ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Στο επίκεντρο οι όροι της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των επιδοτήσεων των βιομηχάνων

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ολ. Σολτς με την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη

LaPresse

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ολ. Σολτς με την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη
Τη Ρώμη επισκέφτηκε χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν σημεία σύγκλισης σε θέματα ΕΕ και διμερών σχέσεων, με φόντο μια σειρά από αντιθέσεις που ενισχύονται εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την Τρίτη, ο Σολτς είχε υποδεχτεί στο Βερολίνο για δείπνο εργασίας τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο Σολτς σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «δημοσιονομική σταθερότητα, σαφείς κανόνες και ένα κοινό, διαφανές πλαίσιο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο στόχος δεν είναι να οδηγηθούν κάποια κράτη σε κρίση λιτότητας». Ιταλία και Γερμανία βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση για το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, τη διαχείριση του κρατικού χρέους και άλλους κανόνες της ΕΕ, διεκδικώντας η καθεμιά περισσότερα για τους δικούς της ομίλους.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση Μελόνι έχει δηλώσει ότι η αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων και κινήτρων προς τις βιομηχανίες, ως απάντηση στο αντίστοιχο επιχειρηματικό σχέδιο των ΗΠΑ, ευνοεί κατά κύριο λόγο το Βερολίνο και το Παρίσι (καθώς έχουν μικρότερα κρατικά χρέη και άρα μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής ενίσχυσης των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων).

Μάλιστα, χτες, όσο ο Γερμανός καγκελάριος βρισκόταν στη Ρώμη, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, ανακοίνωσε πρόγραμμα κρατικής επιδότησης προς τη γερμανική βιομηχανία ημιαγωγών, ύψους 4 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 70% από το ομοσπονδιακό κράτος και κατά 30% από τα κρατίδια.

Η επιδότηση αφορά 31 προγράμματα σε 11 ομόσπονδα κρατίδια, σε μεγάλες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις, διευκρίνισε ο Χάμπεκ.

«Είναι μια απάντηση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Στόχος μας είναι να αποφευχθεί μια ισχυρή εξάρτηση από τρίτες χώρες. Δημιουργούμε μια ισχυρή συμμαχία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η «αντιμετώπιση» της μετανάστευσης βρέθηκε και χτες στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τη γερμανική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι «δεν θα αφήσει μόνη την Ιταλία». Στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ συζητούν μια μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής ασύλου της ΕΕ.

Μετά από συνάντηση με την Μελόνι, ο Σολτς τάχθηκε υπέρ μιας «αξιόπιστης συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης». Η Μελόνι πρότεινε να υποστηριχθούν οι λεγόμενες «ασφαλείς χώρες προέλευσης» με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δηλαδή με ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Επίσης, με στόχο τον ενεργειακό εφοδιασμό και την απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και το αμερικανικό LNG, η Μελόνι ζήτησε στενότερη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες. Ο Σολτς αναφέρθηκε σε σχέδια ενός αγωγού φυσικού αερίου και υδρογόνου μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας.

Εκτός από το Μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες μίλησαν και για τις γερμανο-ιταλικές σχέσεις. Ο καγκελάριος αποκάλεσε την Ιταλία σημαντικό συνεργάτη και αξιόπιστο φίλο με καλή συνεργασία σε ΕΕ, G7, G20 και ΝΑΤΟ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Δυσαρέσκεια της Πρίστινας για τις «συστάσεις» από ΗΠΑ - ΕΕ

Λίγα 24ωρα μετά τις επαφές που είχαν σε Πρίστινα και Βελιγράδι οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της ΕΕ για την περιοχή, Γκάμπριελ Εσκομπάρ και Μίροσλαβ Λάιτσακ αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, διαμαρτυρήθηκε ότι «ήρθαν σε μας με αιτήματα και απαιτήσεις της άλλης πλευράς», δηλαδή της σερβικής.

Η Πρίστινα εκφράζει δυσαρέσκεια για τις απανωτές «συστάσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ περί της ανάγκης να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις εκτόνωσης της νέας έντασης με το Βελιγράδι, προκειμένου να μη διαταραχθούν η ευρωατλαντική πορεία της περιοχής και τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού μπλοκ στον ανταγωνισμό του με Ρωσία και Κίνα.

«Επιμένουμε ότι το να συμπεριφέρεται κανείς καλά σε έναν αυταρχικό (σ.σ. ηγέτη) δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά του, το αντίθετο», δήλωσε ο Κούρτι, αναφερόμενος στον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς. Η Πρίστινα κατηγορεί τον Βούτσιτς ότι σχεδίασε τον νέο γύρο έντασης στο βόρειο Κόσοβο, απέναντι στην προσπάθειά της να επιβάλει με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση την ανάληψη καθηκόντων από δημάρχους αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι εξελέγησαν σε εκλογές που μποϊκοτάρισε καθολικά ο σερβικός - στη συντριπτική πλειοψηφία - πληθυσμός της περιοχής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν νέες εκλογές στους επίμαχους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου, ο Κούρτι επίσης εξέφρασε ενόχληση για τη στάση της Δύσης, υποστηρίζοντας πως ΗΠΑ και ΕΕ ζήτησαν μεν επαναπροκήρυξη εκλογών αλλά χωρίς να ζητήσουν μέτρα ενάντια στην αποχή των Σέρβων, για ακόμα μία φορά. «Δεν γίνεται να δεχτούμε άλλη μία εκλογική διαδικασία που οι Σέρβοι υποψήφιοι θα την μποϊκοτάρουν λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, επειδή αυτό διατάζει το Βελιγράδι».

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πυκνών διεργασιών και παζαριών είναι η παρέμβαση και της Αλβανίας - ενός από τους στενότερους εταίρους των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και ήδη μέλους του ΝΑΤΟ - για να προχωρήσει η δημιουργία της «Ενωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων». Η εν λόγω ένωση προβλέπεται σε προηγούμενες συμφωνίες Σερβίας - Κοσόβου, ωστόσο η Πρίστινα αρνείται να την υλοποιήσει.

Οπως μετέδωσαν βαλκανικά ΜΜΕ (π.χ. «Balkan Insight»), ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα παρουσίασε στην κοσοβάρικη ηγεσία σχετικό σχέδιο, που είχαν ετοιμάσει εδώ και καιρό Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να αξιοποιηθεί σε νέα κλιμάκωση της έντασης. «Πρόκειται για εμπιστευτικό έγγραφο που δεν φέρεται ως ιδανική λύση, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι διαμορφώθηκε με βάση τα υψηλότερα διεθνή στάνταρ (...) αντιμετωπίζει όλες τις συστάσεις και τα συμπεράσματα του Συνταγματικού Δικαστηρίου» του Κοσόβου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη σύσταση τέτοιας ένωσης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «τρέχουν» οι ενδοαστικές διεργασίες και στο εσωτερικό της Σερβίας, όπου ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς χαρακτήρισε σαφές το «ότι θα έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές (...) Το μόνο ερώτημα είναι ο μήνας που θα πραγματοποιηθούν». Ανάμεσα σε άλλα ο Βούτσιτς είπε ότι θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναντηθούν για συνομιλίες.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ύφεση η Ευρωζώνη

Σε ύφεση εισήλθε η Ευρωζώνη, μετά από δύο συνεχή τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2023 σημείωσε μείωση 0,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά το ίδιο ποσοστό (δηλαδή 0,1%) και το τελευταίο τρίμηνο του 2022, γεγονός που επισημοποίησε την ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Συνολικά σε ό,τι αφορά τις οικονομίες και των 27 χωρών - μελών της ΕΕ, το ΑΕΠ ανέβηκε μόλις 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% σε Ευρωζώνη και ΕΕ το α' τρίμηνο του 2023, μετά από ανάπτυξη 1,8% και 1,7% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στο ΑΕΠ καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-4,6%), Λιθουανία (-2,1%) και Ολλανδία (-0,7%). Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Πολωνία (3,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και το Λουξεμβούργο με 2%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Eurostat κατέγραψε μικρή μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2022 και του πρώτου του 2023.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2023 υποχώρησε κατά 0,3% και στις δύο ζώνες, μετά από μείωση 1% στη ζώνη του ευρώ και 0,9% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν 1,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,9% συνολικά στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ το α' τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΗΠΑ: Ρεκόρ 21 μηνών στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Ρεκόρ 21 μηνών καταγράφηκε την Πέμπτη στις αιτήσεις Αμερικανών για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας. Το γεγονός ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να γνωρίζει πιέσεις μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 28.000 και ανήλθαν σε περίπου 261.000 για τη βδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 235.000 αιτήσεις.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που περιλαμβάνουν άτομα που έλαβαν επίδομα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, υποχώρησαν κατά 37.000 στις 1,757 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα κινεζική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν

Για νέα άσκηση «ευρείας κλίμακας» έκαναν λόγο χτες κινεζικά ΜΜΕ, μετά την εμφάνιση δεκάδων κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών κοντά στην Ταϊβάν και τα Στενά (που χωρίζουν την κινεζική ηπειρωτική χώρα από τη νήσο) και ενώ το θερμόμετρο σε όλο τον Ειρηνικό παραμένει στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, 37 κινεζικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων πολλών μαχητικών τύπου «J-16», βομβαρδιστικών «H-6» αλλά και ανεφοδιασμού «YU-20» πέταξαν στα νοτιοδυτικά της Ταϊβάν χτες το πρωί.

Από τη μεριά τους, οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι ενεργοποίησαν τα αμυντικά της συστήματα, αφού τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν στη νοτιοδυτική γωνιά της «ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας» (ζώνη που έχει κηρύξει μονομερώς η Ταϊβάν, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο του νησιού, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και τμήματα της ηπειρωτικής Κίνας).

Μερικά από τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν στα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν και πέρασαν στον Δυτικό Ειρηνικό για να εκτελέσουν αεροπορική επιτήρηση και εκπαίδευση πλοήγησης μεγάλων αποστάσεων, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη η Κίνα ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση κοινών αεροπορικών περιπολιών με τη Ρωσία πάνω από τον Δυτικό Ειρηνικό, αφού είχαν προηγηθεί πτήσεις πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ξεκινά η επίσημη τετραήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, στην Κίνα, μετά την επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, τον Μάρτη, και τη διακοπή των σχέσεων της λατινοαμερικανικής χώρας με την Ταϊβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ