Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προς νέα «ατλαντική οικονομική συνεργασία»

Ζητήματα που αφορούν μία διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - Βρετανίας, και τη συνεργασία τους μετά τα νέα δεδομένα από το Brexit και τις συνέπειές του στη Βόρεια Ιρλανδία και στην «ειρηνευτική συμφωνία» του 1998, τέθηκαν αργά χτες το βράδυ επί τάπητος στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Συζητήθηκε επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Σούνακ έφτασε από αργά προχτές το βράδυ στην Ουάσιγκτον, ξεκινώντας κύκλο επαφών με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων και αμερικανικών μονοπωλίων.

«Δυσκολίες» στις στενές σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας δημιουργεί μεταξύ άλλων το πακέτο κρατικών επιδοτήσεων, αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων, σε αμερικανικά και ξένα μονοπώλια που αυξάνουν την παραγωγή τεχνολογίας αιχμής στις ΗΠΑ και δημιουργούν μειονεκτικό περιβάλλον σε εταιρείες βρετανικών συμφερόντων, όπως αυτές της ηλεκτροκίνησης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το βράδυ, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη στενή διμερή συνεργασία και την επιθυμία των δύο πλευρών να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο «ατλαντικής οικονομικής συνεργασίας για τον 21ο αιώνα», με την προώθηση «καθαρής Ενέργειας» και καινοτόμων τεχνολογιών, εξασφαλίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες από αυτές, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα αναπτυχθούν με ασφάλεια. Εκλεισε δε το «μάτι» στα πολεμικά τεχνολογικά μονοπώλια, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα εμποδίσουν τέτοιες τεχνολογίες να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς «από χώρες που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας».

Ο Σούνακ τόνισε τις ευκαιρίες για τις επενδύσεις στις δύο χώρες που μπορεί να δημιουργηθούν από τη νέα αμερικανοβρετανική «ατλαντική οικονομική συμφωνία» για τον 21ο αιώνα, ενώ αναφέρθηκε και στους κινδύνους από τις πιθανές εφαρμογές και εξελίξεις Τεχνητής Νοημοσύνης, επιβεβαιώνοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του για διεθνές συνέδριο πάνω στην ΤΝ, το φθινόπωρο στη Βρετανία.

Πριν τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Σούνακ είχε ερωτηθεί από Αμερικανούς δημοσιογράφους αν συνιστά αποτυχία η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - Βρετανίας μέχρι το τέλος του 2022, όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί, και απάντησε ότι εμπόδια σε αυτό στάθηκαν «ανεξάρτητοι παράγοντες», όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία. Πρόσθεσε δε ότι η οικονομική σχέση των δύο χωρών είναι «απίστευτα ισχυρή» και ότι το εμπόριο μεταξύ τους αυξήθηκε πέρυσι κατά 20%.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία, ο Σούνακ έκανε λόγο για «μία τρομερή ενέργεια, που επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι η πρώτη παγκοσμίως η οποία παρέχει «όπλα μεγάλου βεληνεκούς που κάνουν τη διαφορά στην ικανότητα της Ουκρανίας να ξεκινήσει τη δική της αντεπίθεση». Κληθείς δε να σχολιάσει πρόσφατη προειδοποίηση του Ρώσου πρώην Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η στρατιωτική ανάμειξη της Βρετανίας στην Ουκρανία καθιστά το Λονδίνο στόχο για τη Ρωσία, επανέλαβε πως «ο πόλεμος ήταν μία παράνομη και απρόκλητη επίθεση από τη μεριά της Ρωσίας» και πως δήθεν «κανένας δεν έκανε τίποτα για να το δικαιολογήσει αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ