ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Με μαχητική συγκέντρωση καταδίκασαν την καταστολή και τον αυταρχισμό

Με μια μαζική και μαχητική κινητοποίηση στο κέντρο της Κοζάνης απάντησαν σωματεία και φορείς στην επικίνδυνη και απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής στους κατοίκους της Καλαμιάς και εκπροσώπους φορέων που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους, όταν προσπάθησαν να αποτρέψουν τις εργασίες κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, κυριολεκτικά δίπλα στις αυλές τους.

Την περασμένη Παρασκευή, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε μια άνανδρη, επικίνδυνη, απρόκλητη επίθεση σε ηλικιωμένους, μητέρες με παιδιά, αναπήρους, ανθρώπους με προβλήματα υγείας που εναντιώνονται στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Χτύπησαν εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, όπως τον Μιχάλη Καραμπατζιά, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βοΐου, τον Νώντα Στολτίδη, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Κοζάνης, τον περιφερειακό σύμβουλο Στέφανο Πράσσο.

Επίσης, χτύπησαν εκλεγμένους συνδικαλιστές που με απόφαση των σωματείων συμπαραστέκονταν στους κατοίκους της Καλαμιάς, όπως τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κοζάνης του ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, ενώ τραυμάτισαν αρκετούς.

Τέλος, προχώρησαν σε 6 συλλήψεις 4 κατοίκων της Καλαμιάς και 2 φοιτητών που βρίσκονταν εκεί για να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, ένας εκ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων. Οι συλληφθέντες απελευθερώθηκαν μετά από τη σταθερή και μαχητική απαίτηση συγκεντρωμένων στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, όπου παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, Νίκο Χριστάνη, μέλη του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας και την υποψήφια βουλευτή Τίνα Κουζιάκη.

Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κοζάνη, καλούσαν σε συμμετοχή η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλαμιάς, φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, το Παράρτημα ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και η «Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών».

Κάτοικοι και φορείς από τη συγκέντρωση ξεκαθάρισαν ότι το όργιο αυτό της καταστολής την Παρασκευή δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο και ότι θα συνεχίσουν ακλόνητοι τις κινητοποιήσεις τους. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καλαμιάς από τον Λευτέρη Καλτιριμτζή, ο οποίος ανέφερε ότι οι κάτοικοι «δεν θα κάνουν πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους». Ευχαρίστησε όσους είναι στο πλευρό τους αυτό το διάστημα και κάλεσε σε συνέχιση των αγώνων.

Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Σχεδίασης Βιομηχανικών Προϊόντων, Νίκο Θεοφιλόπουλο, ο οποίος ήταν και ένας από τους συλληφθέντες, όπως αναφέραμε. Ο ίδιος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι όταν βλέπουν ένα τέτοιο έγκλημα μπροστά τους και ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής.

Τον λόγο πήρε εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης ο Γιώργος Μελάς, μέλος του ΔΣ, ο οποίος είναι εργαζόμενος και ο δεύτερος συλληφθείς φοιτητής. Ο Γ. Μελάς στην ομιλία του ανέδειξε μια επιπλέον πλευρά της εκμετάλλευσης από τα μονοπώλια της «πράσινης» ανάπτυξης, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η Τίνα Κουζιάκη δήλωσε συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς και των φορέων του κινήματος ενάντια στην καταστολή.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης όπου κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στην καταστολή, όπως «Η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» και ενάντια στον «οδοστρωτήρα» της «πράσινης μετάβασης» όπως «Οι "πράσινες" οι μπίζνες δεν είναι για εμάς, δεν συμβιβαζόμαστε, μην τους προσκυνάς».

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την 1η Ιούνη, οπότε φορείς και σωματεία ετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο ενάντια στην άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία καθώς και στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, με ανάβαση στο όρος Μπούρινος, με φιλοξενία της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα αιολικά στον Μπούρινο.


ΑΜΦΙΣΣΑ
Πλήθος κόσμου στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Φώτη Τσίγκα

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου στην Αμφισσα η εκδήλωση τιμής στον Φώτη Τσίγκα, ήρωα του αντιστασιακού αγώνα και Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΕΑΜ, με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τη δολοφονία του στις 29/5/1946 από παρακρατικούς, με την καθοδήγηση και επίβλεψη των Αγγλων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργάνωσαν η ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Φώτη Τσίγκα, η οποία τοποθετήθηκε στην πλατεία Σιμοπούλου της Αμφισσας, με τη μεγάλη συμμετοχή να αποδεικνύει ότι ήρωες όπως ο Φώτης Τσίγκας, παρά τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες, όχι μόνο δεν έχουν ξεχαστεί αλλά μένουν για πάντα στον νου και στην καρδιά των ανθρώπων του μόχθου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ντίνος Κυριανάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Παναγή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συγγενών, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η Γεωργία Καλαντζάκου, υποψήφια βουλευτής Φωκίδας.

«Εκπληρώνουμε σήμερα, ακριβώς 77 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του ήρωα κομμουνιστή Φώτη Τσίγκα, ένα χρέος στη μνήμη του. Χρέος απέναντι σε ένα διαλεχτό στέλεχος της ΕΑΜικής Αντίστασης, απέναντι σε έναν λαογέννητο ηγέτη του λαού της Αμφισσας και όλης της Φωκίδας», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γ. Παναγής και πρόσθεσε:


«Στη μνήμη του, στην αλύγιστη στάση του, στο ηρωικό παράδειγμά του, ορκιζόμαστε να τραβάμε διαρκώς μπροστά, να χαράζουμε βήμα το βήμα τον ίδιο δρόμο που εκείνος βάδισε. Για να χαράξει η μέρα που θα είναι παρελθόν το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για να 'ναι ολάνοιχτος ο δρόμος της οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στη ζωή και στους αγώνες του Φώτη Τσίγκα, στην ΕΑΜικη Αντίσταση, στη δράση του ΚΚΕ και των κομμουνιστών, αλλά και στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, τονίζοντας την ανάγκη να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τους αγώνες του σήμερα.

Και κάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, επισημαίνοντας τη σημαντική άνοδο που καταγράφηκε και στη Φωκίδα στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μάη.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών, μέσα στον αρνητικό συσχετισμό του, έχει ένα θετικό και πολύ ελπιδοφόρο στοιχείο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την άνοδο του Κόμματός μας σε ψήφους, ποσοστό και έδρες στη Βουλή. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι γιατί και εδώ, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη μικρή Φωκίδα με την τόσο μεγάλη Ιστορία, το Κόμμα σηκώθηκε πιο ψηλά με ποσοστό 8% και μέσα στην πόλη μας είναι τρίτο κόμμα, με ποσοστό 10,3%! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία! Στις 25 Ιουνίου ο λαός μας μπορεί να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ το ΚΚΕ», υπογράμμισε, για να καταλήξει:

«Καλούμε όλες και όλους να πάρουν θέση δίπλα μας στους αγώνες και στις εκλογές. Ακόμα κι αν έχουν ενστάσεις, απορίες, ακόμα και επιμέρους διαφωνίες. Σε όλους όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν ΚΚΕ. Τώρα η σκέψη πρέπει να γίνει απόφαση και η απόφαση πράξη! Για να είναι ο λαός αυτός που θα χαμογελάει την επομένη των εκλογών, έχοντας το αποκούμπι του, το στήριγμά του ακόμα πιο δυνατό, πραγματική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή κυβέρνηση και πολιτική».


Tελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Κώστα Τσαχουρίδη

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, συγγενείς, σύντροφοι και συναγωνιστές αποχαιρέτησαν τον σύντροφο Κώστα Τσαχουρίδη, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε την Κυριακή και κηδεύτηκε χθες στα κοιμητήρια της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο σύντροφος Κώστας γεννήθηκε το 1932, στο Παλαιό Γυναικόκαστρο του νομού Κιλκίς, από γονείς αγρότες, πρόσφυγες από τον Καύκασο. Το 1944 ο πατέρας του, μέλος της ΕΑΜικής Αντίστασης, δολοφονήθηκε από τους φασίστες. Το καλοκαίρι του 1948 εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου και πολέμησε μέχρι το καλοκαίρι του 1949. Κατόπιν πέρασε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, όπου παρέμεινε για έναν χρόνο. Επειτα, το 1950, στάλθηκε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, όπου διδάχθηκε το επάγγελμα του ναυπηγού αρχικά και ύστερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο "Καρλ Μαρξ" της Λειψίας Οικονομικά. Στη συνέχεια εργάστηκε στη βιομηχανία, όπου βραβεύθηκε για την κοινωνική του προσφορά με επαίνους και μετάλλια. Το 1950 έδωσε το βιογραφικό του στο Κόμμα, έχοντας διάφορες χρεώσεις. Επαναπατρίστηκε το 1977, μετά από 22 χρόνια προσφυγιάς, εντάχθηκε αρχικά στην ΚΟΒ Σταυρούπολης και το 1979 έως σήμερα στην ΚΟΒ Δόξα - Παπάφη, τιμώντας τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Η αταλάντευτη στάση του και το αγωνιστικό του παράδειγμα θα συντροφεύουν τους αγώνες μας, θα βρουν άξιους συνεχιστές μέσα από τις γραμμές του Κόμματός μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ