ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Να μην εγκατασταθεί στη Φοινικιά αποθήκη υγραερίου

Ψήφισμα για να μην εγκατασταθεί σε κατοικημένη περιοχή στη Φοινικιά υπαίθρια αποθήκη φιαλών υγραερίου, δηλαδή επιχείρηση υψηλής επικινδυνότητας για την πρόκληση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 4 Μάη, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής που έκαναν παρέμβαση στο Συμβούλιο.

«"Φωνάζει" ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στη Φοινικιά Ηρακλείου με την εγκατάσταση της συγκεκριμένης επιχείρησης, είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, με πολλές εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής (5 - 10 μέτρα) και μεταξύ τους και από τις κατοικίες».

Στην ίδια κατεύθυνση με τους κατοίκους, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για «να ακυρωθεί η άδεια εγκατάστασης της επιχείρησης αποθήκευσης υγραερίου σε κατοικημένη περιοχή. Να γίνει αναθεώρηση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Μέτρα πρόληψης και ενίσχυση των υποδομών αντιμετώπισης ατυχήματος στη βιοτεχνική περιοχή της Φοινικιάς».

Ομως, και σε αυτήν την περίπτωση η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έβαλε μπροστά ως άλλοθι «το νομοθετικό πλαίσιο» το οποίο εφαρμόζει, επιβεβαιώνοντας αυτό που λέει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ότι η Περιφέρεια, ως τοπικό κράτος, υλοποιεί και εξειδικεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κάθε κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έβαλε τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων στη ζυγαριά της «νομιμότητας» του εχθρικού για τον λαό κράτους. Με το «ναι μεν η ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και η τήρηση της νομιμότητας», η πλειοψηφία πήρε μια μεσοβέζικη απόφαση, προκαλώντας τη δίκαιη οργή των κατοίκων.

«Και σε αυτήν την περίπτωση "Μόνοι τους και όλοι μας"!

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους που αγωνιούν και καλούμε τον λαό της περιοχής να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής. Δεν παζαρεύουμε τη ζωή των κατοίκων της Φοινικιάς και την ασφάλειά τους για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Η όποια νόμιμη έγκριση της επένδυσης δεν μπορεί να αναιρέσει τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν. Μοναδικός νόμος πρέπει να είναι η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, των οικογενειών και της περιουσίας τους».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Α. ΚΑΜΠΑΝΟΥ
Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων

Eurokinissi Sports

Με τις απολογίες των τελευταίων κατηγορουμένων συνεχίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, φιλάθλου του Αρη, από χούλιγκανς του ΠΑΟΚ.

Ο 10ος κατηγορούμενος, 22 χρόνων, είπε ότι έχει μετανιώσει που συμμετείχε στην επίθεση και ότι ζητάει συγγνώμη, αλλά αυτή «δεν φέρνει πίσω το παλικάρι» όπως είπε. Ηταν αυτός που πήρε ένα δρεπάνι από τον Σύνδεσμο, όπως είπε για να ...προστατευτεί και χτύπησε ένα από τα παιδιά στον γλουτό, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν χτύπησε τον Αλκη. Νωρίτερα αναφέρθηκε στην επίθεση με οπαδικά κίνητρα από την οποία απέκτησε πρόβλημα στο μάτι.

Ο 11ος κατηγορούμενος ξεκίνησε λέγοντας πως έχει μετανιώσει που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Αλκη. «Δεν το σκέφτηκα ότι θα προκαλέσω κάτι σοβαρό. Ηταν λάθος μου που χτύπησα και ζητάω συγγνώμη. Δεν έπρεπε να πάω καθόλου εκεί πέρα». Ισχυρίστηκε πως χτύπησε με το στειλιάρι που είχε μόνο τον φίλο του Αλκη δυο - τρεις φορές στο κεφάλι και δεν είδε ποιος χτύπησε τον Αλκη.

Ο 12ος κατηγορούμενος, 23 χρονών, που είναι ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης, ισχυρίστηκε ότι δεν κατέβηκε καθόλου από το αυτοκίνητό του, ενώ τα όπλα είπε ότι δεν τα είχε δει από την αρχή και νόμιζε ότι θα γινόταν σύγκρουση μόνο με τα χέρια. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Ιούνη, ενώ έως τώρα γίνεται φανερό ότι την ευθύνη για τη δολοφονία επιχειρείται να αναλάβει ένας μόνο εκ των κατηγορουμένων και οι άλλοι έχουν τη γραμμή ότι δεν είδαν τι ακριβώς έγινε.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Προθεσμία για τις 26 Μαΐου πήραν στελέχη του ΟΣΕ

Στον εφέτη ανακριτή στη Λάρισα παρουσιάστηκαν χτες ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπ. Κλέαρχος Πατέρας, ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και νυν μέλος του ΔΣ, Α. Κοτταράς, και η διευθύντρια προσωπικού του ΟΣΕ, Στ. Κολιοπούλου, μετά τη δίωξη που άσκησε σε βάρος τους για παράβαση καθήκοντος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας σχετικά με την έγκριση της μετάταξης του 59χρονου σταθμάρχη, παρότι δεν πληρούσε το ηλιακό όριο. Και οι τρεις ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν στον ανακριτή, με ημερομηνία απολογίας την 26η Μαΐου.

Η διαδικασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς, που επιχειρείται από την κυβέρνηση να περιοριστεί στις ευθύνες ατόμων - υπαλλήλων, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης των σύγχρονων μέσων ασφαλείας στα τρένα που θεωρούνται κόστος για την κερδοφορία των καπιταλιστών, πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται ακόμα το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων για τη λειτουργία ή μη της τηλεδιοίκησης και τον ρόλο που έπαιξε στη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 57 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση έδωσε εντολή για να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από δύο τεχνικούς υπαλλήλους της ιταλικής εταιρείας «Hitachi Rail SpA».

Παράλληλα ζήτησε τη διενέργεια ψηφιακής αναπαράστασης της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών από πραγματογνώμονα κινηματογραφιστή, που θα συνεργαστεί με τους ήδη διορισθέντες πραγματογνώμονες μηχανικούς.

Να σημειωθεί πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παρουσιαστούν στοιχεία από την πλευρά των εμπειρογνωμόνων σχετικά με το πού ακριβώς έχασαν τη ζωή τους τα 57 θύματα της τραγωδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεκαπέντε νεκροί υπάρχουν στο πρώτο βαγόνι και έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν 20 νεκροί στο κυλικείο του τρένου που έχουν καεί.

Αύριο το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Π. Τρουλλινό

Αύριο Σάββατο στις 10 π.μ., στον υπαίθριο χώρο του πρώην δημαρχείου Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου), θα πραγματοποιηθεί η αποχαιρετιστήρια τελετή στη μνήμη του συντρόφου Παναγιώτη Τρουλλινού, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή στο Οσλο Νορβηγίας.

Σήμερα η συναυλία για το νερό

Συναυλία με σύνθημα «Πάρε το νερό στα χέρια σου» διοργανώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ., στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

ENΙAIOΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ανάκληση επικίνδυνου ταψιού

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απαίτησε την άμεση ανάκληση αντικολλητικού ταψιού από την αγορά, μετά τη διερεύνηση αναφοράς καταναλωτή ότι υπήρχε εκτεταμένη αλλοίωση του επιχρίσματος της εσωτερικής επιφάνειάς του, με αποτέλεσμα να ξεκολλάει και να μεταφέρεται στα τρόφιμα. Πρόκειται για αντικολλητικό ταψί διαστάσεων 45,5 x 30,5 x 7 cm και Lot No: B65AM2140-3, προέλευσης Κίνας, το οποίο διανέμεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «JUMBO ΑΕΕ».

Καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.

ΕΒΡΟΣ
Νέα διάσωση μεταναστών από νησίδα του ποταμού

Δεκαεφτά μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν τις πρωινές ώρες της Τρίτης από νησίδα του ποταμού Εβρου σε επιχείρηση της αστυνομίας, με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ. Στο σημείο βρέθηκαν και αξιωματούχοι της Frontex.

Συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν ύστερα από σχετική ενημέρωση ΜΚΟ, σε σημείο κοντά στο Πύθιο, όπου τους είχε εγκαταλείψει διακινητής αφού πρώτα τους μετέφερε από την τουρκική πλευρά των συνόρων με βάρκα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται, σύμφωνα με την αστυνομία, για 7 άντρες, 2 γυναίκες και 8 ανήλικους, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Μάη είχε πραγματοποιηθεί στην ίδια περιοχή αντίστοιχη επιχείρηση για τη διάσωση ακόμα 39 προσφύγων και μεταναστών που είχαν επίσης εγκαταλειφθεί σε νησίδα του Εβρου από διακινητή.

Η πολιτική της καταστολής, των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων, που εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, οδηγεί σταθερά τους κατατρεγμένους στα νύχια των κυκλωμάτων διακινητών, με τραγικά αποτελέσματα για τους ίδιους. Μάλιστα, καθώς η στάθμη του ποταμού κατεβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, διευκολύνονται τα περάσματα για τους διακινητές.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια στον σύντροφο Βαγγέλη Μαρούπα

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ, για τον θάνατο του πατέρα του, Νίκου, συνταξιούχου ναυτεργάτη - ηλεκτρολόγου και σταθερού οπαδού του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν επίσης οι Τομεακές Επιτροπές Σάμου και Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, καθώς και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα νησιά.

Σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειας, η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ