ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
Σελ. /40
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
«Ευκαιρίες» για το μεγάλο κεφάλαιο, ρεσιτάλ εμπαιγμού στον λαό

ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: Το αφήγημα περί «στήριξης» καταρρέει μπροστά στη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο λαός

INTIME NEWS

Τόσο όσο χρειαζόταν για να «κλείσει το μάτι» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του Τουρισμού, του αγροδιατροφικού και του κατασκευαστικού τομέα ήταν το πέρασμα του Κυρ. Μητσοτάκη από την πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δίνει ρεσιτάλ εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Σε συνέχεια της αποκαλυπτικής και κυνικής δήλωσης για «μετατροπή της καταστροφής σε ευκαιρία», που έκανε ως πρωθυπουργός αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στα Λουτρά Αιδηψού παρουσίασε ως μονόδρομο για την περιοχή τις ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως στον κλάδο του Τουρισμού, ενώ δεν βρήκε κουβέντα να πει για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής που παλεύουν να επιβιώσουν πάνω σε καμένη γη.

«Το αφήγημα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Ιστιαία και την Αιδηψό, περί "στήριξης της Βόρειας Εύβοιας", καταρρέει μπροστά στη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ο λαός της Βόρειας Εύβοιας», τονίζει σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ.

Επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το περιβόητο «σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», με το οποίο συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά έχει απορριφθεί από τον λαό της Β. Εύβοιας με τους αγώνες του, και επισημαίνει:

«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού, και γι' αυτό δεν χωρά την ενίσχυση των ΚΥ της περιοχής, που βρίσκονται χωρίς μέσα και προσωπικό, τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, για να μη θρηνούμε νεκρούς, όπως τελευταία σε Ν. Μάκρη, Κω, Χαλκιδική και εδώ στη Β. Εύβοια.

Δεν περιλαμβάνει στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων που παραμένουν χωρίς ουσιαστικές αποζημιώσεις, ενώ οι μελισσοκόμοι και οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν δεχτεί σχεδόν καμία ενίσχυση.

Δεν περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση που να αντιστοιχεί στο ύψος της ζημιάς για τις καμένες κατοικίες και επιχειρήσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να τις ξαναφτιάξουν, ενώ περιλαμβάνει κάθε λογής γραφειοκρατικές διαδικασίες, δύο χρόνια σχεδόν μετά την πυρκαγιά.

Αντίθετα, η στήριξη για την οποία επαίρεται ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει εκατομμύρια επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις για εκτέλεση έργων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στις μελλοντικές επενδύσεις των επιχειρηματιών στην περιοχή και κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία, που ενισχύθηκαν αδρά, τη στιγμή που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους της περιοχής ήλιο με ήλιο, βγάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην πλάτη τους.

Ακόμα και οι εξαγγελίες για την περίφημη οδική σύνδεση της Βόρειας με την Κεντρική Εύβοια, που αποτελεί αίτημα του λαού της περιοχής εδώ και δεκαετίες, αποτελούν κοροϊδία, προσπάθεια εξαπάτησης, καθώς είναι ένα έργο που ακόμα δεν έχει γίνει μελέτη για το σύνολό του. "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι", όπως λέει και ο λαός...».

Η ΤΕ Εύβοιας τονίζει ακόμα ότι όποια μέτρα στήριξης κατάφερε να αποσπάσει ο περήφανος λαός της Βόρειας Εύβοιας ήταν αποτέλεσμα του αγώνα του, αποδεικνύοντας παράλληλα στην πράξη ότι «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Στον ανυποχώρητο αγώνα του λαού της περιοχής, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, «το ΚΚΕ είναι μπροστά με όλες του τις δυνάμεις», προσθέτει η Οργάνωση του Κόμματος και απευθύνει κάλεσμα για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας:

«Στις εκλογές στις 25 Ιούνη, τα σημαντικά ποσοστά του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια χρειάζεται να αυξηθούν κι άλλο, να γίνει το άλμα με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στη Βουλή, για κομμουνιστή βουλευτή στην Εύβοια, για 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Κάθε κυβέρνηση δεσμεύεται από το Μεσοπρόθεσμο και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις»

Τόσες «όσες είναι εφικτές και ρεαλιστικές» οι προσλήψεις στο ΕΣΥ

Σε μια προσπάθεια να «καρφώσει» την «κρυφή ατζέντα», όπως είπε, της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε το ολοφάνερο κοινό τους πρόγραμμα, ομολογώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ και το Μεσοπρόθεσμο - μνημόνιο δεσμεύουν όλες τις κυβερνήσεις και πρέπει σ' αυτούς να «κουμπώνουν» τα προγράμματά τους!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια να αντικρούσει την κατηγορία της ΝΔ για το πόσο κοστίζει το πρόγραμμά τους, επικαλέστηκε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» που κατέθεσε η ΝΔ τον Απρίλη κατηγορώντας τη, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι... παροχολογεί και ότι όσα λέει δεν χωράνε στον δημοσιονομικό κορσέ της ΕΕ!

«Κάθε κυβέρνηση δεσμεύεται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε χαρακτηριστικά ισχυριζόμενος ότι «εμείς θα καταθέσουμε - αν είμαστε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου - ένα άλλο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όχι αυτό», που θα κινείται όμως σε κάθε περίπτωση στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες, αφού, όπως είπε, αυτό θα γίνει «προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που θα ισχύουν για κάθε κυβέρνηση». Ενώ με βάση αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, επιστράτευσε πάλι τις φαιδρότητες ότι εκείνος θα ...δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο φορολογώντας τα «υπερκέρδη», την ώρα που θα ενισχύεται ο μηχανισμός ο οποίος θα εξασφαλίζει φοροασυλία και κέρδη με ουρά στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ο λαός θα πληρώνει τα σπασμένα.

Αποκαλυπτικό άλλωστε για το πώς με βάση το κοινό τους πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κάνει... σκληρή «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση» στη ΝΔ, για να «τρέξει» την πολιτική εμπορευματοποίησης και στην Υγεία, ήταν και το σημείο της παρέμβασής του όπου παραδέχτηκε ότι αν κυβερνήσει δεν θα προβεί σε προσλήψεις στο ΕΣΥ με βάση τις ανάγκες αλλά με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες κάνοντας «όσες είναι εφικτές και ρεαλιστικές» με βάση το ζύγι του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο και το αστικό κράτος (βλέπε και θέμα σελ. 15).

«Εφυγε» η αγωνίστρια Ελένη Παπαφάγου

«Εφυγε» από τη ζωή, την Πέμπτη 8 Ιούνη, η μαχήτρια του ΔΣΕ Ελένη Παπαφάγου, απ' τους ελάχιστους επιζώντες της 3ης ηρωικής Μεραρχίας Πελοποννήσου.

Σε δελτίο Τύπου η Τομεακή Οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήρια στους οικείους της τονίζοντας πως «η Ελένη Παπαφάγου γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας από γονείς φτωχούς αγρότες. Είχε πέντε αδελφές και τρεις αδελφούς.

Η οικογένειά της προσέφερε πολλά στους αγώνες του λαού μας, τόσο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής 1941 - '44 όσο και στον ένοπλο αγώνα 1946 - '49. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος, αγωνιστής του ΕΑΜ, δολοφονήθηκε από παρακρατικούς συμμορίτες της περιοχής το 1947. Ο αδελφός της Αντώνης, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στη μάχη του Χαλκού Αγριάνων Λακωνίας στις 22 Απρίλη 1947. Ο άλλος αδελφός Πέτρος, διμοιρίτης στην 55η Ταξιαρχία του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στη μάχη του Αγίου Βασίλη Κυνουρίας στις 22 Γενάρη 1949. Η αδελφή της Νίνα, αγωνίστρια του ΕΑΜ, υπεύθυνη στο τμήμα γυναικών στο 2ο Τάγμα της 55ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και επιλοχίας, σκοτώθηκε στη μάχη του Δρακοβουνίου στις 14 Μάρτη 1949, μάχη στην οποία έπεσε και ο Κώστας Μπασακίδης. Ο αδελφός της Γιάγκος, αγωνιστής και αυτός του ΕΑΜ και μαχητής του ΔΣΕ, από τις κακουχίες και τα βάσανα στις φυλακές και στις εξορίες, πέθανε στις 12 Δεκέμβρη 1973.

Η Ελένη Παπαφάγου, όντας μαχήτρια του ΔΣΕ σε νεαρή ηλικία, τραυματίστηκε βαριά στις 23 Ιούνη 1949 στον Πάρνωνα, όταν σκοτώθηκε ο Θόδωρος Πρεκεζές, διοικητής της 55ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ».

Η κηδεία της θα γίνει την Κυριακή 11 Μάη στις 11.30 π.μ. στο Νεκροταφείο της Σκάλας Λακωνίας και θα είναι πολιτική.

Την Πέμπτη το debate

Την Πέμπτη 15 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στην ΕΡΤ θα γίνει το debate των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η διακομματική επιτροπή, η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: Οικονομία - Ανάπτυξη - Απασχόληση. Εξωτερική Πολιτική - Αμυνα. Κράτος - Θεσμοί - Διαφάνεια. Υγεία - Παιδεία - Κοινωνικό Κράτος. Περιβάλλον - Ενέργεια. Νέα Γενιά.

Δίνεται, εξάλλου, η δυνατότητα στον εκάστοτε δημοσιογράφο να υποβάλει μία ερώτηση ελεύθερης θεματολογίας προς έναν πολιτικό αρχηγό. όπως και να θέσει μία επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση προς έναν πολιτικό αρχηγό εντός της θεματολογίας που συζητείται κάθε φορά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Οπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το ΚΚΕ έθεσε ξανά στη διακομματική επιτροπή τις προτάσεις του ώστε να σταματήσουν οι γνωστοί «παράλληλοι μονόλογοι», για να αλλάξει το πλαίσιο της συζήτησης, να μπορεί να γίνει πιο ουσιαστική και ελεύθερη συζήτηση και διάλογος, προτάσεις που και πάλι απέρριψαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Εκτός ο Πνευματικός

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί η ΝΔ, καθώς εκτός ψηφοδελτίων της τέθηκε με απόφαση Μητσοτάκη ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας Σπ. Πνευματικός, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ξεπερνώντας κάθε όριο κυνισμού, πρότεινε τα νοσοκομεία να κάνουν διαλογή καρκινοπαθών που «αξίζουν» περαιτέρω βοήθεια για να μειωθούν τα έξοδα, στη λογική του «κόστους - οφέλους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας την Παρασκευή στην Αιδηψό, ανακοίνωσε ότι ο Πνευματικός τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα (όχι από τα ψηφοδέλτια, καθώς έχουν εγκριθεί από τον Αρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα) και ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα στην περίπτωση που εκλεγεί. Ο Πνευματικός στις εκλογές της 21/5 είχε έρθει τρίτος και πρώτος επιλαχών καθώς η ΝΔ κατέλαβε δύο έδρες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι «μένει» η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως «κόστος», πολιτική την οποία δεσμεύονται να «τρέξουν» παραπέρα και η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Αντάμωμα των πολιτικών προσφύγων

Την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 11 π.μ. στο Αλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας, θα πραγματοποιηθεί η πανελλήνια συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, Αντιστασιακών, Φίλων και Απογόνων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στον χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει διήμερη εκδρομή από την Αθήνα, με διανυκτέρευση το Σάββατο 1 Ιούλη. Για όσους το επιθυμούν, δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12) και στο τηλ. 210 82 22 952.

«Αποβιβάσεις» από την Πλεύση

Ξεκίνησαν οι αποχωρήσεις στην Πλεύση Ελευθερίας, πριν καλά καλά φτάσουμε στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος με αναρτήσεις τους αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, ενώ αφήνουν αιχμές για την Ζωή Κωνσταντοπούλου περί «εκκαθαρίσεων» και τοποθέτησης «ημέτερων». Πιο συγκεκριμένα, οι Μαργαρίτα Καζάκου, Ολγα Δάλλα, Χρύσα Διαμαντοπούλου και Χρήστος Λάμπρος, μέχρι πρότινος υποψήφιοι σε Β' Πειραιά, Νότιο, Βόρειο Τομέα της Αθήνας και Γιάννενα αντίστοιχα, αντέδρασαν στη σειρά της λίστας των νέων ψηφοδελτίων για τις 25 Ιούνη, γιατί, όπως αναφέρουν, ενώ ήρθαν πρώτες και πρώτος σε σταυρούς τον Μάιο, τώρα παραγκωνίστηκαν σε δεδομένα μη εκλόγιμες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνονται οι ευκαιριακές συγκολλήσεις που χαρακτηρίζουν τέτοιου τύπου χρήσιμα για το σύστημα κόμματα, όπως και ότι είναι άγνωστο το πού θα βρεθεί η ψήφος σε τέτοια μορφώματα την επομένη των εκλογών, με τις γνωστές διαρροές και μεταγραφές που πάντα τα συνοδεύουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ