Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Παραμένουν σε Αφγανιστάν και Αφρική οι τζιχαντιστές

Τη συνέχιση της δράσης τζιχαντιστών σε Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής προεξόφλησε ως σίγουρη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, συμμετέχοντας (στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία) στη σύνοδο της λεγόμενης «Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους» (την απαρτίζουν πάνω από 80 χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ) στο Ριάντ, την οποία συνδιοργάνωσε με τη σαουδαραβική κυβέρνηση. Βέβαια οι σημερινοί δήθεν διώκτες των τζιχαντιστών είναι αυτοί που τους δημιούργησαν, τους άνδρωσαν και τους εξόπλισαν όταν το απαιτούσαν τα συμφέροντά τους ενάντια σε μη αρεστές κυβερνήσεις.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η διατήρηση ξένων τζιχαντιστών σε στρατόπεδα μπορεί να οδηγήσει σε εξεγέρσεις και ότι όλοι οι ξένοι τζιχαντιστές θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες όπου γεννήθηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο, έκρινε ότι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η διάλυση του τεράστιου καταυλισμού τζιχαντιστών Αλ Χολ της Συρίας. Ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν περίπου 150 εκατ. δολάρια για βοήθεια σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που έδιωξαν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί κατά της επανεμφάνισης του «Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνοντας την ανάγκη για «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής ιδεολογίας».

Την Τρίτη, κατά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα - διάδοχο και πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Και οι δύο διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν για την προώθηση «της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε όλη τη Μέση Ανατολή και περαιτέρω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ