ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
Σελ. /48
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μήνυμα ανάτασης για τη νεολαία «μια ανάσα» πριν από τις βουλευτικές εκλογές

Πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με ποσοστό 35,04%

RIZOSPASTIS

Μήνυμα ανάτασης για τη νεολαία ήταν αυτό που έστειλαν οι φοιτητικές εκλογές που έγιναν την περασμένη Τετάρτη στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων της χώρας. Οι φοιτητές έδωσαν για άλλη μια χρονιά την πρωτιά στην «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές, με 19.632 ψήφους πανελλαδικά και ποσοστό 35,04%, το μεγαλύτερό της μέχρι τώρα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και κάθε λογής «σωτήρων» που θεωρούν ότι έχουν «στο τσεπάκι» τη νεολαία.

Θυμίζουμε ότι η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είχε αναδειχθεί και πέρσι πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, «γκρεμίζοντας» τη ΔΑΠ που έβγαινε πρώτη για 35 χρόνια. Το περσινό μεγάλο βήμα φέτος επαναλήφθηκε ακόμα μεγαλύτερο, καθώς στις εκλογές σημειώθηκε και αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών, ψήφισαν σχεδόν 58.000 φοιτητές, ενώ η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατάφερε να αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης της συμμετοχής και να έχει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις παρατάξεις. Και αυτό το ηχηρό μήνυμα των φοιτητών, που επέλεξαν εκπροσώπους για συλλόγους μαχητικούς και διεκδικητικούς, στην πρώτη γραμμή, για τα δικά τους δικαιώματα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς αποστέλλεται προς πάσα κατεύθυνση δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, από τη μεγαλύτερη κάλπη της νεολαίας πανελλαδικά.

Η «Πανσπουδαστική» κατέγραψε πολλές πρωτιές και αυτοδυναμίες σε φοιτητικούς συλλόγους, ενώ είναι πρώτη δύναμη στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 14 Ιδρυμάτων: ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο, Γεωπονικό, ΠαΔΑ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΚΤ, ΔΙΠΑΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτωτική τάση στα ποσοστά τους, άνοδο σημείωσαν τα σχήματα των ΕΑΑΚ που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ το Δίκτυο του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε σταθερότητα στα πολύ χαμηλά ποσοστά του.

Αφού έγινε γνωστή η νίκη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές, συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν στην ΚΝΕ η ΕΔΟΝ, η Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας και η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Συρίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών από μεγάλες πόλεις και ιδρύματα της χώρας. Πρόκειται για πίνακες με συγκεντρωτικά αποτελέσματα, από τα έγκυρα αποτελέσματα που συνυπογράφουν οι εφορευτικές επιτροπές σε κάθε σύλλογο.

Αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα στο σύνολο των φοιτητικών συλλόγων και των ιδρυμάτων βρίσκονται στο site: http://www.pksekloges.gr/foititikes-23/.

Στον πίνακα αποτυπώνονται τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στους Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας, έτσι όπως υπογράφονται από τις εφορευτικές επιτροπές.

Παράλληλα, παρουσιάζεται το αποτέλεσμα των εκλογών του 2022 στους αντίστοιχους Συλλόγους.

Οσον αφορά τις παρατάξεις, καταγράφονται με σειρά: η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΠΑΣΠ, η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ που συγκεντρώνει τα σχήματα που στηρίζονται από ΜέΡΑ25 - ΛΑΕ, η ΕΑΑΚ που συγκεντρώνει σχήματα που στηρίζονται από το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις, το Δίκτυο που αποτελεί την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (μετονομασία του BLOCO) και τέλος στα «Λοιπά» καταγράφονται διάφορες παρατάξεις ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εκλογές.

Στον συνολικό αριθμό των Συλλόγων δεν συμπεριλαμβάνονται 6 Σύλλογοι όπου δεν έγιναν εκλογές (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Ψυχολογίας Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Θεάτρου ΑΠΘ, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΕΛΜΕΠΑ, Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ενδυσης ΔΙΠΑΕ).

Ακόμα, στους Συλλόγους Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικού και Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, στον Σύλλογο της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Σερρών του ΔΙΠΑΕ, στον Σύλλογο της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στον Σύλλογο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ) του ΕΚΠΑ, δεν μπορεί λόγω νοθείας και αλλοίωσης της διαδικασίας να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα - οι εκλογές είναι άκυρες σε αυτούς τους Συλλόγους.

Επιπλέον, στον Σύλλογο Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Παν. Πελοποννήσου έγιναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα αποτελέσματά του δεν μπορούν να προστεθούν στον παραπάνω πίνακα.

Γιορτές για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής»

Τα συνθήματα και τα γλέντια για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές, ξεκίνησαν μέσα στα ιδρύματα από το βράδυ των εκλογών, όταν ολοκληρώνονταν οι καταμετρήσεις και συνεχίζονται... Την Παρασκευή το βράδυ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας έγινε λαϊκό γλέντι για τη νίκη της «Πανσπουδαστικής».

Τη σκυτάλη παίρνουν το Σάββατο η Θεσσαλονίκη, με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι στις 2 μ.μ., στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» και στις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Την ίδια μέρα στην Πάτρα σε μεγάλο γλέντι για την πρωτιά της πανελλαδικά αλλά και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τμήματα της πόλης (Πατρών, Πελοποννήσου), καλεί η «Πανσπουδαστική ΚΣ» όλους όσοι έδωσαν αυτήν την όμορφη μάχη, στήριξαν, ψήφισαν το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο. Το «ραντεβού» έχει δοθεί στον μόλο Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, με ώρα έναρξης στις 11 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ