ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ COSCO
Τραυματισμός εργάτη κατά την επισκευή γερανογέφυρας

Αυξάνονται τα εργατικά «ατυχήματα»

Εργαζόμενος στις προβλήτες της COSCO από το τεχνικό τμήμα τραυματίστηκε χθες, κατά την επισκευή γερανογέφυρας, και χειρουργήθηκε λόγω καταγμάτων στο πόδι του. «Απαιτούμε εδώ και τώρα να υπάρχει άμεση ενημέρωση, να διερευνηθούν όλες οι αιτίες για το ατύχημα του συναδέλφου μας και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας», τονίζει το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και προσθέτει: «Η στάση της εργοδοσίας και η προσπάθειά της να αποκρύψει το εν λόγω ατύχημα είναι απόδειξη ότι μπαίνουν στο ζύγι οι ζωές μας με τα κέρδη τους. Ως σωματείο αυτήν τη λογική θα τη σπάσουμε, γιατί εμείς δεν βάζουμε στη λογική του κόστους τις ζωές των ανθρώπων, και θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλον συνάδελφο ή να έχουμε άλλον σακάτη. Τα ψέματα έχουν τελειώσει εδώ και καιρό».

Σοβαρός τραυματισμός και στην Κοζάνη

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χθες το μεσημέρι και στη Νεάπολη Κοζάνης, και πιο συγκεκριμένα στη «Μακεδονική Βιομηχανία Ζωοτροφών». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 46χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από μηχανή επεξεργασίας ζωοτροφών, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Για τον απεγκλωβισμό του έσπευσαν άμεσα στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κοζάνη και τη Νεάπολη, με 4 οχήματα και 13 άνδρες. Επίσης, δυνάμεις της αστυνομίας και πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Η κατάσταση του 46χρονου παραμένει κρίσιμη, ενώ μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Τα θύματα «ατυχήματος» επιπλήττει η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης

Την ώρα που αυξάνονται συνεχώς τα εργατικά «ατυχήματα» στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων και μέσων προστασίας, η δημοτική αρχή επιπλήττει εργαζόμενες, θύματα εργατικού «ατυχήματος», γιατί ...δεν κάλεσαν έγκαιρα ασθενοφόρο!

Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΔΑΣ στον δήμο Θεσσαλονίκης, καλώντας τους εργαζόμενους, τη Δευτέρα 12/6 στις 6 μ.μ., σε συγκέντρωση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει να συζητηθεί ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης το σοβαρό πρόβλημα των εργατικών «ατυχημάτων».

Το ποτήρι ξεχείλισε για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, που μέσα στο διάστημα 2020 - 2023 μετράνε περισσότερα από 120 εργατικά «ατυχήματα».

Την περασμένη βδομάδα, μέσα από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κ.ά.

Και αντί η διοίκηση του δήμου να πάρει μέτρα, με επιπλήξεις προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ετσι, ο προϊστάμενος του Τμήματος Καθαριότητας Δυτικού Τομέα επέβαλε αυστηρή επίπληξη σε δύο εργαζόμενες που χτύπησαν και κινδύνεψαν να πάθουν χειρότερα, αφού σέρνονταν για δεκάδες μέτρα κρεμασμένες από το απορριμματοφόρο, σε «ατύχημα» που σημειώθηκε φέτος στις 4 Φλεβάρη. Η μία εργαζόμενη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο και η άλλη μετέβη μόνη της σε νοσοκομείο μετά το πέρας της βάρδιας.

Οπως είχε καταγγείλει τότε η ΔΑΣ (5/2/2023), η κάμερα από την οποία ο οδηγός βλέπει τι γίνεται στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου δεν λειτουργούσε, ενώ οι εργάτριες δούλευαν χωρίς τα απαραίτητα ΜΑΠ. Μάλιστα, μία μέρα πριν το ατύχημα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, που είχε επισκεφτεί το εργοτάξιο της Β' Κοινότητας, απέναντι στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τα ΜΑΠ τούς προέτρεψε να τα αγοράσουν από τον μισθό τους.

Στο ίδιο πνεύμα, της «ατομικής ευθύνης», κινήθηκε όπως φαίνεται και η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε για το «ατύχημα». Ετσι, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, ο προϊστάμενος προχώρησε σε αυστηρή επίπληξη «να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που δίνονται και αφορούν την προσωπική σας ασφάλεια, καθώς και τις ενέργειες που οφείλετε να ακολουθείτε σε περίπτωση ατυχήματος, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει το γεγονός και απαιτεί από τη διοίκηση να πάρει πίσω την επίπληξη που επέβαλε στις εργαζόμενες, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες σκοπό έχουν «να βγάλουν "λάδι" τη διοίκηση του δήμου και όσους έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί με τα εργατικά "ατυχήματα" και την ασφάλεια των εργαζομένων».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΚΥΖΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επίθεση φασιστοειδών σε κάτοικο

«Τη θρασύδειλη και προμελετημένη επίθεση που δέχτηκε από φασιστοειδή κάτοικος της γειτονιάς μας, γυρνώντας στο σπίτι του μετά από πολιτική εκδήλωση», καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Γκύζη του ΚΚΕ.

«Μέσα στη νύχτα, όπως το συνηθίζουν, τον χτύπησαν πισώπλατα», αναφέρει η ΚΟ Γκύζη και προσθέτει:

«Τέτοια φαινόμενα δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ανεκτά στη γειτονιά του Γκύζη, όπως και σε κάθε λαϊκή γειτονιά, όπου οι φασίστες βρίσκουν απέναντί τους το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Σε μία περίοδο που εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση, με βάση τις δεσμεύσεις που θα υλοποιήσει η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, οι φασίστες χρησιμοποιούνται είτε για να κάνουν τη "βρώμικη δουλειά" του συστήματος, με επιθέσεις, είτε σαν εκλογική πελατεία "παραστρατημένων" ψηφοφόρων.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι οι δίκες για την εγκληματική δράση στελεχών φασιστικών - ναζιστικών μορφωμάτων, της Χρυσής Αυγής, σέρνονται για χρόνια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουμε καθημερινά τη μάχη σε κάθε χώρο, σχολείο και γειτονιά ώστε οι φασίστες να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν.

Ο λαός και η νεολαία δεν τρομοκρατούνται! Θα δυναμώσουν τον αγώνα τους για όσα έχουν ανάγκη! Να βροντοφωνάξουμε: Εξω οι φασίστες από τις γειτονιές! Ο λαός και η νεολαία της περιοχής, μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τα σωματεία και τους μαζικούς τους φορείς, να τους απομονώσουν παντού! Να μη βρίσκουν τόπο να χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους συνταξιούχους, όλο τον λαό του Γκύζη να δείξει την αντίθεσή του στα φασιστοειδή. Να μην έχουν τόπο να σταθούν οι δολοφόνοι των συναδέλφων μας και των παιδιών μας.

Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά - Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά!».

ΔΙΚΗ ΡΟΥΛΑΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ
Συνέχιση καταθέσεων γιατρών

Με την κατάθεση της παιδονευρολόγου Ιω. Κουρή, που κλήθηκε να εξετάσει στο Ωνάσειο την Τζωρτζίνα, συνεχίστηκε χτες η δίκη, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, της Ρούλας Πισπιρίγκου, της μητέρας από την Πάτρα που κατηγορείται για τη δολοφονία των 3 μικρών κοριτσιών της σε διάστημα μικρότερο από 3 χρόνια (τελευταία πέθανε η 9χρονη Τζωρτζίνα, τον Γενάρη του 2022). Η γιατρός είχε κληθεί ως εξωτερικός συνεργάτης του Ωνασείου να εξετάσει και να αξιολογήσει την κατάσταση του παιδιού μετά την εκδήλωση επεισοδίου σπασμών, λίγο μετά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο καρδιολογικό νοσηλευτικό Ιδρυμα. Σύμφωνα με την γιατρό, ένα παιδί με τόσο βαριά μορφή τετραπληγίας, που προκλήθηκε κατά την ανάνηψη μετά την ανακοπή στο Καραμανδάνειο τον Απρίλη του 2021, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει πλήρως. Οπως κατέθεσε η μάρτυρας, «ήταν ένα παιδί με πολύ έντονη υπερτονία, δηλαδή μεγάλη αντίσταση στους μύες του. Είχε πολύ έντονη σύσπαση των μασητήρων και έντονα αντανακλαστικά. Ηταν ένας εγκέφαλος που χρειαζόταν προσοχή γιατί δυσλειτουργούσε. Με βάση τη νευρολογική της εικόνα χρειαζόταν μια εκτεταμένη πορεία αποκατάστασης. Πολύ εντατικό πρόγραμμα εργοθεραπειών, φυσικοθεραπειών και λογοθεραπειών».

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για τα αίτια του επεισοδίου σπασμών με κορεσμό και πυρετό, είπε ότι «ο πυρετός σε ένα παιδί με εγκεφαλοπάθεια μπορεί να το κάνει αυτό, δεν είναι κάτι καθόλου ασυνήθιστο». Επίσης, ερωτώμενη αν στην ενημέρωση της μητέρας ρωτήθηκε κάτι από αυτή απάντησε αρνητικά. Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης για το αν το δηλωθέν από την μητέρα επεισόδιο σπασμών στο σπίτι, όταν η Τζωρτζίνα εισήχθη στο Καραμανδάνειο, θα αποτυπωνόταν στις εξετάσεις που έγιναν κατά την εισαγωγή της, η γιατρός απάντησε: «Πάντα βασιζόμαστε στη διερεύνηση του επεισοδίου. Κρατάω ότι ένα εγκεφαλογράφημα είναι καθαρό, ωστόσο συνεχίζω τη διερεύνηση».

Αντάμωμα των πολιτικών προσφύγων

Την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 11 π.μ. στο Αλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας, θα πραγματοποιηθεί η πανελλήνια συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, αντιστασιακών, φίλων και απογόνων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στον χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει διήμερη εκδρομή από την Αθήνα, με διανυκτέρευση το Σάββατο 1η Ιούλη. Για όσους το επιθυμούν, δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12) και στο τηλέφωνο 2108222952.

Θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο της συντρόφισσας Αθ. Βαβούρη

Οι Κομματικές Οργανώσεις Καλαμαριάς του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον αιφνίδιο θάνατο της συντρόφισσας Αθανασίας (Σούλας) Βαβούρη. Η τελετή αποχαιρετισμού της συντρόφισσας θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ., στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη Θεολόγου στον Αη Γιάννη Καλαμαριάς. Η ταφή θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της, Αννα, Κλειώ, και στα εγγόνια της.

Μαφιόζικη εκτέλεση στον Κορυδαλλό

Δύο άνδρες είναι τα θύματα ένοπλης μαφιόζικης επίθεσης που έγινε στον Κορυδαλλό προχτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Το περιστατικό συνέβη στην οδό Σοφίας Βέμπο, όταν από ένα μαύρο τζιπ οι δράστες άνοιξαν πυρ με «καλάσνικοφ» εναντίον τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ένα από τα δύο θύματα, ηλικίας 38 ετών, είχε απασχολήσει τις αρχές, με πλούσιο ποινικό μητρώο, σχετικό με υποθέσεις της νύχτας και τη μαφία, ενώ ως οργανωμένος οπαδός του Ολυμπιακού είχε κατηγορηθεί για τη συμμετοχή του στα σοβαρά επεισόδια με οπαδούς του Παναθηναϊκού στη Λαυρίου το 2007, που οδήγησαν στον θάνατο του Μ. Φιλόπουλου. Αλλα δημοσιεύματα έγραφαν χθες ότι η θωρακισμένη Mercedes στην οποία επέβαινε το θύμα ανήκει σε ιδιοκτήτη μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, και πιο συγκεκριμένα του «ΣΚΑΪ». Ο ίδιος ο σταθμός μάλιστα επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ότι το αυτοκίνητο ανήκει στον όμιλο, αλλά υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει «πώς βρέθηκε στην κατοχή του δολοφονηθέντος».

Στο σημείο της δολοφονίας έσπευσαν προχθές αστυνομικές δυνάμεις, που εντόπισαν τον 38χρονο νεκρό μέσα στο θωρακισμένο όχημα και θανάσιμα τραυματισμένο έναν ακόμα άνδρα, ο οποίος φέρεται να συνόδευε τον πρώτο και προσπάθησε να διαφύγει από την επίθεση, όμως οι δράστες τον πρόλαβαν και του έδωσαν τη χαριστική βολή σε κοντινή απόσταση.

Οι εκτελεστές διέφυγαν με μαύρο τζιπ, το οποίο βρέθηκε καμένο στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Ερευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των δραστών είναι σε εξέλιξη, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ