Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα κινεζική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν

Για νέα άσκηση «ευρείας κλίμακας» έκαναν λόγο χτες κινεζικά ΜΜΕ, μετά την εμφάνιση δεκάδων κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών κοντά στην Ταϊβάν και τα Στενά (που χωρίζουν την κινεζική ηπειρωτική χώρα από τη νήσο) και ενώ το θερμόμετρο σε όλο τον Ειρηνικό παραμένει στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, 37 κινεζικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων πολλών μαχητικών τύπου «J-16», βομβαρδιστικών «H-6» αλλά και ανεφοδιασμού «YU-20» πέταξαν στα νοτιοδυτικά της Ταϊβάν χτες το πρωί.

Από τη μεριά τους, οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι ενεργοποίησαν τα αμυντικά της συστήματα, αφού τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν στη νοτιοδυτική γωνιά της «ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας» (ζώνη που έχει κηρύξει μονομερώς η Ταϊβάν, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο του νησιού, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και τμήματα της ηπειρωτικής Κίνας).

Μερικά από τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν στα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν και πέρασαν στον Δυτικό Ειρηνικό για να εκτελέσουν αεροπορική επιτήρηση και εκπαίδευση πλοήγησης μεγάλων αποστάσεων, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη η Κίνα ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση κοινών αεροπορικών περιπολιών με τη Ρωσία πάνω από τον Δυτικό Ειρηνικό, αφού είχαν προηγηθεί πτήσεις πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ξεκινά η επίσημη τετραήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, στην Κίνα, μετά την επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, τον Μάρτη, και τη διακοπή των σχέσεων της λατινοαμερικανικής χώρας με την Ταϊβάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ