.

Και δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία. Αφορά τη διατροφική ασφάλεια με εγχώρια προϊόντα και την κτηνοτροφία όλης της Ελλάδας. Αφορά το μέλλον των υδροφόρων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα λαχανικά, τα φρούτα. Αφορά το εισόδημα των αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών.

Ούτε οι κίνδυνοι που περιγράφουμε αφορούν ένα πολύ μακρινό μέλλον. Φέτος, στην Ισπανία, στην περιοχή της Καταλονίας, όπου δεν γέμισαν οι ταμιευτήρες λόγω ξηρασίας, η τοπική διοίκηση προχώρησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 40% για την αγροτική παραγωγή και σε διακοπές υδροδότησης των λαϊκών νοικοκυριών για αρκετές ώρες κάθε μέρα. Οι συνέπειες θα είναι ευρύτερες αφού συνολικά φέτος στην Ισπανία λόγω ξηρασίας οι τιμές του ελαιόλαδου εκτινάχθηκαν κατά 60%.

Αλλά και οι λύσεις, τα άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί τουλάχιστον η σημερινή κατάσταση δεν είναι άγνωστα. Πρόκειται για την κατασκευή νέων έργων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, που αφορούν τη μεταφορά και τη διανομή νερού και τη δημιουργία πρόσθετων ταμιευτήρων στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (π.χ. στο Μουζάκι, στην Πύλη, στην Ελασσόνα).

Πρόκειται για τη γνωστή εκτροπή του Αχελώου που κατάντησε το "γεφύρι της Αρτας" της σύγχρονης Ιστορίας μας. Πρόκειται για ημιτελή έργα που παραμένουν πολλά χρόνια μετέωρα ενώ αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Εργα που απαξιώνονται και δημιουργούν, όσο μένουν έτσι, νέα περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους καταστροφών από πλημμύρες. Εργα πολλαπλά χρήσιμα, τόσο για την άρδευση όσο και για την ενεργειακή αξιοποίησή τους. Εμβληματικό είναι το παράδειγμα του φράγματος της Συκιάς και της σήραγγας μεταφοράς στον Αχελώο».

Κλείνοντας τόνισε ότι την ολοκληρωμένη λύση για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών φωτίζει το ανατρεπτικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Είμαστε καθημερινά μπροστά στον αγώνα για να σταματήσει το νερό να αποτελεί εμπόρευμα και να κατοχυρωθεί πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό, ως κοινωνικό δικαίωμα. Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για να σταματήσει να βρίσκεται το νερό στα χέρια Ανώνυμων Εταιρειών που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη:

-- Για να καταργηθούν οι "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-- Για πλήρη, σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις πάνω απ' τον πληθωρισμό, με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο.

-- Για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Αμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.

-- Κατάργηση του νέου νόμου και όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-- Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, να ολοκληρωθούν άμεσα τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, να δημιουργηθούν πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, καθώς και το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Για την Περιφέρεια και τους δήμους Κομοτηνής και Ιάσμου

Την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ) και τους δήμους Κομοτηνής και Ιάσμου έκανε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 28 Απρίλη.

Υποψήφιος περιφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ.

Υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής θα είναι ο Γιάννης Λεβέντης και υποψήφιος δήμαρχος Ιάσμου ο Παναγιώτης Σπορίκης.

Στην παρέμβασή του ο Δ. Κλάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εμπόδιο για να ζήσει ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καλύτερα από σήμερα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του τόπου του, είναι οι «πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, όλες διαχρονικά τις περιφερειακές αρχές που ως στόχο βάζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Επίσης, ανέφερε ότι ενώ αυτοί δαπανούν τεράστια ποσά για τις ανάγκες των ομίλων, δεν προχωρούν τα έργα που καλύπτουν τις ανάγκες του λαού, όπως αντιπλημμυρικά, έργα οδοποιίας, αντιπυρικά, έργα σχολικής στέγης και δομές Υγείας.

«Ο λαός της περιοχής έχει την ευκαιρία να μαυρίσει αυτούς που του μαυρίζουν τη ζωή και να κάνει πιο δυνατή την ίδια τη δύναμή του επιλέγοντας σε όλες τις κάλπες τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ», είπε, και πρόσθεσε: «Μαζί με την πάλη του, τους αγώνες του, να το πάρουμε αλλιώς, να ανοίξουμε τον δρόμο στην εξουσία των εργαζομένων, του λαού, γιατί εμείς αυτόν τον λαό και τη νεολαία της περιοχής μας τον έχουμε για πολύ περισσότερα από τη θέση του απλού ψηφοφόρου κάθε τέσσερα χρόνια, τον θέλουμε πρωταγωνιστή, διαμορφωτή και συμμέτοχο στη δική του εξουσία την οποία το Κόμμα μας θα στηρίξει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να επικρατήσει και να προκόψει.

Ταυτόχρονα η στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες είναι η μοναδική ψήφος που δεν θα πάει χαμένη, δεν θα την βρει απέναντί του και ενάντιά του ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Δεν θα μετανιώσει, δεν θα ψάχνει άλλα χέρια να κόψει την επομένη των εκλογών. Δεν θα την δώσει κάπου και θα τη βρει αλλού μετά από λίγο καιρό όπως συνηθίζεται πια στα άλλα κόμματα, μικρά ή μεγάλα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οσο κι αν προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβεται η συμφωνία με ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

«Οσο κι αν προσπαθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να χαράξει "διαχωριστικές γραμμές" από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνώριμες για τον λαό προεκλογικές "κορόνες" και αντιπαράθεση στα δευτερεύοντα, η συμφωνία του στα μεγάλα και σημαντικά δεν τον αφήνει».

Τα παραπάνω σχολιάζει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΕΠ ΑΜΘ) του ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στη Κομοτηνή το Σάββατο 29 Απρίλη, κάνοντας λόγο για «χιλιοειπωμένα περί αντίθεσης στην "αλαζονεία της εξουσίας και τον λαϊκισμό", που δεν μπόρεσαν να κρύψουν το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Τις δεσμεύσεις απέναντι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, στη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης"».

Οπως τονίζει η ΕΠ ΑΜΘ, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την προθυμία του να συνεχίσει στον ίδιο αυτό αντιλαϊκό δρόμο, με ξαναζεσταμένη σούπα την καλλιέργεια αυταπατών ότι όλα αυτά μπορούν να υπηρετηθούν και ταυτόχρονα να κερδίζουν όλοι, επιχειρηματικοί όμιλοι και λαός! Το δε μοντέλο της "δίκαιης δημοκρατικής μετάβασης που ακολουθούν όλα τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη", που επιθυμεί και για την Ελλάδα, είναι αυτό που κατεβάζει εκατομμύρια απεργούς και διαδηλωτές στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και αλλού τους τελευταίους μήνες».

Οσον αφορά τις «δεσμεύσεις» του Ν. Ανδρουλάκη για τη Θράκη, η ΕΠ ΑΜΘ σχολιάζει ότι μπορεί να τις αναζητήσει κανείς και στα περιβόητα πορίσματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

«Κατά τ' άλλα, μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κατέφυγε πολλές φορές στην επίκληση στο συναίσθημα, μιλώντας για την "ιστορική προσφορά της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο", στο τέλος όμως της ομιλίας του δεσμεύτηκε ότι "δεν θα προδώσουμε ποτέ ξανά την πίστη και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού"», συνεχίζει η ανακοίνωση, για να καταλήξει: «Ο λαός όμως δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη για τα προβλήματα των Ρομά

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των Ρομά την Πέμπτη 4 Μάη, στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στον 7ο όροφο.

Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής και Γιάννης Μάντζας.

Αλλαγή στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Καστοριά

Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ και προέβλεπαν την άρση κωλυμάτων που εμποδίζουν εργαζομένους στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου να είναι υποψήφιοι βουλευτές, η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου του Κόμματος είναι αναγκασμένη να αντικαταστήσει την υποψηφιότητα της Ελενας Βλάχου, ειδικευόμενης παιδιάτρου στο ΓΝ Καστοριάς. Τη θέση της στο ψηφοδέλτιο παίρνει η Σαλβαρίνα Αντωνία (Τόνια), 32 ετών, φιλόλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ