Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Στο επίκεντρο οι όροι της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των επιδοτήσεων των βιομηχάνων

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ολ. Σολτς με την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη

LaPresse

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ολ. Σολτς με την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη
Τη Ρώμη επισκέφτηκε χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν σημεία σύγκλισης σε θέματα ΕΕ και διμερών σχέσεων, με φόντο μια σειρά από αντιθέσεις που ενισχύονται εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την Τρίτη, ο Σολτς είχε υποδεχτεί στο Βερολίνο για δείπνο εργασίας τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο Σολτς σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «δημοσιονομική σταθερότητα, σαφείς κανόνες και ένα κοινό, διαφανές πλαίσιο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο στόχος δεν είναι να οδηγηθούν κάποια κράτη σε κρίση λιτότητας». Ιταλία και Γερμανία βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση για το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, τη διαχείριση του κρατικού χρέους και άλλους κανόνες της ΕΕ, διεκδικώντας η καθεμιά περισσότερα για τους δικούς της ομίλους.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση Μελόνι έχει δηλώσει ότι η αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων και κινήτρων προς τις βιομηχανίες, ως απάντηση στο αντίστοιχο επιχειρηματικό σχέδιο των ΗΠΑ, ευνοεί κατά κύριο λόγο το Βερολίνο και το Παρίσι (καθώς έχουν μικρότερα κρατικά χρέη και άρα μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής ενίσχυσης των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων).

Μάλιστα, χτες, όσο ο Γερμανός καγκελάριος βρισκόταν στη Ρώμη, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, ανακοίνωσε πρόγραμμα κρατικής επιδότησης προς τη γερμανική βιομηχανία ημιαγωγών, ύψους 4 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 70% από το ομοσπονδιακό κράτος και κατά 30% από τα κρατίδια.

Η επιδότηση αφορά 31 προγράμματα σε 11 ομόσπονδα κρατίδια, σε μεγάλες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις, διευκρίνισε ο Χάμπεκ.

«Είναι μια απάντηση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Στόχος μας είναι να αποφευχθεί μια ισχυρή εξάρτηση από τρίτες χώρες. Δημιουργούμε μια ισχυρή συμμαχία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η «αντιμετώπιση» της μετανάστευσης βρέθηκε και χτες στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τη γερμανική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι «δεν θα αφήσει μόνη την Ιταλία». Στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ συζητούν μια μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής ασύλου της ΕΕ.

Μετά από συνάντηση με την Μελόνι, ο Σολτς τάχθηκε υπέρ μιας «αξιόπιστης συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης». Η Μελόνι πρότεινε να υποστηριχθούν οι λεγόμενες «ασφαλείς χώρες προέλευσης» με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δηλαδή με ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Επίσης, με στόχο τον ενεργειακό εφοδιασμό και την απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και το αμερικανικό LNG, η Μελόνι ζήτησε στενότερη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες. Ο Σολτς αναφέρθηκε σε σχέδια ενός αγωγού φυσικού αερίου και υδρογόνου μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας.

Εκτός από το Μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες μίλησαν και για τις γερμανο-ιταλικές σχέσεις. Ο καγκελάριος αποκάλεσε την Ιταλία σημαντικό συνεργάτη και αξιόπιστο φίλο με καλή συνεργασία σε ΕΕ, G7, G20 και ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ