Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Καναδάς καίγεται, οι ΗΠΑ πνίγονται

Ενα τεράστιο νέφος πάνω από τη Νέα Υόρκη

Copyright 2023 The Associated

Ενα τεράστιο νέφος πάνω από τη Νέα Υόρκη
Μόνο όταν έφτασε από πάνω τους πυκνό πορτοκαλί νέφος συνειδητοποίησαν εκατομμύρια Αμερικανοί ότι τα δάση του γειτονικού Καναδά καίγονται εδώ και πάνω από έναν μήνα, με δυσμενέστατες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την πανίδα, αλλά και για την υγεία τους.

Η τεράστια καταστροφή στον Καναδά - η οποία, βολικά, από την κυβέρνηση της χώρας αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή - επί της ουσίας φέρνει στο προσκήνιο τη μη ολοκληρωμένη δασοπροστασία, που για το αστικό κράτος μεταφράζεται σε κόστος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της επαρχίας του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκό: «Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βίας σχεδόν 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα». Το Κεμπέκ μπήκε στον πύρινο κλοιό ακολουθώντας τις επαρχίες της Αλμπέρτα (δυτικά) και της Νέα Σκοτίας (ανατολικά), που κάηκαν από τις αρχές μέχρι τα μέσα του περασμένου Μάη, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

Αυτή η καταστροφή έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική και πλέον οι βορειοανατολικές ΗΠΑ, από το Σικάγο στον βορρά μέχρι την Ατλάντα στον νότο και τη Νέα Υόρκη, έχουν καλυφθεί από πυκνό πορτοκαλί καπνό, ένα νέφος αιθαλομίχλης. Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επιβράδυνε την αεροπορική κίνηση και έφτασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις στο έδαφος.

Οι αμερικανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες, λόγω του σοβαρού κίνδυνου της υγείας τους, να πάρουν «προφυλάξεις», αφού είναι ραγδαία η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα σε πολύ μεγάλη έκταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ