ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠ/ΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς που συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της εργοδοσίας και των ανθρώπων της να χτυπηθεί η απεργία

Από την απεργιακή συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από την απεργιακή συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Τους 5.000 εργαζόμενους που συμμετείχαν στην προχτεσινή απεργία στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες σε Κερατσίνι, Πέραμα, Σαλαμίνα και Ναυπηγεία Ελευσίνας χαιρετίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενώ αποκαλύπτει και την προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους.

Αυτόν τον ρόλο, σημειώνει, παίζει και μια «καταγγελία» που έβγαλε η ΔΑΚΕ ενάντια στο Συνδικάτο Μετάλλου και τα μέλη του. «Καταλαβαίνουμε ότι προφανώς αυτά θα της υπαγόρεψαν να γράψει η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Ομως υπάρχει και ένα όριο στο τι μπορεί να λέει ο καθένας...», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι τραμπούκοι της εργοδοσίας και της ΔΑΚΕ προσπάθησαν να διαλύσουν μια νόμιμη απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μια προσπάθεια για την οποία προετοιμάζονταν από την προηγούμενη μέρα. «Είχαν καλλιεργήσει το κλίμα μέσα στο ναυπηγείο στο μόνιμο προσωπικό ότι θα γίνονταν "επεισόδια" γιατί το Συνδικάτο μας θα εμπόδιζε με τη βία δήθεν το μόνιμο προσωπικό, το οποίο μέσω του επιχειρησιακού του σωματείου δεν συμμετείχε στην απεργία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τελικά, την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης «εμφανίζεται μια ομάδα "εργαζομένων" οι οποίοι ενώ είχαν περάσει στον χώρο του ναυπηγείου, είχαν χτυπήσει κάρτα, αντί να πάνε για δουλειά ξαναβγήκαν έξω από την πύλη του ναυπηγείου όλοι μαζί οργανωμένοι, διένυσαν δεκάδες μέτρα μέχρι τη συγκέντρωσή μας και άρχισαν να βρίζουν με χυδαίο τρόπο τα στελέχη μας και τους παρευρισκόμενους απεργούς φωνάζοντας ότι δεν επιτρέπουν (λες κι ήταν αστυνομικοί) να γίνονται συγκεντρώσεις έξω από το ναυπηγείο τους».

Το Συνδικάτο ρωτά: «Ποιος οργάνωσε αυτήν την ομάδα; Ποιος ενώ είχαν χτυπήσει κάρτα να πάνε για δουλειά, τους έστειλε έξω από το ναυπηγείο, την ώρα που θα έπρεπε να πιάνουν δουλειά, να επιτεθούν στη συγκέντρωσή μας; Με αίτημα μάλιστα ότι απεργίες και συγκεντρώσεις στο "δικό μας ναυπηγείο" δεν θα γίνονται από δω και πέρα;».

Με βάση τα παραπάνω το Συνδικάτο αναδεικνύει ότι αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να μετατρέψουν το ναυπηγείο σε ειδική οικονομική ζώνη όπου δεν θα ισχύει όχι μόνο καμιά ΣΣΕ αλλά ούτε καν το ισχύον Εργατικό Δίκαιο, όπως πρόσφατα αποδείχτηκε με το πρόστιμο με το οποίο τιμωρήθηκαν τα ναυπηγεία λόγω της μη καταβολής Δώρου Πάσχα στο μόνιμο προσωπικό. «Αλλωστε, ήταν οι ίδιοι που επιτέθηκαν στη συγκέντρωσή μας, που απειλούσαν και τραμπούκιζαν συναδέλφους του ναυπηγείου που ζητούσαν το Δώρο τους και τα λεφτά τους».

Καταλήγοντας το Συνδικάτο τονίζει ότι ο δίκαιος αγώνας θα συνεχιστεί για να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, και καλεί συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, μαζικούς φορείς «να στηρίξουν τον αγώνα μας».

Προβάλλει, τέλος, ξανά τα αιτήματα για καμία ειδική οικονομική ζώνη - κανένα εργασιακό γκέτο, ίση αμοιβή για ίδια εργασία ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Μετά το όργιο νοθείας σε σωματείο της περιοχής, επιχειρεί να ανατρέψει την αγωνιστική εκλεγμένη διοίκηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να ανατρέψει την εκλεγμένη πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, μήπως καταφέρει να ανακόψει την αγωνιστική πορεία και δράση προς όφελος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Τις μεθοδεύσεις αυτές του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ζητά Γενική Συνέλευση για προκήρυξη εκλογών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας ότι «δέχεται μια ανοίκεια και πολυεπίπεδη επίθεση από μέρους της μειοψηφίας του ΔΣ, με σκοπό την ανατροπή των συσχετισμών προς όφελός της και την αλλαγή της διοίκησης μέσω νέων εκλογών, παρότι έχει περάσει μόνο ένας χρόνος από τα τρία χρόνια που είναι η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου».

Οπως σημειώνει η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚ Λιβαδειάς, η επίθεση ξεκίνησε από τον χώρο των εργολαβιών στο «Αλουμίνιο της Ελλάδας», όπου «εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές από τα κυβερνητικά κόμματα, με τη βοήθεια της διεύθυνσης του εργοστασίου και εργολάβων, έστησαν εκλογές στο Σωματείο "Αλλελεγγύη" για την παραγωγή αντιπροσώπων και την αλλαγή των συσχετισμών στο Συνέδριο του ΕΚΛ και της ΠΟΕΜ».

Τις εν κρυπτώ διαδικασίες στο συγκεκριμένο σωματείο είχε καταγγείλει και τότε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι όταν μέλη της διοίκησης ενημερώθηκαν και θέλησαν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες «εκδιώχθηκαν από τον χώρο με απειλές από μέλη της παλιάς διοίκησης του εν λόγω σωματείου, συνεπικουρούμενα από μέλη του σωματείου "Ενωση" που ανήκουν στη μειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΛ, με ταυτόχρονη συνδρομή και της διεύθυνσης του εργοστασίου, σαν ανεπιθύμητοι».

Οπως επισημαίνει μάλιστα η πλειοψηφία του ΕΚ Λιβαδειάς, ο λόγος για τις εν κρυπτώ διαδικασίες αποκαλύφθηκε όταν κατέθεσαν τα έγγραφα των αρχαιρεσιών για τη νομιμοποίηση 15 συνολικά αντιπροσώπων του εν λόγω σωματείου.

Εκεί διαπιστώθηκε το όργιο της νοθείας, αφού:

-- Μέλη του σωματείου ψηφίζουν με διαφορετική υπογραφή για την ανάδειξη Εφορευτικής και με διαφορετική στην κατάσταση στις εκλογές!

-- Εργαζόμενοι που φαίνονται να έχουν ψηφίσει στην κατάσταση που έφερε το σωματείο δήλωσαν με υπογεγραμμένες Υπεύθυνες Δηλώσεις ότι δεν έχουν ψηφίσει στις εν λόγω αρχαιρεσίες.

-- Φαίνεται να έχουν ψηφίσει εργαζόμενοι που έχουν πάψει να εργάζονται στον χώρο πολύ καιρό πριν! Καθώς και συνταξιούχοι!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο σωματείο είχε αποκλειστεί για μια σειρά παρατυπίες στο προηγούμενο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, ενώ είχαν απορριφθεί από τα δικαστήρια τα ασφαλιστικά μέτρα και η αγωγή που είχε καταθέσει.

Μπροστά σε αυτές τις διαπιστώσεις και τις παρατυπίες, όπως τονίζει η πλειοψηφία του ΕΚ Λιβαδειάς, η αντίδραση της μειοψηφίας ήταν να καταθέσει αίτημα με 32 υπογραφές αντιπροσώπων για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης και προκήρυξη εκλογών, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ...την αναβολή του ετήσιου απολογιστικού συνεδρίου για δύο βδομάδες.

«Συνάδελφοι, μετά από αυτό είναι προφανές και ξεκάθαρο ότι με αυτές τις μεθόδους κυβερνο-εργοδοτικοί συνδικαλιστές επιχειρούν να εμβολίσουν τη σημερινή διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, γιατί μπαίνει φραγμός στα σχέδιά τους για φίμωση του εργατικού κινήματος», αναφέρει η πλειοψηφία και προσθέτει:

«Στην προσπάθεια αυτή φαίνεται να υπάρχει μια συσπείρωση όλων των παρατάξεων που προέρχονται από χώρους που έχουν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Είναι μια συνεργασία για να επιβάλουν σιγή στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, γιατί έχει ενοχλήσει με τη στάση και τη δράση του. Είναι λοιπόν μια συσπείρωση κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του εργοστασίου».

Στο πλαίσιο αυτό και καταγγέλλοντας ότι «ήδη ασκούνται πιέσεις και εκβιασμοί στους συναδέλφους που κατέθεσαν Υπεύθυνες Δηλώσεις για να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους», η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής και ολόκληρης της χώρας να σταθούν στο πλευρό της, «για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και αυτήν την προσπάθεια φίμωσης της φωνής και της δράσης του».

«ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ»
Δύο «ατυχήματα» με θύματα εργολαβικούς εργαζόμενους

Τα δύο εργατικά «ατυχήματα» στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, με θύματα εργολαβικούς εργαζόμενους, καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 15 Μάη, εργαζόμενη που δουλεύει «για λογαριασμό της εταιρείας - catering που έχει αναλάβει τη λειτουργία του εστιατορίου» στο κτίριο της Κηφισού 102, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στη μηχανή κοπής κρέατος, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το χέρι της. Είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 11 Μάη, ατύχημα «στον χώρο της αποθήκης» με τραυματισμό και σε αυτήν την περίπτωση εργολαβικού εργαζόμενου.

Το Σωματείο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους που τραυματίστηκαν και ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους για οτιδήποτε χρειαστούν. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν οι ευθύνες για τα πρόσφατα «ατυχήματα» και να παρθούν μέτρα προστασίας του προσωπικού. «Για ακόμη μία φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούμε να παρθούν άμεσα ό,τι μέτρα χρειάζονται για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας", έτσι ώστε να μην επαναληφθεί άλλο ατύχημα και να μη φτάσουμε να θρηνήσουμε θύματα», σημειώνει.

Στο μεταξύ, η συνδικαλιστική οργάνωση καταγγέλλει ότι η εντεινόμενη εργολαβοποίηση εκθέτει τους εργαζόμενους σε χειρότερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έλεγχο που έγινε από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας στις εγκαταστάσεις της Κηφισού 107, επίσης την Πέμπτη 11 Μάη, «στους εργαζόμενους του εργολάβου στη διαλογή φιαλών, βρέθηκαν 3 αδήλωτοι (ανασφάλιστοι) εργαζόμενοι». Μάλιστα, εργαζόμενοι ...φυγαδεύτηκαν από τον χώρο, ενώ για έναν από αυτούς έγινε ηλεκτρονική πρόσληψη «μια ώρα μετά τον έλεγχο».

Στο φόντο των πρόσφατων «ατυχημάτων» το Σωματείο επαναφέρει το αίτημά του για απορρόφηση όλων των εργολαβικών εργαζομένων από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Το αίτημα αυτό περιλαμβάνεται στο διεκδικητικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει για τη σύμβαση του 2023 και πλέον «αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα», μαζί με τη διεκδίκηση για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τήρηση μέτρων ασφαλείας, ωραρίων κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ