ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Στην Αθήνα το καταγραφικό της αμαξοστοιχίας για προσπάθεια ανάσυρσης νέων στοιχείων

Στις 2 Ιουνίου η 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ)

INTIME NEWS

Συνεχίστηκε και χτες η διαδικασία των ερευνών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, με την παρουσία των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, στον εφέτη ανακριτή της Λάρισας, προκειμένου να εξετάσουν το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο δυστύχημα.

Από το καταγραφικό θα πιστοποιούνταν αρκετά στοιχεία για το δυστύχημα, όπως η πορεία του τρένου και το αν σταμάτησε. Στη διαδικασία που συμμετείχαν και οι δύο δικαστικοί εμπειρογνώμονες και οι εμπειρογνώμονες τους οποίους έχουν τοποθετήσει οι οικογένειες των θυμάτων, δεν κατέστη δυνατό να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία, παρόλο που άνοιξαν τέσσερις φορές το καταγραφικό. Στη συνέχεια, ακολούθησε μία σύσκεψη μεταξύ των ειδικών από την Ιταλία, του ειδικού εφέτη ανακριτή και των δικαστικών πραγματογνωμόνων προκειμένου να συντάξουν το πόρισμα που θα γίνει γνωστό τις επόμενες μέρες. Από τη συνεδρίαση, αποφάσισαν να στείλουν το καταγραφικό στην Αθήνα, όπου και θα διαβαστεί από ειδικό μηχάνημα, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να πάει πίσω τη σύνταξη του τελικού πορίσματος, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα των πραγματογνωμόνων που όρισαν οι δικαστικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο το καταγραφικό να μη λειτουργούσε καθόλου κατά τη διάρκεια της διαδρομής του τρένου που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία στη γραμμή καθόδου.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα άτομα κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης των συγκοινωνιών, με τους δύο εξ αυτών να έχουν προφυλακιστεί. Πρόκειται για τον 59χρονο σταθμάρχη Λάρισας της νυχτερινής βάρδιας της 28ης Φλεβάρη και τον επιθεωρητή του ΟΣΕ που ήταν επιφορτισμένος με τις βάρδιες. Οι σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις κατηγορούνται επίσης για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Η όλη διαδικασία των ερευνών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη επιβεβαιώνει ότι επιχειρείται ο περιορισμός στις ευθύνες ατόμων - υπαλλήλων, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης των σύγχρονων μέσων ασφαλείας στα τρένα που θεωρούνται κόστος για την κερδοφορία των καπιταλιστών, πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, και θυσιάζει τη ζωή του λαού για τα κέρδη των ομίλων.

Στο μεταξύ, στις 2 Ιουνίου θα γίνει η 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), που διαμαρτύρεται για μία ακόμα φορά ζητώντας την προστασία του επιβατικού κοινού, των εργαζομένων και της ασφάλειας κυκλοφορίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Την άμεση αποκατάσταση των επικοινωνιών στο σύνολο του ΠΑΘΕ και ιδίως στη γραμμή της Ειδομένης, για την οποία υπήρχε δέσμευση επίλυσης έως τις 14 Μαΐου 2023. Την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής (μη λειτουργία τηλεδιοίκησης - φωτοσημάτων) και της ασφάλειας του δικτύου (κορμοί δέντρων, χόρτα), η οποία έχει καταστήσει επικίνδυνη την πραγματοποίηση των δρομολογίων και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί θανατηφόρο δυστύχημα εκ νέου. Την άμεση βελτίωση της συντήρησης του τροχαίου υλικού και των εγκαταστάσεων καθώς και επενδύσεις για νέο τροχαίο υλικό στον Προαστιακό Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Την ανάγκη άμεσης πρόσληψης προσωπικού, διότι το υπάρχον δεν επαρκεί για την κάλυψη των δρομολογίων, με αποτέλεσμα να είναι καθημερινό φαινόμενο η υπερεργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (εξαντλητικά ωράρια, κίνδυνος ατυχήματος).

ΕΒΡΟΣ
Στον εισαγγελέα οι 5 συνοριοφύλακες που συνεργάζονταν με δίκτυο δουλεμπόρων

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ορεστιάδας, προκειμένου να εμφανιστούν ενώπιον του εισαγγελέα, οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης οι 5 αστυνομικοί - ένας υπαστυνόμος και 4 αστυφύλακες - που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας, καθώς φέρονται να συνεργάζονταν με δίκτυο δουλεμπόρων που περνούσε επί πληρωμή πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Και οι 5 αναμένονταν να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Οι εν λόγω αστυνομικοί υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, με έδρα το Ισαάκιο, και είναι ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας, της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της παράβασης του κώδικα μετανάστευσης.

Ρόλο αρχηγού είχε 54χρονος αστυφύλακας, που φέρεται να είχε επαφές με 4 Τούρκους διακινητές και να κανόνιζε τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με όσα επισήμως αναφέρονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 σε επαφή με κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, τα οποία δρουν στην Τουρκία, και είτε με πράξεις είτε με σκόπιμες παραλείψεις τους διευκόλυναν την δράση τους. Εκτιμάται ότι είχαν εμπλοκή σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις «παράνομης» εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, χωρίς να προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός. Κατά τις έρευνες που έγιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 26.550 ευρώ, 2.120 δολάρια Αμερικής, 850 λίρες Τουρκίας, 23 λίρες Αγγλίας, 77 λέι Ρουμανίας και πολλά χαρτονομίσματα χωρών της Ασίας, ενώ κατασχέθηκαν και 59 κινητά τηλέφωνα.

Στις αρμοδιότητες των συλληφθέντων ήταν να εκτελούν περιπολίες στα σύνορα. Επιδίωκαν να εκτελούν μαζί υπηρεσία κατά μήκος της συνοριογραμμής και, κατόπιν συνεννόησης με τους δουλεμπόρους στην Τουρκία, απομάκρυναν από συγκεκριμένα τμήματα της συνοριογραμμής που είχαν υπ' ευθύνη τους τα στελέχη του στρατού και του Frontex, επιτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο το έργο των δουλεμπόρων.

Από το περιεχόμενο των μεταξύ τους καταγεγραμμένων συνομιλιών δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια το ποσό που εισέπρατταν για την «υπηρεσία» τους, με ορισμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αμοιβή ύψους 1.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που περνούσαν στην Ελλάδα οι δουλέμποροι.

Πάλι διακοπή νερού στην Καλαμαριά

Για πολλοστή φορά επαναλήφθηκε στην Καλαμαριά το ίδιο έργο. Νέα, τουλάχιστον 10ωρη διακοπή νερού στην περιοχή της Νέας Κρήνης που η αντιμετώπισή της άφησε χωρίς υδροδότηση τη μισή Καλαμαριά.

Σε σχόλιό της η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Η έλλειψη προσωπικού, η ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντικατάσταση και βελτίωση του γερασμένου δικτύου οδήγησαν για ακόμη μια φορά σε ταλαιπωρία τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του δήμου.

Παντού επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό.

Για τα κέρδη των λίγων θυσιάζονται ζωτικές ανάγκες του λαού όπως η πρόσβαση στο νερό για πολλές ώρες.

Για τα κέρδη των μετόχων και των εργολάβων εντατικοποιείται η εργασία, οι εργαζόμενοι δουλεύουν ατελείωτες ώρες σαν σκλάβοι για να καλύψουν τα τεράστια προβλήματα που γεννάει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Για τα κέρδη μια χούφτας κηφήνων δεν τηρούνται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους από τους κρατικούς μηχανισμούς.

Για τα κέρδη αυτών θρηνούμε μέχρι και ανθρώπινες ζωές όπως το τελευταίο τραγικό εργοδοτικό έγκλημα στο Πέραμα.

Ολη η χώρα είναι μια ατελείωτη κοιλάδα των Τεμπών με θύματα τον λαό που λογαριάζεται ως πελάτης - καταναλωτής και τις ανάγκες της κοινωνίας που θεωρούνται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία της ΕΥΑΘ, των ναυπηγείων, των εργοστασίων, του σιδηρόδρομου, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Ως εδώ! Δεν θα επιτρέψουμε άλλες θυσίες στον βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Με δυνατό ΚΚΕ για να ανασάνει ο λαός. Για να βγει στην αντεπίθεση, να παλέψει για τις σύγχρονες ανάγκες του!».

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα: «Τον έλεγχο με ευθύνη του κράτους όλων των υποδομών που σχετίζονται με την ύδρευση και την αποχέτευση της Θεσσαλονίκης, ειδικά ενόψει καλοκαιριού.

Την κατάργηση των εργολάβων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σύγχρονα δικαιώματα για την κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας της ΕΥΑΘ.

Τη δραστική μείωση των τιμολογίων ύδρευσης για τον λαό».

ΑΙΓΑΙΟ
Ανάσυρση σορών από το ναυάγιο στη Μύκονο

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ανασύρθηκαν νεκροί, χτες, από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, από το σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, το οποίο είχε βυθιστεί την περασμένη Παρασκευή σε βάθος 30 μέτρων, στα βορειανατολικά της Μυκόνου. Οι σοροί παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στον όρμο Καλαφάτη και από εκεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Εξάλλου, σορός γυναίκας η οποία επέβαινε στο σκάφος εντοπίστηκε προχτές σε βραχώδη περιοχή στον Αγιο Θεολόγο της Αντίπαρου. Η σορός 18χρονης ανασύρθηκε από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο πολυδύναμο ιατρείο της Αντίπαρου και στη συνέχεια στο ΚΥ της Πάρου, όπου αναγνωρίστηκε από οικείο της. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο της Πάρου, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται. Οι δύο διασωθέντες του ναυαγίου έχουν αναφέρει στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ότι στο σκάφος επέβαιναν 17 άτομα. Συνολικά, έως χτες είχαν διασωθεί δύο άνδρες, ενώ έχουν εντοπιστεί εννέα νεκροί (7 γυναίκες και 2 άνδρες) και αγνοούνται άλλοι 6.

Πρόκειται για άλλη μια τραγωδία, από τις πολλές, που το Αιγαίο μετατρέπεται σε υγρό τάφο για ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Είναι εγκλήματα τα οποία ενισχύονται από την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που έχουν την υπογραφή όλων των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων και εγκλωβίζουν κατατρεγμένους στη χώρα μας, ενώ μετατρέπουν τα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ