ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
BASKET LEAGUE
Βήμα τίτλου για τον Ολυμπιακό

Την 3η θέση σφράγισε το Περιστέρι

Μια ανάσα από τον τίτλο βρίσκεται ο Ολυμπιακός

Eurokinissi

Μια ανάσα από τον τίτλο βρίσκεται ο Ολυμπιακός
Σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Basket League έκανε ο Ολυμπιακός, μετά τη σπουδαία νίκη του στο ΣΕΦ επί του Παναθηναϊκού με 75-52 στον τρίτο αγώνα της σειράς των τελικών του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν προβάδισμα 2-1 στις νίκες και χρειάζονται άλλη μία προκειμένου να στεφθούν πρωταθλητές, την οποία θα διεκδικήσουν στον τέταρτο τελικό, στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη 15/6. Παράλληλα διατήρησαν και το πλεονέκτημα έδρας, έτσι σε περίπτωση που χρειαστεί πέμπτος τελικός θα γίνει στο Φάληρο (για την ώρα βέβαια ισχύει ότι πιθανό πέμπτο ματς θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου στις εξέδρες, λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού για τα όσα έγιναν στο ΣΕΦ στον πρώτο τελικό, ωστόσο εκκρεμεί και η έφεση που έχει ασκήσει η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ εναντίον της απόφασης). Από την πλευρά του Παναθηναϊκού η νίκη αποτελεί μονόδρομο στον τέταρτο τελικό, ώστε να μείνει ζωντανός στη διεκδίκηση του τίτλου.

Στο ματς στο ΣΕΦ οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν ίσως την καλύτερή τους εμφάνιση στους φετινούς τελικούς, κυριαρχώντας πλήρως, ειδικά στο β' μέρος. Στο πρώτο δεκάλεπτο βέβαια ήταν ο Παναθηναϊκός που μπήκε καλύτερα και με μπροστάρη τον Λι προηγήθηκε 19-18, στο δεύτερο δεκάλεπτο όμως ο Ολυμπιακός αντέδρασε, βρήκε λύσεις και πήγε στα αποδυτήρια με σημαντικό προβάδισμα (38-26).

Στην τρίτη περίοδο οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοσή τους και μαζί τη διαφορά στο σκορ (57-41), με «μαέστρο» τον Σλούκα, ο οποίος επέστρεψε μετά την ίωση που τον ταλαιπώρησε, και με καθοριστική συμβολή από τους ΜακΚίσικ, Φαλ και Λούντζη. Ακόμα περισσότερο μεγάλωσε το προβάδισμα του Ολυμπιακού στο τελευταίο δεκάλεπτο, καθώς ο Παναθηναϊκός, που δέχτηκε πλήγμα με την αποχώρηση του Πονίτκα λόγω τραυματισμού, παρά τις προσπάθειες του Γκριγκόνις δεν κατάφερε να προβάλει περαιτέρω αντίσταση, με πολλά λάθη και αδυναμίες σε άμυνα και επίθεση.

Ολυμπιακός: Γουόκαπ 7, Λούντζης 9, Φαλ 11, Βεζένκοφ 7, Παπανικολάου 3, Λαρεντζάκης 6, Σλούκας 14, Μπολομπόι 4, Πίτερς 3, ΜακΚίσικ 11.

Παναθηναϊκός: Λι 11, Παπαγιάννης 6, Μποχωρίδης 1, Αγραβάνης 4, Γκριγκόνις 13, Π. Καλαϊτζάκης 4, Γουίλιαμς, Γ. Καλαϊτζάκης, Πονίτκα 6, Μαντζούκας, Γκουντάιτις 7.

Κυρίαρχο και 3ο το Περιστέρι

Την 3η θέση σφράγισε το Περιστέρι, νικώντας εντός έδρας τον ΠΑΟΚ με 73-51 στον τρίτο αγώνα της σειράς των μικρών τελικών. Ετσι οι Περιστεριώτες έκαναν το 3-0 στις νίκες και πλασαρίστηκαν στην πρώτη τριάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος είχαν συνολικά 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες με τον ΠΑΟΚ, καθώς είχαν επικρατήσει και τις δύο φορές στην κανονική περίοδο, αλλά και άλλη μία στο Κύπελλο. Η ομάδα του Β. Σπανούλη σε ένα ακόμα ματς ήταν καλύτερη του «Δικεφάλου του Βορρά» και έφτασε στην επιτυχία έχοντας ως κορυφαίους τους Φρανθίσκο (16 πόντοι) και Μπίλαν (11 π.).

ΣΤΙΒΟΣ - ΕΑΡΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Επιστροφή Κυριαζή με σπουδαία επίδοση

Sportidea

Ο Γιάννης Κυριαζής μόλις στον δεύτερο αγώνα του στη σεζόν επέστρεψε σε επιδόσεις παγκόσμιου επιπέδου στο ακόντιο. Συμμετέχοντας στους Εαρινούς Αγώνες Στίβου στις Σέρρες σημείωσε βολή με 82,17 μ. με την τρίτη του προσπάθεια και έβαλε τις βάσεις για την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις. Η συγκεκριμένη βολή αποτελεί την 8η καλύτερη στην Ευρώπη για φέτος. Ο Κυριαζής επέλεξε να κάνει τρεις βολές και να ολοκληρώσει τον αγώνα του, καθώς ακόμη δεν έχει επανέλθει στο απόλυτο από τον τραυματισμό στον προσαγωγό που τον έστειλε πέρυσι στο χειρουργείο.

Σε δηλώσεις του μετά την επιτυχία της πρωτιάς και της επίδοσης ο Γ. Κυριαζής έδειξε ικανοποιημένος, ωστόσο υπογράμμισε ότι έχει πολλή δουλειά ακόμα προκειμένου να βρει τον ρυθμό του ενόψει της συνέχειας και των στόχων που έχει θέσει. Στο ίδιο αγώνισμα ο Κώστας Μυλωνάς ήταν δεύτερος με 73,19 μ. και νέο ατομικό ρεκόρ και ο Αλέξανδρος Γρηγοριάδης τρίτος με 67,56 μ.

Νέα επιτυχία της Π. Εμμανουηλίδου

Στην ίδια διοργάνωση ξεχώρισε επίσης η επιτυχία της Πολυνίκης Εμμανουηλίδου στα 200 μ., όπου πρώτευσε με 22.94, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ Κ23 στο αγώνισμα για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες μετά το 23.18 που είχε σημειώσει στο διεθνές μίτινγκ της Κύπρου. Μάλιστα, η νεαρή σπρίντερ με τη νέα επίδοση έγινε η τέταρτη καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών στα 200 μέτρα μετά τις Κατερίνα Κόφφα (22.67), Μαρία Μπελιμπασάκη (22.60) και Ολγα Καϊδαντζή (22.88).

CHAMPIONS LEAGUE
Στη Σίτι το τρόπαιο

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της στέφθηκε η Μάντσεστερ Σίτι, νικώντας 1-0 την Ιντερ στον τελικό του Champions League, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος που κατακτά η Σίτι, μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1970. Οι «Πολίτες» δυσκολεύτηκαν απέναντι στην αξιόμαχη Ιντερ, για πολλούς την ομάδα - έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, αλλά τελικά επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί του τελικού, παίρνοντας τη νίκη χάρη στο γκολ του Ρόδρι στο 65'.

Ετσι η Σίτι έκανε φέτος το λεγόμενο τρεμπλ, δηλαδή κατέκτησε πρωτάθλημα - Κύπελλο - Champions League, μόλις η όγδοη ομάδα που το πετυχαίνει στην Ευρώπη και η δεύτερη αγγλική, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999. Παράλληλα ο τεχνικός της, Πεπ Γκουαρντιόλα, έφτασε τις τρεις κατακτήσεις Champions League (είχε δύο με την Μπαρτσελόνα), ενώ έγινε και ο πρώτος προπονητής που επιτυγχάνει το τρεμπλ με δύο διαφορετικές ομάδες.

SUPER LEAGUE 2
Σφράγισε την άνοδο η Κηφισιά

Εστω και με αρκετό άγχος η Κηφισιά κατέκτησε το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο και το έτερο εισιτήριο ανόδου στη Super League, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά την 29η και προτελευταία αγωνιστική της Super League 2. Σε ένα παιχνίδι ανατροπών η Κηφισιά έμεινε στο 1-1 στην έδρα της με αντίπαλο την Καλαμάτα, ωστόσο ο ένας βαθμός αποδείχθηκε ικανός προκειμένου να τη στέψει πρωταθλήτρια και μαθηματικά μια αγωνιστική πριν από το φινάλε. Τη νίκη χωρίς αντίκρισμα πήρε και η δεύτερη Καλλιθέα που επικράτησε του Αιγάλεω με 2-0, ωστόσο ευελπιστούσε σε ήττα των πρωτοπόρων προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες της. Υπενθυμίζεται πως την άλλη θέση ανόδου έχει εξασφαλίσει εδώ και μερικές αγωνιστικές ο ήδη πρωταθλητής του 1ου ομίλου Πανσερραϊκός.

Τα αποτελέσματα

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Ηρακλής Λ. - Μακεδονικός 0-0, Αναγέννηση Κ. - ΑΕΛ 2-2, ΠΑΟΚ Β' - Παναθηναϊκός Β' 3-1, Νίκη Β. - Πανσερραϊκός 3-0, Θεσπρωτός - Αλμωπός 0-5, Απόλλων Λ. - Ηρακλής Θ. 0-3 (άνευ αγώνα). Ρεπό: Απόλλων Π.

  • Ο Πανσερραϊκός έχει 61 β. και ακολουθεί η ΑΕΛ με 55.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Athens Kallithea - Αιγάλεω 2-0, Προοδευτική - Ηλιούπολη 3-2, ΟΦ Ιεράπετρας - Απόλλων Σμύρνης 0-1, Κηφισιά - Καλαμάτα 1-1, ΑΕΚ Β' - Επισκοπή 0-0, Ολυμπιακός Β' - Παναχαϊκή 4-2, Ηρόδοτος - Χανιά 0-3 (άνευ αγώνα). Ρεπό: ΠΑΟ Ρουφ.

  • Η Κηφισιά έφθασε τους 65 β. ενώ ακολουθεί η Κallithea με 62.
ΤΕΝΙΣ - ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
Κυριαρχία Τζόκοβιτς, εντυπωσιακή Σβιόντεκ

Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, που έφθασε σε μια ιστορική επιτυχία, και η νεαρή Πολωνή Ιγκα Σβιόντεκ, που δημιουργεί τη δική της παράδοση στη διοργάνωση, κατέκτησαν τους τίτλους στο διεθνές τουρνουά τένις κατηγορίας Grand Slam Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι.

Στον τελικό των ανδρών ο Τζόκοβιτς επικράτησε του Νορβηγού Κάσπερ Ρουντ με 3-0 (7-6, 6-3, 7-6) φθάνοντας στην τρίτη κατάκτηση του τίτλου στο Ρολάν Γκαρός καθώς και του 23ου συνολικά σε τουρνουά κατηγορίας Grand Slam, κάτι που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα αφού κανείς άλλος δεν διαθέτει περισσότερους. Με εξαίρεση το πρώτο σετ, ο Νόλε κυριάρχησε απόλυτα στο γήπεδο «Philippe-Chatrier», μην αφήνοντας περιθώρια στον Νορβηγό να αντιδράσει.

Στον τελικό των γυναικών η Σβιόντεκ επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί νικώντας με 2-1 (6-2, 5-7, 6-3) την Τσέχα Καρολίνα Μούχοβα φθάνοντας στον τρίτο τίτλο στη διοργάνωση και στον 4ο σε τουρνουά Grand Slam.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΜΟΥΝΤΙΑΛ Κ20
«Παγκόσμια» η Ουρουγουάη

Παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου στην κατηγορία Κ20 αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ουρουγουάη, νικώντας 1-0 την Ιταλία στον τελικό του Μουντιάλ της κατηγορίας, που διεξήχθη στην Αργεντινή.

Στο «Estadio Unico Diego Armando Maradona», της πόλης Λα Πλάτα, η «Σελέστε» έδειξε χαρακτήρα και κατέκτησε τον τίτλο χάρη σε γκολ του Λουτσιάνο Ροντρίγκες στο 86', το οποίο ελέγχθηκε από το VAR, καθώς υπήρξε υποψία οφσάιντ. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στο 81', είχε μείνει με δέκα παίκτες η Ιταλία, μετά την αποβολή του Πράτι, και πλήρωσε το αριθμητικό της μειονέκτημα δεχόμενη γκολ σε ένα χρονικό σημείο που άπαντες έμοιαζαν συμβιβασμένοι με την ιδέα της παράτασης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ