ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων και στο Νταρφούρ

Copyright 2023 The Associated

Κλιμακώνονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην επαρχία Νταρφούρ οι συγκρούσεις στο Σουδάν, ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο.

Οι συγκρούσεις μαίνονται για 11η βδομάδα, με τραγικές συνέπειες για τον σουδανικό λαό, χωρίς να διαφαίνεται συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές της ενδοαστικής σύγκρουσης, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο.

Οι παραστρατιωτικοί την Κυριακή ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το στρατηγείο βαριά οπλισμένης αστυνομικής δύναμης στο νότιο Χαρτούμ, κατάσχοντας βαρύ οπλισμό και κούτες με πυρομαχικά.

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ αύξησε τον συναγερμό μετά τις επιθέσεις από παραστρατιωτικούς εναντίον της φυλετικής κοινότητας Μασαλίτ στην πρωτεύουσα της επαρχίας Δυτικού Νταρφούρ, Τζενέινα.

Μόνο σε αυτήν την πόλη έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 1.100 νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κι έχουν διαπραχθεί ωμότητες που ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του. Στους δρόμους, που είναι σπαρμένοι πτώματα, θύματα κείτονται κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ μπάρες καταστημάτων είναι κατεβασμένες ή διαλυμένες από αυτούς που τα λεηλάτησαν.

Χαρτούμ, Ομντουρμαν και Τζενέινα είναι οι σουδανικές πόλεις που έχουν υποστεί τα περισσότερα πλήγματα αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στις 15 Απρίλη προκαλώντας τον θάνατο άνω των 3.000 ανθρώπων και ξεριζώνοντας από τις εστίες τους πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην πρόσφατη σύνοδο στη Γενεύη, ο ΟΗΕ εξασφάλισε υποσχέσεις μόνο για το μισό από το ποσό που χρειάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διάφορες ΜΚΟ, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι η σουδανική γραφειοκρατία εμποδίζει να περάσουν τα φορτία τους από το Πορτ Σουδάν, το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, και δεν δίνει βίζες και άδειες μετακίνησης στις ομάδες τους.

Μέχρι πρότινος, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, που επιδιώκουν ρόλο διαμεσολαβητή, διαπραγματεύονταν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, για τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο όλες οι συμφωνίες εκεχειρίας παραβιάζονταν εκατέρωθεν.

Βοήθεια για τους πρόσφυγες ζητά το Τσαντ

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του Τσαντ, όπου έχουν φθάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στο Σουδάν, ζήτησε το Σάββατο «βοήθεια» από τη διεθνή κοινότητα, την οποία επέκρινε διότι την έχει αφήσει «σχεδόν μόνη» εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης «χωρίς προηγούμενο».

«Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας (...) δεν έχει φθάσει στο ύψος αυτής για άλλες περιοχές, άφησε το Τσαντ να υποδεχθεί τους πρόσφυγες σχεδόν μόνο του, εξαντλώντας τους ίδιους πόρους του», είπε ο πρωθυπουργός του Τσαντ, Σαλέ Κεμπζαμπό, απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους διεθνών οργανώσεων.

Ηδη στις αρχές Ιούνη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πάνω από 100.000 πολίτες του Σουδάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά από το Νταρφούρ, πέρασαν τα σύνορα στο ανατολικό Τσαντ μέσα σε ενάμιση μήνα εχθροπραξιών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η «φθηνή, γρήγορη και εύκολη» παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών μεταμόρφωσε εντελώς πολλές αγορές σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας τις «καταστροφικές συνέπειες». Η φαιντανύλη, συνθετικό οπιοειδές 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη, «μεταμόρφωσε ριζοσπαστικά την κατανάλωση οπιοειδών στη βόρεια Αμερική», αναφέρει δελτίο Τύπου που συνοδεύει την ετήσια έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος. Το 2021, οι περισσότεροι θάνατοι από υπερβολική δόση σε αυτή την περιοχή αποδόθηκαν στη συγκεκριμένη ουσία.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Πυκνά σύννεφα αιθάλης έχουν καλύψει από την Κυριακή το κέντρο του Μόντρεαλ, εξαιτίας των εκατοντάδων πυρκαγιών που συνεχίζουν να είναι ενεργές στον Καναδά, καθιστώντας την πόλη ως το αστικό κέντρο με τον χειρότερο αέρα να αναπνέει κανείς στον κόσμο, σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία IQAIR, που ειδικεύεται στη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισραηλινό drone που πετούσε στον νότιο εναέριο χώρο του Λιβάνου κατέρριψαν χτες μέλη της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα από τα drone του «έπεσε σε λιβανικό έδαφος στη διάρκεια δραστηριότητας ρουτίνας» και πως «δεν υπάρχει κίνδυνος» απώλειας δεδομένων από αυτό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-- Κατέρρευσε χτες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τμήμα πολυκατοικίας 13 ορόφων, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια. Πυροσβέστες και διασώστες βρίσκονταν στο σημείο, ενώ ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς άγνωστος παρέμενε ο αριθμός των τραυματιών και των εγκλωβισμένων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέα μεγάλη πετρελαιοκηλίδα της «Shell» στη Νιγηρία ρύπανε μεγάλη αγροτική έκταση και ποτάμι καταστρέφοντας οικονομικά κοινότητες αγροτών και ψαράδων στη γη της φυλής Ογκόνι (γνωστή ως Γκολντόνι). Κάτοικοι της πληγείσας περιοχής μίλησαν σε ΜΜΕ για καλλιέργειες πλημμυρισμένες με πετρέλαιο και ψάρια νεκρά που ξεπροβάλλουν από τα γεμάτα πετρέλαιο νερά στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το λιμενικό των ΗΠΑ ξεκινά έρευνα για τα αίτια της ενδόρρηξης του βαθυσκάφους «Titan», που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των πέντε επιβατών του την ώρα που κατευθύνονταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μία ημέρα αφού το Γραφείο Ασφάλειας των Μεταφορών του Καναδά (BST) επεσήμανε ότι άνοιξε «έρευνα για την ασφάλεια σχετικά με το θανάσιμο περιστατικό που αφορά το πλοίο Polar Prince», από το οποίο το βαθυσκάφος ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρώτος περιφερειάρχης από το εθνικιστικό AfD

Ο υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο Ζόνενμπεργκ της Θουριγγίας, Ρ. Ζέσελμαν, επικράτησε την Κυριακή και αναδείχθηκε ο πρώτος περιφερειάρχης του εθνικιστικού - ακροδεξιού κόμματος.

Ο Ζέσελμαν, με 52,8%, επικράτησε στον β' γύρο των περιφερειακών εκλογών απέναντι στον αντίπαλό του, Γ. Κέπερ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), παρότι μαζί με τον υποψήφιο της CDU συντάχθηκαν όλα τα άλλα κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι, Αριστερά.

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας από το κόμμα της Αριστεράς, Μπόντο Ράμελο, χαρακτήρισε τη νίκη της AfD στην περιοχή ως «ένδειξη δυσαρέσκειας». Χρειάζεται «να επαναπροσδιορίσουμε το πνεύμα της γερμανικής ενότητας, να πάρουμε μαζί μας τους Ανατολικογερμανούς και να μην τους δίνουμε την αίσθηση ότι τους ξεγελάμε», ισχυρίστηκε την ώρα που το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Ανατολικογερμανών έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη ΛΓΔ.

Την ίδια ώρα, η AfD καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δημοσκοπικά ρεκόρ της, με το ποσοστό της να φτάνει έως και το 20%, συχνά στη δεύτερη θέση πάνω και από το SPD. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «BILD», το 30% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι για την άνοδο της ακροδεξιάς δεν ευθύνεται κάποιος συγκεκριμένα, ενώ το 29% επιρρίπτει την ευθύνη στους Πράσινους, το 13% στη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) και το 10% στο SPD.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΝΔΙΑ
Υπογραφή συμφωνίας «στρατηγικών σχέσεων»

«Η επίσκεψή μου στην Αίγυπτο ήταν ιστορική. Θα ενισχύσει τις ινδο-αιγυπτιακές σχέσεις με οφέλη και για τους δύο λαούς» τόνισε το βράδυ της Κυριακής ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και υπέγραψαν διμερή συμφωνία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σε στρατηγικές.

Σίσι και Μόντι διαβεβαίωσαν πως θα εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις σε εμπόριο, επενδύσεις, άμυνα, ασφάλεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολιτισμό. Εκτός από τη συμφωνία στρατηγικών διμερών σχέσεων υπέγραψαν τρία Μνημόνια Κατανόησης σε τομείς όπως η γεωργία, η αρχαιολογία και το εμπόριο.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στο Κάιρο μετά από 26 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, τιμήθηκε με το βραβείο του «Τάγματος του Νείλου» από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και συνάντησε τον μεγάλο μουφτή της Αιγύπτου.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέο επεισόδιο στο Κασμίρ με νεκρούς από πυροβολισμούς

Ινδούς στρατιώτες κατηγορεί το Πακιστάν για τον θάνατο δύο αμάχων στο Κασμίρ, μετά από πυροβολισμούς στην περιοχή Σάτβαλ, μεγάλο μέρος της οποίας διεκδικείται εδώ και δεκαετίες και από τις δύο πλευρές.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο, όταν ομάδα βοσκών - σύμφωνα με τον στρατό του Πακιστάν - δέχτηκε αδιακρίτως πυροβολισμούς από ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στη λεγόμενη «Γραμμή Ελέγχου» (LoC), που αποτελεί τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η πακιστανική πλευρά κατηγόρησε τον ινδικό στρατό για «τη συνήθη απάνθρωπη προσέγγισή του προς τους αθώους κατοίκους του Κασμίρ» και πρόσθεσε ότι διατηρεί κάθε δικαίωμα να «απαντήσει» σε τέτοια περιστατικά.

Καταδικάζοντας τις δολοφονίες και την παραβίαση της εκεχειρίας, το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ινδό επιτετραμμένο για διαμαρτυρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση μνημονίων κατάπαυσης του πυρός του 2003, τα οποία οι δύο πλευρές ανανέωσαν το 2021.

Σύμφωνα με το «Associated Press», από τη μεριά του ο ινδικός στρατός έκανε λόγο για «τρεις εισβολείς από την πακιστανική πλευρά» που «μία ομάδα στρατιωτών αναχαίτισε» και πρόσθεσε ότι ένας Ινδός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά των «εισβολέων».

ΣΥΡΙΑ
Νέα ένταση των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ

Νέα ένταση των εχθροπραξιών σε περιοχές της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ στη Συρία καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, με τη Δαμασκό να καταγγέλλει επιθέσεις εναντίον αμάχων στις επαρχίες Χάμα και Λαττάκεια, ενώ αντικυβερνητικές ΜΚΟ κατηγορούν τη Ρωσία για αιματηρές αεροπορικές επιδρομές.

Ο διευθυντής του αντικυβερνητικού Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ανέφερε ότι οι ρωσικές επιδρομές της 25ης Ιούνη ήταν οι πιο αιματηρές στο Ιντλίμπ από την αρχή του 2023.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 13, μεταξύ τους και δύο παιδάκια, από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές του Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους.

Το βράδυ της Κυριακής το συριακό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι «σε αντίδραση σε επιθέσεις (...) τις τελευταίες ημέρες στις επαρχίες Χάμα και Λαττάκεια, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε άμαχους», οι Ενοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν «ειδικές επιχειρήσεις σε συντονισμό με τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις». Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν στόχο «θέσεις τρομοκρατών» στην επαρχία Ιντλίμπ και αποτέλεσμα να σκοτωθούν «δεκάδες» εξ αυτών και να καταστραφούν αποθήκες όπλων και drones.

Ο τελευταίος μεγάλος θύλακας της ένοπλης αντιπολίτευσης περιλαμβάνει μεγάλους τομείς της επαρχίας Ιντλίμπ (δυτικά) και κάποια τμήματα των γειτονικών επαρχιών Χαλεπίου, Χάμα και Λαττάκειας. Στην περιοχή αυτή ζουν κάπου 4 εκατ. άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι, που έφυγαν από άλλες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ