ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Μόνο το ΚΚΕ δεσμεύεται να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν την επόμενη ημέρα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χτες το απόγευμα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα, η οποία μεταφέρθηκε εκεί λόγω καιρικών συνθηκών.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής Κοζάνης του ΚΚΕ, Σταύρος Μωυσιάδης. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ακόμα η Φωτεινή Δημαράκη και η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφιες βουλευτές Κοζάνης του ΚΚΕ, όπως και η Μαρία Βογιατζή, υποψήφια βουλευτής Φλώρινας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μάκης Παπαδόπουλος στάθηκε στις κοινές δεσμεύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, των αστικών κομμάτων απέναντι στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, που μετατρέπει την Ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και προωθεί την απολιγνιτοποίηση, με οδυνηρές συνέπειες για τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας, και τόνισε:

«Μπορούμε και πρέπει να καταδικάσουμε όσους κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, όλους αυτούς που δεσμεύονται να συνεχίσουν την επόμενη μέρα στις ίδιες ράγες, οι οποίες μας έχουν φέρει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Μπορούμε να ενισχύσουμε όσο πιο πολύ γίνεται το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που δεσμεύεται να σταθεί απέναντι, να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν την επόμενη μέρα, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί».

Στον χαιρετισμό του, ο Σταύρος Μωυσιάδης σημείωσε πως «εμείς οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια έχουμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε το ΚΚΕ, μιας και νιώθουμε στο πετσί μας τι πάει να πει "απελευθέρωση" του κλάδου. Αν κοιτάξουμε λίγο πίσω, θα θυμηθούμε τι μας έλεγαν οι χειροκροτητές της "απελευθέρωσης" του κλάδου, ότι δηλαδή θα έχουμε φθηνή Ενέργεια, καλύτερους μισθούς, και μάλιστα οι παρατάξεις τους στο συνδικάτο καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μετοχές στη διαδικασία της μετοχοποίησης της ΔΕΗ για να "γίνουν πλούσιοι".

Ως ΚΚΕ είμαστε το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στην πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ήταν Οδηγία της ΕΕ και στη χώρα μας ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Συνασπισμό, το πρόπλασμα του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Η ερήμωση του τόπου αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης η ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καστοριάς, λόγω καιρικών συνθηκών, και χαιρέτισε επίσης ο υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς του ΚΚΕ, Γιώργος Τίγκας.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Χριστάνης μεταξύ άλλων στάθηκε στο ζωντανό παράδειγμα της περιοχής, που δείχνει το πώς η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με την ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων, αυτό του κλάδου της γούνας, όπου ο περιβόητος εξαγωγικός προσανατολισμός οδήγησε σε χρέη για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και μαζικά λουκέτα, όπως και μαζική ανεργία για τους εργαζόμενους του κλάδου, ενώ η κυβέρνηση έχει σταθερή πολιτική στήριξης των γουνοβιομηχάνων.

Ακόμα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής προσφέρεται για να βγουν μια σειρά συμπεράσματα, ιδιαίτερα κρίσιμα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για πάρα πολλά νέα ζευγάρια.

«Η μείωση των γεννήσεων, τα προβλήματα στο δημογραφικό, η ερήμωση της υπαίθρου, κυρίως των χωριών, δεν είναι φυσικά φαινόμενα, ούτε μοιραία.

Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, που εφαρμόστηκαν από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις διαχρονικά και οδήγησαν από τη μια στην τρομερή εργασιακή ανασφάλεια, την προοπτική γενικά στη ζωή των νέων, και από την άλλη υποβάθμισαν σταδιακά και απόλυτα συνειδητά σημαντικές πλευρές για τις ζωές των οικογενειών της υπαίθρου. Τέτοιες είναι η πρόσβαση σε σύγχρονες δομές Υγείας, σε δημόσιες αθλητικές δομές, στον πολιτισμό και συνολικότερα σε ζητήματα που επιδρούν καθοριστικά στην ποιότητα της ζωής».

Κλείνοντας, ο Νίκος Χριστάνης τόνισε πως στο σήμερα οι εξελίξεις θέτουν το πραγματικό δίλημμα «ή θα είναι δυνατός ο λαός ή θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση και ο λαός αδύναμος». «Μπροστά στη δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, τη διαφορά υπέρ του λαού μπορεί να την κάνει μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ σημαίνει περισσότερη δύναμη για να ακούγονται η φωνή και τα προβλήματα του λαού, περισσότεροι μαχητικοί συμπαραστάτες στον αγώνα για το δίκιο, για να μπαίνουν εμπόδια», σημείωσε.

Οι Ρομά να δυναμώσουν το ΚΚΕ ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό

Περιοδείες σε Λάρισα και Μαγνησία

Περιοδεία σε Λάρισα και Μαγνησία πραγματοποίησε ο Γιάννης Μάντζας, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ και επιστημονικός συνεργάτης της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ».

Μαζί με τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, βρέθηκαν στα νταμάρια της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, όπου χιλιάδες Ρομά διαβιούν μέσα σε άθλιες συνθήκες.

Από τα κυριότερα προβλήματα που αναδείχτηκαν ήταν η περιθωριοποίηση, η υψηλή ανεργία, η μη αδειοδότηση των περισσότερων πλανόδιων μικροπωλητών, η σχολική διαρροή, οι δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, συνολικά τα εμπόδια που υπάρχουν για την κοινωνική τους ένταξη, για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα. Επιπλέον αναδείχτηκε η υποβάθμιση της συνοικίας, με τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου να έχουν ελλιπή παρουσία.

Την Παρασκευή, ο Γιάννης Μάντζας, μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στη Μαγνησία, Βασίλη Μεταξά, Γιάννα Παπαδημητρίου, Αποστόλη Ριζόπουλο, επισκέφτηκαν τους οικισμούς Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγία Παρασκευή Βόλου, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου και τα Κέντρα Κοινότητας Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγ. Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναδείχτηκε ότι στους οικισμούς επικρατούν απάνθρωπες, επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης. Ενδεικτικά, στον καταυλισμό του Ξηριά, ενήλικες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε καιρικά φαινόμενα, ασθένειες, χωρίς απολύτως καμία πρόσβαση ούτε στα βασικά αγαθά. Διαβιούν σε προσωρινές κατασκευές, χωρίς καμία υποδομή αλλά και χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές και φορείς.

Αντίστοιχα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο αναδείχτηκαν η απουσία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η γκετοποίηση, η έλλειψη υποστήριξης των παιδιών που προέρχονται από περιβάλλοντα αναλφαβητισμού κ.ά., δεν αντιμετωπίζουν τις αυξημένες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών Ρομά.

Στα Κέντρα Κοινότητας Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγ. Παρασκευή συζήτησαν με τους εργαζόμενους, οι οποίοι επισήμαναν τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και το αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και των ίδιων των δομών, δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης.

Σε όλες τις περιοδείες ο Γιάννης Μάντζας και οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν τους Ρομά να μη συμβιβαστούν με το περιθώριο όπου τους έχουν καταδικάσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Να σκεφτούν ποιοι ευθύνονται για τη διαιώνιση των καταυλισμών, τη διαβίωση σε οικισμούς με κυρίαρχη την έλλειψη υποδομών, την πολύπλευρη περιθωριοποίηση.

Κάλεσαν τους κατοίκους να δυναμώσουν το ΚΚΕ που στηρίζει τις διεκδικήσεις τους, που παλεύει για την ουσιαστική και οριστική ένταξη των Ρομά. Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «το ΚΚΕ πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναδείξει ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τους Ρομά ως εξιλαστήριο θύμα για κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, για να κρύβεται εντέλει η δική τους ευθύνη για την ύπαρξη και διαιώνιση αυτών των προβλημάτων. Στοχοποιούν και δείχνουν κυριολεκτικά με το δάχτυλο τους Ρομά, για να απαλλαγούν οι ίδιοι από το πολιτικό κόστος. Την ίδια στιγμή, είναι η δική τους πολιτική που τους διατηρεί στο περιθώριο, τους γκετοποιεί, ενώ μόνιμο συστατικό στοιχείο της κρατικής πολιτικής είναι η καταστολή. Αντίθετα το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν διαχωρίζει την κοινότητα των Ρομά από την υπόλοιπη κοινωνία, που αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές και διεκδικεί, με ευθύνη του κράτους, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά».

Για την προστασία του περιβάλλοντος

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του δημαρχείου Σουφλίου εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, τα κέρδη τους απέναντι από τις ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, δασολόγος και επικεφαλής του Τμήματος για το Περιβάλλον της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα χαιρετίσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Σύσκεψη αύριο στην ΕΣΗΕΑ

Αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. οι ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», «902.gr» και ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα 3ου ορόφου, Ακαδημίας 20). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ