Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
«Ως εδώ! Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για νερό - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα»

Σε εκδήλωση της ΤΕ Καρδίτσας μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, η εκδήλωση με θέμα «Ως εδώ. Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για νερό - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας, και ο Νίκος Τέγος, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα, το πρόβλημα του νερού δεν είναι καινούργιο, είναι γνωστό και το συζητάμε πάνω από 30 χρόνια. Είναι γνωστό το υδατικό έλλειμμα της περιοχής, δηλαδή ότι οι ποσότητες νερού που αντλούνται ξεπερνούν τη δυνατότητα της φύσης να τις αντικαταστήσει. Ηδη απ' το 2017 είχε εντοπιστεί έλλειμμα 3 δισ. κυβικών ετησίως και 600 εκατ. κυβικών νερού για την άρδευση. Με άλλα λόγια, αν αποφασίζαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το νερό της Θεσσαλίας, θα έπρεπε να μειώσουμε την αρδευόμενη έκταση από 2,5 εκατ. στρέμματα σε 1,5 εκατ. στρέμματα.

Γνωστοί είναι οι κίνδυνοι της ξηρασίας και των πλημμυρών, γνωστή η κατάσταση του Πηνειού κάθε καλοκαίρι, γνωστή και η υπερβολική άντληση νερού απ' τους υπόγειους υδροφορείς, απ' τα μόνιμα αποθέματά τους, που δεν ανανεώνονται.


Στη Θεσσαλία έχουμε συνολικά, με τα επίσημα στοιχεία, 21.894 γεωτρήσεις και στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας 6.312. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερες. Οι γεωτρήσεις πηγαίνουν πιο βαθιά και το πρόβλημα οξύνεται.

Και δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία. Αφορά τη διατροφική ασφάλεια με εγχώρια προϊόντα και την κτηνοτροφία όλης της Ελλάδας. Αφορά το μέλλον των υδροφόρων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα λαχανικά, τα φρούτα. Αφορά το εισόδημα των αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών.

Ούτε οι κίνδυνοι που περιγράφουμε αφορούν ένα πολύ μακρινό μέλλον. Φέτος, στην Ισπανία, στην περιοχή της Καταλονίας, όπου δεν γέμισαν οι ταμιευτήρες λόγω ξηρασίας, η τοπική διοίκηση προχώρησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 40% για την αγροτική παραγωγή και σε διακοπές υδροδότησης των λαϊκών νοικοκυριών για αρκετές ώρες κάθε μέρα. Οι συνέπειες θα είναι ευρύτερες αφού συνολικά φέτος στην Ισπανία λόγω ξηρασίας οι τιμές του ελαιόλαδου εκτινάχθηκαν κατά 60%.

Αλλά και οι λύσεις, τα άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί τουλάχιστον η σημερινή κατάσταση δεν είναι άγνωστα. Πρόκειται για την κατασκευή νέων έργων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, που αφορούν τη μεταφορά και τη διανομή νερού και τη δημιουργία πρόσθετων ταμιευτήρων στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (π.χ. στο Μουζάκι, στην Πύλη, στην Ελασσόνα).

Πρόκειται για τη γνωστή εκτροπή του Αχελώου που κατάντησε το "γεφύρι της Αρτας" της σύγχρονης Ιστορίας μας. Πρόκειται για ημιτελή έργα που παραμένουν πολλά χρόνια μετέωρα ενώ αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Εργα που απαξιώνονται και δημιουργούν, όσο μένουν έτσι, νέα περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους καταστροφών από πλημμύρες. Εργα πολλαπλά χρήσιμα, τόσο για την άρδευση όσο και για την ενεργειακή αξιοποίησή τους. Εμβληματικό είναι το παράδειγμα του φράγματος της Συκιάς και της σήραγγας μεταφοράς στον Αχελώο».

Κλείνοντας τόνισε ότι την ολοκληρωμένη λύση για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών φωτίζει το ανατρεπτικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Είμαστε καθημερινά μπροστά στον αγώνα για να σταματήσει το νερό να αποτελεί εμπόρευμα και να κατοχυρωθεί πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό, ως κοινωνικό δικαίωμα. Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για να σταματήσει να βρίσκεται το νερό στα χέρια Ανώνυμων Εταιρειών που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη:

-- Για να καταργηθούν οι "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-- Για πλήρη, σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις πάνω απ' τον πληθωρισμό, με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο.

-- Για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Αμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.

-- Κατάργηση του νέου νόμου και όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-- Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, να ολοκληρωθούν άμεσα τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, να δημιουργηθούν πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, καθώς και το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ