ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Αποφασιστική απάντηση στις διαλυτικές μεθοδεύσεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών

Απόφαση για άμεση διεξαγωγή εκλογών πήρε η έκτακτη Γενική Συνέλευση

Από παλιότερη συγκέντρωση εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ
Από παλιότερη συγκέντρωση εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ
Ξεκάθαρη και δυναμική απάντηση στο ερώτημα «τι σωματείο θέλουμε» έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, υπερψηφίζοντας την πρόταση του προέδρου Παναγιώτη Πολίτη και των υπόλοιπων εκλεγμένων στο τωρινό ΔΣ με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» για άμεση διεξαγωγή εκλογών, ώστε να ξεπεραστεί η διαλυτική κατάσταση που έχουν επιβάλει οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην κάλπη που στήθηκε στην πύλη του εργοστασίου από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ της Τετάρτης 31 Μάη ψήφισαν 401 συνολικά εργαζόμενοι, μέλη του Σωματείου, με την πρόταση της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» για άμεση διεξαγωγή εκλογών να λαμβάνει 239 ψήφους. Η κοινή πρόταση των ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ για μη διεξαγωγή εκλογών και ανακατανομή των αξιωμάτων στο τωρινό ΔΣ έλαβε 158 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 4 άκυρα ψηφοδέλτια.

Με τη λειτουργία του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα να έχει ουσιαστικά «παγώσει» μετά από την «πρόταση μομφής» στο πρόσωπο του προέδρου και των υπόλοιπων μελών του προεδρείου, την οποία κατέθεσαν από κοινού οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πήραν στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης του Σωματείου και του αγώνα τους.

Μπροστά στην επίθεση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που στόχο έχει το μπλοκάρισμα της λειτουργίας και αγωνιστικής πορείας του Σωματείου, πάνω από 100 εργαζόμενοι συγκέντρωσαν υπογραφές και προκάλεσαν έκτακτη Γενική Συνέλευση, μπαίνοντας ασπίδα στο προεδρείο.

Με την ίδια αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συμμετείχαν μαζικά και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση, διασφαλίζοντας παράλληλα τις συλλογικές διαδικασίες, τη συσπείρωση και την ενότητά τους. Ακόμα πιο μαζική ήταν η συμμετοχή στην κάλπη που στήθηκε, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν πλατιά τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στους εκλεγμένους της ΑΕΕΛ, αναγνωρίζοντας την πρωτοπόρα δράση τους όλα αυτά τα χρόνια και υπερψηφίζοντας την πρότασή τους για άμεση διεξαγωγή εκλογών ώστε να αναδειχθεί νέα διοίκηση στο Σωματείο.

Πρόκειται για μία ξεκάθαρη απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην επίθεση των συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν υποστέλλουν τη σημαία του δίκαιου αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ανέφερε:

«Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν σε αυτήν τη σημαντική και καθοριστική συλλογική διαδικασία. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που με αποφασιστικότητα υπερασπίστηκαν τον αγώνα και το Σωματείο τους. Η μεγάλη συμμετοχή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παραμένουν όρθιοι, δεν έχουν παραιτηθεί, δεν έχει κυριαρχήσει η απογοήτευση. Είμαστε εδώ, ενωμένοι, στις εργασίες και στα σπίτια μας, και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους.

Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, όπως ενωμένοι παλεύουμε τόσα χρόνια απέναντι σε ισχυρές κυβερνήσεις, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν περισσεύει κανείς, δεν υπάρχουν περιθώρια και δεν θα πέσουμε στην παγίδα αυτών που θέλουν να διασπάσουν την ενότητά μας και τη συσπείρωση στο Σωματείο μας.

Αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του Σωματείου και τις επόμενες μέρες θα κινηθούν οι διαδικασίες για την άμεση διεξαγωγή εκλογών, ώστε να συνεχίσει το Σωματείο να αποτελεί όπλο στα χέρια των εργαζομένων και όχι έρμαιο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του νέου επενδυτή».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέες αποφάσεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»

Βαθύτερη εμπλοκή στο Ουκρανικό, ενίσχυση της Διάταξης Αποτροπής και Αμυνας του ΝΑΤΟ, νέα αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες, ενίσχυση της «εταιρικής σχέσης» με χώρες του Ινδο-Ειρηνικού και η πρόοδος στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία ήταν τα βασικά θέματα στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Οσλο, ως προάγγελος αποφάσεων που θα παρθούν αργότερα, τον Ιούλη, στη Σύνοδο Κορυφής τους.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ τόνιζε την Πέμπτη ότι «τους τελευταίους μήνες, σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ παρείχαν πρωτοφανές επίπεδο υποστήριξης στην Ουκρανία». Σχετικά με τις φιλοδοξίες ένταξής της στο ΝΑΤΟ, έλεγε ότι «όλοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για νέα μέλη. Ολοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν επίσης ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας και όλοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι εναπόκειται στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία να αποφασίσουν πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος».

Ωστόσο «όλοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι το πιο επείγον και σημαντικό καθήκον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος», επίσης «να έχουμε σε ισχύ πλαίσια για την παροχή εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια μετά το τέλος του πολέμου, έτσι ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί».

Εβαζε ακόμα καθήκον του ΝΑΤΟ «να αποτρέψουμε την κλιμάκωση του πολέμου πέρα από την Ουκρανία». «Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας στο έδαφος του ΝΑΤΟ, με χερσαίες αεροπορικές δυνάμεις και ναυτικές δυνάμεις, για να αφαιρέσουμε κάθε περιθώριο από παρεξήγηση και λάθος υπολογισμούς στη Μόσχα, σχετικά με την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟικού εδάφους», είπε.

Σε κάθε περίπτωση προανήγγειλε, ως απόφαση του Βίλνιους, «ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, μια πολυετή δέσμευση υποστήριξης στην Ουκρανία, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διασφαλίσουμε ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, η Ουκρανία θα έχει τις δυνατότητες, τη δύναμη να αμύνεται».

Εξ ου και «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα παρέχουν διαφορετικούς τύπους στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά το ΝΑΤΟ επίσης εξετάζει τώρα πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να εφαρμόσουν αυτήν τη σημαντική μετάβαση από τα παλαιού τύπου δόγματα, πυρομαχικά, πρότυπα, εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονο εξοπλισμό και πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτή η μετάβαση έχει ξεκινήσει, αλλά όταν κοιτάς το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, βλέπεις ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διασφαλιστεί πως ό,τι κάνουν είναι πλήρως διαλειτουργικό με το ΝΑΤΟ», είπε.

Εξάλλου, καθώς η ένταση ανεβαίνει και στο Κόσοβο, και στον απόηχο της απόφασης του ΝΑΤΟ για αποστολή άλλων 700 στρατιωτών του στην περιοχή, ενώ τίθεται σε «ύψιστη ετοιμότητα» άλλο ένα ΝΑΤΟικό τάγμα, ο Στόλτενμπεργκ έλεγε την Πέμπτη ότι «το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εκεί για πολλά χρόνια και γιατί τώρα αυξάνουμε την παρουσία μας στην περιοχή». Τέλος, στην ατζέντα ήταν και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας στο παζάρι τις τουρκικές απαιτήσεις, με τον Στόλτενμπεργκ να προαναγγέλλει επίσκεψή του στην Αγκυρα το επόμενο διάστημα.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Συναινέσεις» για αναθεώρηση Συντάγματος και Ελληνοτουρκικά

«Αυτοδύναμη κυβέρνηση» με διευρυμένη πλειοψηφία ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για να πατήσει «γκάζι» στη δεύτερη τετραετία προς τις «μεγάλες αλλαγές» που χρειάζεται το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες, ζήτησε εκ νέου την Πέμπτη ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι έχει ήδη έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πρώτο θα αφορά την «επικαιροποίηση αυτού που αποκαλούμε επιτελικό κράτος», με στόχο να «τρέχουν» ταχύτερα οι προτεραιότητες που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα προαπαιτούμενα των εταίρων τους στο εξωτερικό.

Προανήγγειλε επίσης ότι «θα υπάρξουν αλλαγές και στην οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου» με τουλάχιστον ένα καινούργιο υπουργείο, αυτό της Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ θα γίνουν και εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων. Πρόσθεσε ότι το δεύτερο νομοσχέδιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι οικονομικού χαρακτήρα, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ότι επιδιώκει «συναινέσεις». «Ειδικά όταν έχουμε μπροστά μας θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση ή και πολιτικές, όπως στην εξωτερική πολιτική, όπου δεν πρέπει να είμαστε τώρα διχασμένοι, όταν έχουμε απέναντί μας μία δύσκολη Τουρκία». Αλλωστε, καθώς ετοιμάζονται «διευθετήσεις», επανέλαβε την πρόθεσή του, με την επανεκλογή του, να επιδιώξει συνάντηση με τον Ερντογάν, με την ελπίδα η τουρκική κυβέρνηση «να συζητήσει μαζί μας, με καλή διάθεση και αφήνοντας στην άκρη τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που, δυστυχώς, είδαμε την τελευταία τετραετία».

Παραμένει στη φυλακή ο Φρ. Μπελέρης

Παράταση της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου Τιράνων. Ο συνεργάτης του Μπελέρη Παντελής Κοκαβέσης αποφυλακίστηκε, με όρο την παρουσία του ανά τακτά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές. Νωρίτερα το πρωί, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ολτα Τζάτσκα, είχαν συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Οσλο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κασκαρέλης έθεσε το ζήτημα της αποφυλάκισης των δύο. Αργότερα, το ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας με ανακοίνωσή του την απόρριψη της έφεσης Μπελέρη κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, τόνισε ότι δεν συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου και άφησε υπόνοιες για «ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ