ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Σύμφωνο Σταθερότητας»: Απέναντι στον «στενό κορσέ» τους δυνατό ΚΚΕ

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:

«Ενα αντιλαϊκό πολυεργαλείο ενεργοποιείται σε βάρος του λαού από οποιαδήποτε κυβέρνηση της επόμενης μέρας. Επαναφέρεται το "Σύμφωνο Σταθερότητας" σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη λεγόμενη "πράσινη μετάβαση".

Π.χ. στην Ελλάδα είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα με προαπαιτούμενα αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ή μηχανισμούς. Για το παραμικρό που θα εμφανίζεται ως μόνιμη "παροχή" στον λαό θα πρέπει να το αντισταθμίζουν με ισόποση αύξηση της φορολογίας από το μενού των άγριων "πράσινων" φόρων του "Fit for 55" που ψήφισαν όλοι τους εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή με αυξήσεις στα καύσιμα αυτοκινήτου, στην αναβάθμιση κτιρίων, ακόμα πιο τσουχτερά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή με περικοπές κρατικών δαπανών.

Ολες οι "εξοικονομήσεις" που ο λαός θα πληρώνει από τους διαλυμένους μισθούς του θα ταΐζουν τις αποπληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης, του πακτωλού που ξεκοκαλίζουν οι μεγάλοι όμιλοι και θα πριμοδοτούν τη λεγόμενη "πολεμική οικονομία" του ιμπεριαλιστικού σφαγείου στην Ουκρανία.

Απέναντι στον νέο "κορσέ" που θα φορέσει στον λαό η όποια δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση ο λαός μπορεί να τους αντιμετωπίσει μόνο με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Θα σπάσει αυγά» για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων

Για ένα ακόμα πιο «αποτελεσματικό» κράτος, που θα στέκεται ακόμα πιο εχθρικά απέναντι στον λαό, δεσμεύτηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του σε Τρίκαλα και Βόλο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα «συγκρουστούμε» και θα «σπάσει αυγά», για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Και, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεσμεύεται να τα δώσει όλα για την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις τους, καταθέτει νέες «ευφάνταστες» προτάσεις για την περαιτέρω αντιδραστική θωράκιση του κράτους. Για παράδειγμα, δίνοντας συνέχεια στην κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα «κοστολογημένα» προγράμματά τους και με το βλέμμα στραμμένο στο πώς θα «κοντύνουν» τις δίκαιες λαϊκές διεκδικήσεις, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Α. Σκέρτσος, πρότεινε η επόμενη Βουλή να ψηφίσει νόμο «που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα»!

Ενώ, δείχνοντας «έτοιμος» να πιάσει το νήμα της βαθιάς εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και των παζαριών στα Ελληνοτουρκικά, ζήτησε «σταθερή κυβέρνηση», επικαλούμενος τον «τουρκικό αναθεωρητισμό» και παρουσιάζοντας ως «δυνατό χαρτί» τις «συμμαχίες», δηλαδή τους εταίρους των ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΑΤΟ, ΕΕ), που δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην ομιλία του στα Τρίκαλα ξεχώρισε τις επενδύσεις στην «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ΑΠΕ και τονίζοντας ότι «η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η επιτάχυνση της «πράσινης» ανάπτυξης θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, όταν είναι γνωστό ότι οι αγρότες, όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, πληρώνουν ακριβώς αυτά τα σχέδια της ενεργειακής μετάβασης. Μόνο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Στο ίδιο μοτίβο υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε-65 θα βγάλει τα Τρίκαλα από την «απομόνωση», την ίδια στιγμή που ο λαός θα χρεωθεί για να τον χρησιμοποιεί τόσο με τα δισ. με τα οποία μπουκώνονται οι κατασκευαστικοί όμιλοι όσο και με τα πανάκριβα διόδια που θα λειτουργήσουν (μέχρι στιγμής 2 κεντρικοί σταθμοί κόστους 3,05 ευρώ και 1,75 ευρώ και 2 πλευρικοί κόστους 1,75 και 1,05 ευρώ) μέχρι το 2038!

Εκεί που ο πρωθυπουργός το τερμάτισε, ήταν όταν αναφέρθηκε στον «Ιανό» , λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχουν προληπτικά έργα για τις φυσικές καταστροφές. Κι αυτό όταν ο λαός των Τρικάλων είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το γεγονός ότι τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα για το κράτος, αφού μπαίνουν στο εγκληματικό «ζύγι» κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Η ειρωνεία είναι ότι μόλις πριν από 9 μέρες μια μικρή νεροποντή στα Τρίκαλα αποδείχθηκε ικανή να πλημμυρίσει δρόμους, σπίτια, καταστήματα, μέχρι και το νοσοκομείο!

«Τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει πολύ καλή ποιότητα ζωής και μπορούν να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες που αναζητούν ποιότητα ζωής», άλλος ένας από τους ισχυρισμούς του Κυρ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έχει συρρικνωθεί λειτουργικά με συγχωνεύσεις κλινικών και σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ κλειστές παραμένουν μια σειρά από κλινικές εδώ και χρόνια. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα Κέντρα Υγείας, αφού στη Δυτική Θεσσαλία υπάρχουν μόνο ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος για σχεδόν 140.000 πληθυσμό!

Αλλά και τα ...καλά σχολεία για τα οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, είναι αυτά στα οποία κάθε τόσο πέφτουν βροχή οι σοβάδες, όπως πρόσφατα το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, ή είναι αθωράκιστα από τους σεισμούς. Ενδεικτικά, από τα 117 σχολικά κτίρια που λειτουργούν, τα 45 έχουν κατασκευασθεί πριν το 1985, 25 σχολεία έχουν ηλικία 50 ετών και άνω. Υπάρχουν σχολεία που χτίστηκαν το 1950, το 1934, ακόμα και το 1874 (!) χωρίς να έχουν υποβληθεί ποτέ σε ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ξανά στον τόπο του «εγκλήματος» σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών

Στον τόπο ενός απ' τα πολλά «εγκλήματα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, επέστρεψε ο Αλ. Τσίπρας, σε μια ακόμα προσπάθεια εμπαιγμού του αγροτικού κόσμου, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις.

Μιλώντας στη Λάρισα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα που έχει στραγγίξει το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών λόγω της απελευθέρωσης και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που φέρουν και τη σφραγίδα της κυβέρνησής του. Ετσι σαν «παρηγοριά στον άρρωστο» μοίρασε δεσμεύσεις για «ουσιαστικές μειώσεις» και «πλαφόν» στο αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα. Από κοντά και κάτι υποσχέσεις για το αγροτικό πετρέλαιο, με τους αγρότες να ματώνουν εδώ και χρόνια αφού με το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό είχε κοπεί, βυθίζοντάς τους στην απόγνωση. Μια απόγνωση που μεγαλώνει από τις χαμηλές τιμές που καθορίζει η ελεύθερη αγορά αλλά και από τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αδιαφορία. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε, για παράδειγμα, για τον ΕΛΓΑ, ο αντιδραστικός κανονισμός του οποίου υπάρχει από το 2011, και έμεινε άθικτος από όλες τις κυβερνήσεις.

Με το βλέμμα στην επόμενη κυβέρνηση απηύθυνε ξανά κάλεσμα συνεργασίας στον Ν. Ανδρουλάκη, με αναπτερωμένες ελπίδες αποδοχής του μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο ντιμπέιτ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μια συνεργασία που άλλωστε σε τοπικό επίπεδο έχει ήδη επιτευχθεί καθώς το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑίο δήμαρχο Λάρισας.

ΤτΕ
Σήμα πλειστηριασμών για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα»

Προς επιτάχυνση των πλειστηριασμών και ενίσχυση των εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, δείχνει η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ως «αντίδοτο» στους «αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», μεταξύ άλλων και από την εκτόξευση των επιτοκίων που οδηγούν και σε νέα φουρνιά «κόκκινων δανείων». Αυτά κι ενώ χαιρετίζει την τεράστια κερδοφορία που είχαν την περασμένη χρονιά οι τραπεζικοί όμιλοι στη χώρα και εκτιμάει πως φέτος θα σπάσουν και νέο ρεκόρ εσόδων, σε μεγάλο βαθμό και λόγω της εκτόξευσης των επιτοκίων και του «στραγγίσματος» των λαϊκών νοικοκυριών που πληρώνουν 3 και 4 δόσεις παραπάνω το χρόνο, επιβεβαιώνοντας πως το φάρμακο για τη μια αρρώστια του σάπιου συστήματος, είναι «φαρμάκι» για την άλλη, με τον λαό να πληρώνει είτε έτσι είτε αλλιώς.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η ΤτΕ «η συμβολή της μεταστροφής της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, με την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, στην ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών αναμένεται βραχυπρόθεσμα να είναι σημαντική. Ωστόσο, η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών με τη διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά και ορισμένων επιχειρήσεων, με την αύξηση του κόστους λειτουργίας και χρηματοδότησης, ενδέχεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει στη δημιουργία νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, γεγονός που θα επηρεάσει εκ νέου την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών».

Και καλεί σε επιτάχυνση της επέλασης στα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων (Δεκέμβριος 2022 - 8,7%), να «συγκλίνει» με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ενώ δίνοντας και το περίγραμμα των όσων βρίσκονται μπροστά και ετοιμάζονται να φορτώσουν πάλι στον λαό σημειώνει πως «η εν δυνάμει ενίσχυση των γεωπολιτικών κινδύνων, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλό επίπεδο, οι σταδιακά διαμορφούμενες ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) (...) αλλά και ο κίνδυνος εμφάνισης νέων εξωγενών αναταράξεων στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, συνθέτουν και καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο το ευμετάβλητο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον». Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αναταράξεις στα τραπεζικά συστήματα των ΗΠΑ και της Ελβετίας καθιστούν αναγκαία την εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και πως υπογραμμίζουν την «ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης» σε επίπεδο ΕΕ, που σηματοδοτεί νέα μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών.

Εξάλλου, η έκθεση σημειώνει πως «είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία» όπως και ότι «θα πρέπει δηλαδή να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" μέσω της αξιοποίησης των πόρων του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», στο υπερμνημόνιο δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε όπως λέει «να στηριχτούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα αυτές που συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη».

Πολλή φαγούρα

«Ο κ. Κουτσούμπας εμφανίστηκε χθες σαν τσοπάνης. Εμείς έχουμε να του πούμε ότι οι αριστεροί πολίτες, οι κομμουνιστές, δεν είναι πρόβατα και κατανοούν ότι το δίλημμα της κάλπης είναι αν θα έχουμε μία αριστερή κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει τα εργασιακά δικαιώματα που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα επιτρέψει να συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση το δρόμο της». Τα παραπάνω λόγια του Αλ. Τσίπρα, χτες, από τη Λάρισα, δείχνουν τη ...φαγούρα που τους ταλαιπωρεί εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές. Δεν λέμε, δικαίωμά τους να «ξύνονται στην γκλίτσα», αλλά καρφώνονται και εκτίθενται ολοένα και πιο πολύ σε προοδευτικούς και αριστερούς ανθρώπους που τους γυρνάνε την πλάτη. Αυτό είναι και το άγχος τους: Πώς θα αντιμετωπίσουν όσους τους πήραν χαμπάρι και τους εγκαταλείπουν, προσεγγίζοντας με τιμιότητα το ΚΚΕ. Τον φόβο του ...τσοπάνη τον έχουν σίγουρα κι αυτό δεν κρύβεται. Οσο για τις υπόλοιπες χυδαιότητες, πραγματικά δεν ξέρουμε ποιος γελάει πιο πολύ όταν ακούει για «αριστερή κυβέρνηση» και «εργασιακά δικαιώματα»: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, ο Αντώναρος ή ...ο Σολτς;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ